Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πρεμιέρα με τη Χάιντι απόψε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Πρεμιέρα με τη Χάιντι απόψε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη

Με μία ειδική παράσταση σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» που θα παρακολουθήσουν 65 άτομα από το Παιδαγωγικό Θεραπευτικό κέντρο «Μέριμνα» αλλά και παιδιά ευπαθών ομάδων από άλλα ιδρύματα και ομάδες όπως ο ΣΟΨΥ και το Σκαγιοπούλειο, ξεκινά την πορεία της η ολοκαίνουρια θεατρική παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας «Χάιντι» της Γιοχάνα Σπίρι που θα παρουσιαστεί έως και τις 15 Φεβρουαρίου του 2012. Πρόκειται για ένα αγαπημένο παιδικό έργο, το κείμενο του οποίου έχει γραφτεί εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο θέατρο «Απόλλων», ο σκηνοθέτης της παράστασης Λευτέρης Γιοβανίδης που έχει ξανασυνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας σε παραστάσεις όπως ο «Μαγικός αυλός» του Μότσαρτ, το κείμενο της Χάιντι, της μικρούλας των βουνών θέτει διάφορα θέματα όπως η αγάπη για τη φύση, η αξία της φιλίας και της στιγμής αλλά και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε και πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε.

Η «Χάιντι» της Ελβετίδας Γιοχάνα Σπίρι (1829-1901) περιγράφει την ιστορία ενός 5χρονου ορφανού κοριτσιού που ζει στα βουνά των Άλπεων μαζί με το αγαπημένο της κατσικάκι και την αγάπη του παππού της. Όπως ανέφερε η ηθοποιός απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου Σταυρούλα Μάκρα που υποδύεται τη Χάιντι, προσέγγισε την ηρωίδα της τόσο κινησιολογικά και συναισθηματικά προσπαθώντας να βρει πώς σκέφτεται αλλά και την αθωότητα που έχουν τα μάτια ενός μικρού παιδιού. «Ήθελα να αποφύγω να παρουσιάσω τη Χάιντι σαν ένα χαζοκόριτσο και να αναδείξω το γεγονός ότι η Χάιντι είναι ένα πανέξυπνο παιδί που δεν έχει γονείς αλλά δεν το βάζει κάτω και δεν αφήνει καμία δυσκολία να τη λυγίσει. Η Χάιντι έχει περάσει πολλά καθώς η θεία της την αφήνει αρχικά στον παππού της και μετά την παρατάει σε ένα άλλο σπίτι. Η Χάιντι είναι σαν μεγάλη και είναι ένα κορίτσι με δύναμη και ζωντάνια. Η παράσταση αυτή ήταν μία ευκαιρία να έρθω να γνωρίσω την Πάτρα και το ΔΗΠΕΘΕ της ενώ παράλληλα μέσα από το έργο στόχος μου ήταν να ανακαλύψω τα μηνύματα του όπως να θυμόμαστε αξίες που έχουμε ξεχάσει και σε τι αξίζει να δίνουμε προτεραιότητα στη ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά η Σταυρούλα Μάκρα.

Τον παππού της Χάιντι καθώς και το ρόλο του Σεμπάστιαν υποδύεται ο Πατρινός ηθοποιός Στέλιος Σοφός ο οποίος ευχαρίστησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Γιάννη Βόγλη και το ΔΣ του θεάτρου για την πρόταση να έρθει να παίξει στην παιδική παράσταση «Χάιντι» καθώς και τον Λευτέρη Γιοβανίδη για το ωραίο θεατρικό ταξίδι που έκαναν μαζί. Το ρόλο του φίλου της Χάιντι καθώς και ακόμη τρεις ρόλους υποδύεται ο Χρήστος Πίτσας ενώ στην παράσταση παίζει ακόμη η Πατρινή ηθοποιός Μάρια Φλωράτου που είχε συμμετάσχει και στην «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Βόγλη το καλοκαίρι του 2010.

Σε ερώτηση ότι πιθανόν το στόρι της Χάιντι να φανεί παλιομοδίτικο και πως ενδεχομένως το ανέβασμα της στο θέατρο να είναι ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα, ο κ. Γιοβανίδης απήντησε ότι «τί πιο ωραίο από το να κάνεις ριψοκίνδυνα πράγματα. Η τέχνη όμως γίνεται χωρίς στεγανά. Σίγουρα η αγωνία μας είναι μεγάλη όπως και το ρίσκο της παράστασης αλλά πιστεύουμε ότι θα την αγκαλιάσουν τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγαλύτεροι θεατές».

Από την αγαπημένη τηλεοπτική σειρά της Χάιντι που βλέπαμε παλιότερα στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Γιοβανίδης τόνισε ότι υποσυνείδητα έχει επηρεαστεί και επόμενο ήταν να συμπεριλάβει κάποια στοιχεία της στην παράσταση όπως για παράδειγμα την κούνια που εμφανιζόταν στους τίτλους της αρχής. «Η παράσταση Χάιντι θεωρώ ότι απευθύνεται και στους μεγάλους ενώ διαθέτει και στοιχεία χιούμορ που την κάνουν κωμική. Όσο για το πώς προέκυψε η ιδέα του ανεβάσματος της Χάιντι, τον Μάιο που βρισκόμουν στο Κρατικό Θέατρο της Κροατίας για τη σκηνοθεσία μίας παράστασης συνάντησα και γνώρισα τον Ιβάν Λέο Λέμο και μου μίλησε για τη διασκευή που είχε κάνει στο έργο της Γιοχάνα Σπίρι. Αμέσως τότε μου ήρθε στο μυαλό να κάνω την παράσταση στην Πάτρα καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν είχε παιχθεί ποτέ στο παιδικό θέατρο. Είναι ένα έργο που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές και όλοι λατρεύουν τη Χάιντι και ειδικά οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες έχουν κάτι να θυμηθούν και να διηγηθούν μία ιστορία για το πόσο όταν ήταν παιδιά αγαπούσαν και είχαν τρέλα με τη Χάιντι», ανέφερε ο Λευτέρης Γιοβανίδης προσθέτοντας ότι έχει ένα γιο πεντέμιση χρονών και πως πολλά παιδιά αυτής και λίγο μεγαλύτερης ηλικίας τα βλέπεις χαμένα σε ένα ipod. Ωστόσο όπως είπε, η ζωή μας δεν πρέπει να είναι μόνο μία οθόνη αλλά να καταλάβουμε για παράδειγμα πως η φύση έχει πολλά να μας δώσει.

Τη θεατρική διασκευή του έργου υπογράφει ο Κροάτης Ιβάν Λέο Λέμο, τα σκηνικά ο Σκωτσέζος Κέννυ Μακ Λέλλαν, τα κοστούμια η Πατρινή Μιμίκα Σπυρίδωνος, την πρωτότυπη μουσική ο Κροάτης Βίλεμ Μιλίσεβιτς, την επιμέλεια της κίνησης και τις χορογραφίες ο Βραζιλιάνος Λουίζ Μέντες, τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος, τη μουσική διδασκαλία ο Σάκης Μπάστας ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Πατρινή ηθοποιός Ελένη Καλαντζοπούλου. Τους στίχους των 4 τραγουδιών της παράστασης υπογράφει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης ο οποίος όπως εξήγησε, τα 3 κομμάτια έχουν απλοικούς στίχους ενώ στο τέταρτο κομμάτι που μιλάει για το βουνό οι στίχοι είναι πιο στοχαστικοί.

Στη συνέντευξη παρέστη και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Μακρής ο οποίος παρότι διεγράφη από την ομάδα του Δημάρχου Γιάννη Δημαρά, δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί ενώ το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα από το Δημοτικό συμβούλιο. Όπως είπε ο κ. Μακρής η «Χάιντι» είναι η πρώτη παράσταση της νέας δύσκολης θεατρικής περιόδου δεδομένου ότι είναι αβέβαιο το τι θα γίνει με τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και πως στόχος της «Χάιντι» αλλά και του «Χορού του θανάτου» του Στρίντμπεργκ που θα ανέβει από τις 3 Δεκεμβρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, είναι να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των Πατρινών και όχι μόνο θεατρόφιλων ότι υπάρχει δημοτική θεατρική σκηνή με παράδοση και πως είναι εδώ και λειτουργεί παρά τις οικονομικές και άλλες αντιξοότητες.

*Η «Χάιντι» θα παιχθεί αυτή την Τετάρτη 2/11 στις 11 το πρωί για μαθητές σχολείων ενώ την ερχόμενη Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα θα δοθεί η πρώτη επίσημη παράσταση για το ευρύ κοινό. Στη συνέχεια η παράσταση θα παίζεται τις καθημερινές για τα σχολεία και τις Κυριακές τα πρωινά για το ευρύ κοινό.

Του Τάκη Γ. Μαρτάτου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture