MARIA'S TASTE

/

Και για τους γκουρμέδες σως Μπεαρνέζ

Κακαβάνη Μαρία
Κοινοποίηση
Tweet

Κατηγορία : Σάλτσες

Μπορεί τον τελευταίο καιρό να την ακούγαμε κάθε μέρα μέσα από γνωστή διαφήμιση αλλά η σάλτσα Μπεαρνέζ έχει πολύ μακρά ιστορία.

Δημιουργήθηκε από τον σεφ Jules Collinet το 1836 στο εστιατόριο Le Pavillon Henry IV κοντά στο Παρίσι. Ο ιδιοκτήτης καταγόταν από την περιοχή Bearn της Γαλλίας κι έτσι ο σεφ την ονόμασε Bearnaise προς τιμήν του.

Από πολλούς θεωρείται «παιδί» της σως Ολλαντέζ. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά αλλά χρειάζεται προσοχή στην τεχνική της για να μην κόψει.

Υλικά

1 φλυτζάνι κρασί λευκό ξηρό
1 φλυτζάνι ξύδι με εστραγκόν
4 κουταλιές κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κουταλιές εστραγκόν, φρέσκο ψιλοκομμένο
4 μεγάλους κρόκους αβγών
400 γραμ βούτυρο λειωμένο (κλαριφιέ)
πιπέρι σε κόκκους μισοσπασμένους (εκραζέ)

Σιγοβράζουμε το κρασί, το ξύδι, τα κρεμμυδάκια και το εστραγκόν σε χοντρό κατσαρολάκι, μέχρι να μειωθεί ο όγκος περίπου στο μισό . Κατεβάζουμε από τη φωτιά, περιμένουμε μέχρι να γίνει χλιαρό και στη συνέχεια ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους ανακατεύοντας καλά. Επιστρέφουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει ελαφρά. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπέν μαρί γι αυτή τη διαδικασία) Κατόπιν το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά ανακατεύοντας πάντα, το βούτυρο. Τέλος βάζουμε και το πιπέρι .

Συνοδεύει κρέατα, όπως φιλέτο μοσχάρι ή χοιρινό, πουλερικά, βραστά λαχανικά και προσωπικά μου αρέσει και σε πράσινες σαλάτες.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Maria's taste