Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας: "Η Παιδεία αναζητά το… αντίδοτο στην κρίση"

Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλά...

Εκδήλωση στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2011

«Παιδεία και Κρίση». Ένα θέμα που αποτελεί ούτως ή άλλως αντικείμενο ευρύτατου προβληματισμού, προσπάθησε να περιγράψει και να απαντήσει, μέσα από μια σειρά από ενδιαφέρουσες και διδακτικές ομιλίες, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος. Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Forum Ανάπτυξης 2011 σήμερα το πρωί (Κυριακή 20 Νοέμβρη) στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου ΑΣΤΗΡ.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδος Γιώργος Παναγιωτόπουλος Γιώργος, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση ως βασικό πυλώνα στήριξης της κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στον «ενεργό πολίτη». Τον περιέγραψε με βάση τα εκπαιδευτικά δεδομένα, ως «ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό άνθρωπο, σύμφωνα με τις επιταγές της πολυπολιτισμικής συμβίωσης στη σύγχρονη κοινωνία, που τον διακρίνει το πνεύμα του εθελοντισμού ως ταυτόσημο της ιδιότητας του και η ανάληψη κοινωνικών ρόλων και πρωτοβουλιών ευθύνης στο τοπικό και κοινοτικό πλαίσιο».

«Η εκπαίδευση καλείται να αναλάβει ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου του ενεργού πολίτη σε τρεις κατευθύνσεις, σε μια προσπάθεια κατανόησης της ιστορίας, της πολιτικής και της διακυβέρνησης, κάλυψης μιας απαιτούμενης εμπειρικής γνώσης ως συστατικό στοιχείο της μάθησης και τέλος στη στήριξη των μαθητών».

Το Νέο Σχολείο

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Μπάρης, Προϊστάμενος της Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος, αναφέρθηκε στο Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα ως αφετηρία για το «Νέο Σχολείο».

Εξήγησε ότι τα σχολεία που λειτουργούν με Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα έχουν, αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικό κύρος και κριτική ικανότητα.

Οι στρατηγικοί στόχοι του «Νέου Σχολείου» είναι ο επαναπροσδιορισμός της φιλοσοφίας του αναλυτικού προγράμματος με επίκεντρο το μαθητή και όχι την ύλη, ο εμπλουτισμός του προγράμματος με την διδασκαλία επιπρόσθετων γνωστικών αντικειμένων, η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, η ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων που αποτελούν τα εφόδια για να ανταπεξέλθουν οι νέοι στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα και ο περιορισμός των εξουθενωτικών απογευματινών δραστηριοτήτων των μαθητών.

Στόχος είναι επίσης η μείωση της ταλαιπωρίας των παιδιών και των εξόδων των γονέων, αφού  η διδασκαλία (Πληροφορική, Ξένες Γλώσσες) θα οδηγήσει σταδιακά  σε πιστοποίηση γνώσεων μέσα στο δημόσιο σχολείο.

Όπως εξήγησε, φέτος το 40% των μαθητών έχει εισαχθεί στο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα, με 961 Δημοτικά Σχολεία από τα οποία 27 είναι στην Αχαΐα και 56 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ηγέτες της εκπαίδευσης

Στην ομιλία της η Μαριάνθη Κοταδάκη, αναπληρώτρια Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης στη Δευτεροβάθμια αναφέρθηκε στη βελτίωση της ποιότητα στην εκπαίδευση, ως μέσο για τη διαχείριση της κρίσης.

«Υιοθετώντας κουλτούρα ποιότητας στην εκπαίδευση, δημιουργείται μια ατμόσφαιρα θετική στην αλλαγή και την καινοτομία, βελτιώνονται οι σχέσεις ηγεσίας και εργαζομένων και υπάρχει διαρκής εγρήγορση για τις διαφοροποιούμενες ανάγκες των μελών, την προσπάθεια ανάπτυξης και ικανοποίησης όλων» τόνισε.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι οι δεξιότητες μιας ποιοτικής ηγεσίας στη διαχείριση της κρίσης πιστοποιούνται με αξιολόγηση και λογοδοσία του ηγέτη με εποπτεία των μαθημάτων, έρευνες, προσωπικές συνεντεύξεις και μελέτη των ατομικών φακέλων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά της η Χαρίκλεια Πίτσιου, εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του δικαιώματος στην εκπαίδευση σε περιόδους κρίσης.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για στροφή στην ποιοτική εκπαίδευση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της δημόσιας και δια βίου μάθησης, που δεν αναφέρεται στον «γραμματιζούμενο» αλλά στον «μορφωμένο» άνθρωπο, που μορφώνει πολίτες σκεπτόμενους, καλλιεργημένους και κοινωνικά ευαίσθητους, πολίτες με ταυτότητα, που ξέρουν από πού έρχονται και πού πάνε και πάνω απ όλα, πολίτες που σέβονται  τον εαυτό τους για να μπορούν να σέβονται τους συνανθρώπους τους».

Καλές πρακτικές στην Εκπαίδευση

Στη συνέχεια τρεις εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τη δράση της Ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφερειακής Εκπαίδευσης.Η Νίκη Λαμπροπούλου καθόρισε τους στόχους της Ομάδας που είναι ο συντονισμός και η συνεργασία με τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και η συμμετοχή της Περιφέρειά μας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Ο Ανδρεάς Ριζόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο της Ε.Ε. για σύνδεση των συστημάτων πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων θα είναι κοινό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση και θα διευκολύνει τους ευρωπαίους πολίτες στην παροχή των κατάλληλων πληροφοριών, σχετικά με τις ικανότητες και τα επαγγελματικά προσόντα τους.

Τέλος η Βασιλική Τασούλα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων και επισκέψεων μεταξύ σχολείων «COMENIUS» που χρηματοδοτείται στα πλαίσια της δράσης «LEONARDO DA VINCHI».

Το πρόγραμμα, εκτός από ανταλλαγές μαθητών και εκπαιδευτικών από τη χώρα, με σχολεία από την Ε.Ε., προάγει τις συμπράξεις σχολείων, με δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και ιδιωτών.

Μία ακόμη καλή πρακτική, με ενεργό συμμετοχή των γονιών στο μάθημα και τη σχολική ζωή, ανάπτυξη νέων ενδιαφερόντων, καλύτερη διδασκαλία και επικοινωνία με τα παιδιά, ανέπτυξε η Αναστασία Κωνσταντοπούλου εκπαιδευτικός του 3ου Νηπ. Αμαλιάδας.

Στο σύντομο χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα, περιφερειάρχης Ηπείρου, επεσήμανε ότι στόχος όλων, ακόμη και των εκπαιδευτικών, είναι να επανέλθει όσο το δυνατόν νωρίτερα στη χώρα μας το μέτρο και η αρμονία, για τη στήριξη της κοινωνίας που δοκιμάζεται και του συνανθρώπου.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις