Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Αναβίωσε φιλολογικό μνημόσυνο που είχε γίνει το 1943 για τον Κωστή Παλαμά

Πάτρα: Αναβίωσε φιλολογικό μνημόσυνο που...

Με αφορμή την 76η επέτειο από το θάνατο του ποιητή

Τον χρόνο πίσω γύρισαν απόψε η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» και η Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του Κωστή Παλαμά, με αφορμή την 76η επέτειο από το θάνατο του ποιητή, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943.

Συγκεκριμένα, στον κατάμεστο από κόσμο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης της Πάτρας αναβίωσε απόψε το φιλολογικό μνημόσυνο, που είχε γίνει στις 21 Μαρτίου του 1943 για τον Κωστή Παλαμά, στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων».

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε ένα σπάνιο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «ΑΧΑΙΚΑ», που κατασχέθηκε στην Πάτρα από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Ειδικότερα, στο 16ο τεύχος του περιοδικού, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1943 και αμέσως κατασχέθηκε, ο ιστορικός Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου είχε επιμεληθεί το τελευταίο άρθρο, στο οποίο περιγράφει το χρονικό της τέλεσης του φιλολογικού μνημόσυνου του Κωστή Παλαμά, στην Πάτρα.

Η αποψινή εκδήλωση ξεκίνησε με ένα οπτικοποιημένο βιογραφικό του Κωστή Παλαμά και στη συνέχεια ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Διονύσης Βούλτσος, που ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, περιέγραψε τον μεγαλοπρεπή και πένθιμο διάκοσμο του δημοτικού θεάτρου, το πρωινό της 21ης Μαρτίου του 1943, όπου δέσποζε η μορφή του Κωστή Παλαμά.

 

Πάτρα: Εκδήλωση με τίτλο "Μνήμες" για την επέτειο θανάτου του Κωστή Παλαμά

 

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της αποψινής εκδήλωσης, εκείνο το κυριακάτικο πρωινό το θέατρο ήταν κατάμεστο από κόσμο, ενώ πολλοί ήσαν αυτοί που δεν κατάφεραν να μπουν μέσα. Στο φιλολογικό μνημόσυνο είχε προσκληθεί για να παραβρεθεί και η οικογένεια του Κωστή Παλαμά, αλλά δεν τα κατάφερε.

Στη συνέχεια ο φιλόλογος και συγγραφέας Γιώργος Δημητρόπουλος, η φιλόλογος Τίνα Παπασωτηροπούλου, η γενική γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών Χριστίνα Παπανικόλα, η ηθοποιός Έφη Κεραμίδα και ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Μαργαρίτης αναβίωσαν κατά σειρά τις ομιλίες και τις απαγγελίες που είχαν κάνει το 1943, οι Γιώργος Παπαοικονόμου, Χαρίκλεια Μενούνου, Κατερίνα Μητσοπούλου, Καίτη Σωτηρακοπούλου και Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις που έκαναν ο Σπύρος Δεμαρτίνος εκ μέρους της «Στέγης Γραμμάτων» και ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Λεωνίδας Μαργαρίτης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture