Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: "Να επιστρέψουν τα Μπουρμπούλια στο φυσικό τους χώρο"

Πάτρα: "Να επιστρέψουν τα Μπουρμπού...

Με ανακοίνωση τους τα μέλη του Ομίλου Φίλων Πατρινού Μπουρμπουλιού επαναλαμβάνουν στο Δήμαρχο την πρόταση τους για περιορισμένη και προσεκτική χρήση του Δημοτικού Θεάτρου

Στον απόηχο των εκδηλώσεων του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού λάβαμε μία ανακοίνωση-διαμαρτυρία από τον Όμιλο Φίλων Πατρινού Μπουρμπουλιού που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΔΣ Ιωάννη Φλέσσα ενώ η ανακοίνωση συνοδευόταν και από αντίγραφο του καταστατικού ίδρυσης το οποίο αποτελούμενο από 18 άρθρα, είχε συζητηθεί και ψηφιστεί κατά άρθρο και στο σύνολο του από την καταστατική συνέλευση του Ομίλου στις 17 Φεβρουαρίου του 1993.

Στην ανακοίνωση τους οι Φίλοι του Μπουρμπουλιού διαμαρτύρονται για την «αποκέντρωση» του θεσμού εννοώντας την φιλοξενία φέτος των Μπουρμπουλιών στην «Ακτή Δυμαίων» που βρίσκεται εκτός του κέντρου της Πάτρας. Το ερώτημα που θέτουν οι Φίλοι και μέλη του Ομίλου είναι ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός «μεταφόρτωσης» και «μεταμόρφωσης» του θεσμού ενώ θυμίζουν ότι είχαν προσπαθήσει με παρέμβαση τους να προσανατολίσουν τη νέα Δημοτική αρχή στην μόνη ορθή και ρεαλιστική λύση όπως υποστηρίζουν, για την κατάσταση του Δημοτικού θεάτρου «Απόλλων» (που για πάρα πολλά χρόνια φιλοξενούσε και ήταν ο χώρος-σήμα κατατεθέν και αλληλένδετος με τα Μπουρμπούλια) που είναι η «περιορισμένη και προσεκτική χρήση του Δημοτικού Θεάτρου και του άμεσα γειτνιαζόμενου και επικοινωνούντος εσωτερικά χώρου του ισογείου του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης.

Η ανακοίνωση του Ομίλου που εστάλη στο thebest.gr έχει ως εξής.

«Ο Όμιλος Φίλων Πατρινού Μπουρμπουλιού συστάθηκε από τους Πατρινούς και τις Πατρινές λάτρεις του θεσμού που αποτελεί τον φλογερό ιεροφάντη του μύθου του Πατρινού Καρναβαλιού, εντός και εκτός της Πάτρας και της Ελλάδας. Του γνήσιου και αυθεντικού δημιουργήματος του καρναβαλιού της πόλης μας που από την γέννηση του ταυτίστηκε απόλυτα με την συναρπαστική του πορεία και αποτέλεσε με τη μοναδικότητα του την πιο πρωτότυπη και μυστηριακή εικόνα του μεγάλου εθίμου που όμοιό του δεν γεννήθηκε στην ελληνική γη.

Στην πολυετή μας παρουσία σταθήκαμε ανιδιοτελείς εθελοντές και διαπρύσιοι κήρυκες του θεσμού με κάθε τρόπο και προπάντων με τη σταθερή ακλόνητη και ζωντανή μας παρουσία σε κάθε μυσταγωγία που λάμβανε χώρα στο φυσικό του χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων.

Δυστυχώς όμως για την πόλη και το θεσμό της, η προηγούμενη Δημοτική αρχή με το πρόσχημα της «στατικότητας» του Δημοτικού θεάτρου έθεσε τα θρυλικά Μπουρμπούλια υπό Διωγμό και τα απομάκρυνε από το Δημοτικό θέατρο. Αναμέναμε δικαιολογημένα από τη νέα Δημοτική αρχή την Αποκατάσταση της ύβρεως απέναντι στην Ιστορία της πόλης μας και του καρναβαλιού της.

Και υπήρξαμε αρκετά συγκαταβατικοί και επιεικείς απέναντί της την πρώτη χρονιά της γιατί πιστέψαμε στις προεκλογικές της διακηρύξεις, υποσχέσεις και δεσμεύσεις να επιλύσει τα οξυμένα προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της που δεν έπαιρναν αναβολή (Ξερόλακα, καθαριότητα, απορρίμματα, κυκλοφοριακό).

Προσπαθήσαμε με τις παρεμβάσεις μας στο συγκεκριμένο θέμα να προσανατολίσουμε τη νέα Δημοτική αρχή στη μόνη ορθή και ρεαλιστική για την κατάσταση του Δημοτικού θεάτρου λύση που επιγραμματικά περιγράφαμε στην πρόταση μας ως «περιορισμένη και προσεκτική χρήση του Δ. Θεάτρου Απόλλων και του άμεσα γειτνιαζομένου και επικοινωνούντος εσωτερικά χώρου του ισογείου του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης».

Αντιληφθήκαμε δυστυχώς ότι απευθυνθήκαμε σε «ώτα μη ακουόντων» και διαπιστώσαμε όπως και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας τον διασυρμό του θεσμού μέσα από την τηλεοπτική εικόνα της «στέγασης» του θεσμού σε ξενοδοχείο της πόλης.

Με την ευθύνη που έχουμε απέναντι στο θεσμό της πόλης μας ζητήσαμε από το Δήμαρχο Πατρέων συμπολίτη κ. Γιάννη Δημαρά «να παρέμβει άμεσα για να αποτρέψει τον πλήρη διασυρμό του θεσμού των Μπουρμπουλιών».

Δυστυχώς μετά την «επίλυση» των προβλημάτων της πόλης η νέα Δημοτική αρχή αφού έδειξε τα πρώτα δείγματα γραφής στον πολιτισμό και τους δημοτικούς πολιτιστικούς θεσμούς, «ασχολήθηκε» με τους εκλεκτούς συνεργάτες της και με το καρναβάλι «ως ιδεολογική άσκηση επί χάρτου», διοχετεύοντας ένα μεγάλο τμήμα της έκφρασης του σε ιδιωτικούς φορείς καταργώντας τον χαρακτήρα του ως μαζικής γιορτής της πόλης και πολιτιστικού αγαθού που απολαμβάνουν όλοι δωρεάν και χωρίς διακρίσεις, κριτήρια και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Από την «καινοτόμα» αυτή θεώρηση είναι πλέον προφανές ότι δεν ξέφυγε και ο ιδιαίτερος θεσμός των Μπουρμπουλιών τον οποίο φρόντισε η νέα δημοτική αρχή να «αποκεντρώσει» μέσω της «Ακτής Δυμαίων» και να εμπιστευθεί στις αγκαλιές της ιδιωτικοποίησης!!

Διερωτώμαστε εύλογα ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός «μεταφόρτωσης» και «μεταμόρφωσης» του θεσμού. Τα Σαγέικα, ο Ριόλος, το Βουπράσιο, η Νέα Μανωλάδα θα είναι πλέον σε λίστα αναμονής εφ’ όσον εξασφαλίσουν το «σωστό επιχειρηματία». Αιδώς Αργείοι!! Γιατί με πολύ δυσκολία θα σας αποκαλέσουμε από τούδε και στο εξής Πατρινούς λόγω των πολλαπλών εγκληματικών αθλιοτήτων που διαπράττονται με την ανοχή και ευθύνη Σας.

Κύριε Δήμαρχε είναι καιρός να συνέλθετε!!και κυρίως να σεβαστείτε την πόλη της Πάτρας και τους θεσμούς της!!»

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Φλέσσας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture