Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μιχ. Μπεκίρης: Απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων για το Γιαννισκάρι

Μιχ. Μπεκίρης: Απαραίτητη η άμεση λήψη μ...

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ εκφράζει τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες του

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην προστατευόμενη περιοχή των Μαύρων Βουνών στη Δυτική Αχαΐα ο Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός  Μιχάλης Μπεκίρης, ευαισθητοποιημένος από τις συνέπειες της  οικολογικής καταστροφικής,  εξέφρασε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του, κάνοντας προτάσεις για την προστασία και την αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Ο Αχαιός πολιτικός τονίζει ότι, η ιστορία επαναλαμβάνεται επισημαίνοντας πως αν  ανατρέξουμε αρκετά χρόνια πίσω όλοι θυμόμαστε την περιοχή των Μαύρων Βουνών και ειδικότερα την παραλία του Γιαννισκαρίου η οποία αποτελούσε μια όαση για ψαγμένους λουόμενους, περιορισμένης προσβασιμότητας με απίστευτη φυσική ομορφιά.

Όπως αναφέρει:

Η εικόνα σήμερα είναι αποκαρδιωτική. Τίποτα δεν θυμίζει τον παλιό «επίγειο παράδεισο»που γνωρίζαμε . Ας δούμε όμως την αξία του τόπου αυτού για να κατανοήσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης

Τα Μαύρα Βουνά τα οποία βρίσκονται στο Βόρειο τμήμα τns προστατευόμενης περιοχήs, του Δάσους της Στροφυλιάς, ανάμεσα στη λιμνοθάλασσα του Αράξου και δίπλα από τη λιμνοθάλασσα του Προκόπου ,έχουν πάρει το όνομά τους εξαιτίας τns μαύρns όψns της βλάστησης  όταν τα παρατηρεί κανείς  από μακριά.

Το μεγαλύτερο μέροs του όγκου καλύπτονταν από αραιά δάση ήμερns βελανιδιάs, η οποία αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας, από xαμηλή βλάστηση αείφυλλων-πλατύφυλλων και από φρύγανα. Πάνω στους ασβεστολιθικούs βράχουs και τα φρύγανα φιλοξενούνται τα ενδημικά της Ελλάδοs είδη χλωρίδαs όπωs n Centaurea niederi που συναντάται μόνο εδώ και στα στενά τns Κλεισούραs στο Μεσολόγγι.

Η έντονη βόσκηση και οι περιοδικέs καλοκαιρινέs πυρκαγιέs κρατούσαν την κυρίαρχη βλάστηση θαμνώδη και χαμηλή, αυξάνοvτας έτσι το ποσοστό των φρυγάνων.

Η Ορνιθολογική αξία δε του βιότοπου αυτού είναι πολύ μεγάλη με παρουσία σπάνιων ειδών.

Η καταστροφή λοιπόν αυτού του βιοτόπου από την φωτιά είναι ολοσχερής, τα προαναφερόμενα οικολογικά στοιχειά αποτελούν παρελθόν.

Τη κατάσταση αυτή διαδέχονται κατ επανάληψη τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και παραγόντων της αυτοδιοίκησης οι οποίοι λυπούνται για την καταστροφή και διαβεβαιώνουν για την αποκατάσταση και τη λήψη μέτρων.

Θα θυμίσω μονό τις εξής καθοριστικές ημερομηνίες για την προστασία του βιοτόπου οι οποίες στην Αχαΐα ξεχνιούνται όπως ξεχνιέται οτιδήποτε πραγματοποιείται από την Νέα Δημοκρατία. Η Υπουργική Απόφαση του Υφ.ΠΕΧΩΔΕ  Κατσιγιάννη το 1993 για την προστασία του βιοτόπου και η ΚΥΑ του 2009 από το Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά όπου θεσμοθέτησε το Εθνικό Πάρκο.

Θα πρέπει να ξέρουν όσοι σκόπιμα αγνοούν την ιστορία προστασίας του βιοτόπου πως τελείωσε η εποχή της απόκρυψης, τα γραπτά μένουν.

Ας σοβαρευτούν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ας αποτιμήσουν μέσω των υπηρεσιών άμεσα την ζημιά και να καταρτίσουν σχέδιο αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής με την συνεργασία ειδικών. Ας βγάλουν από το τέλμα τις αρμόδιες υπηρεσίες τις οποίες διέλυσαν με τον Καλλικράτη και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τεχνοκρατικές λύσεις χωρίς φανφάρες και επικοινωνιακά τερτίπια.

Και επειδή οι πολιτικοί θα πρέπει να έχουν συνεχεία και συνέπεια παραθέτω απόσπασμα από ερώτηση στη Βουλή Αχαιού βουλευτή για τις πυρκαγιά στη Στροφυλιά το 2008 προς κρίση των Αχαιών : « Το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. που πρόσφατα υπέγραψε την ΚΥΑ δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης των καταπατητών που θέλουν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στην περιοχή.

Οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών δυστυχώς διακατέχονται από δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και εγκατέλειψαν αφύλακτες και απροστάτευτες κρίσιμες περιοχές, επειδή έληξε η αντιπυρική επιφυλακή, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία που επικρατεί αυτή την περίοδο.»

Θα πρέπει λοιπόν όλοι να γυρίσουμε σελίδα και νοοτροπία και να συνεργαστούμε για την αποκατάσταση της περιοχής και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.

Το Περιβάλλον δεν είναι στίβος πολιτικής εκμετάλλευσης αλλά απαιτεί σοβαρότητα

και εργατικότητα δίχως συμβιβασμούς και υποχωρήσεις για να επιτευχτεί η βιώσιμη ανάπτυξη που εγγυάται την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όσον αφορά τις δικές μου ενέργειες δεσμεύομαι ότι θα απαιτήσω άμεσα τις ενέργειες αποτύπωσης της οικολογικής ζημίας και στη συνέχεια θα προτείνω την κατ εξαίρεση ένταξη, στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΠΕΡΡΑ του ΥΠΕΚΑ, το Αλέξανδρος Μπαλτατζης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά πρωτίστως  στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκατάστασης της  περιοχής .

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις