Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κλείνει από σήμερα ο ΧΥΤΑ Αιγείρας - Που θα πάνε το επόμενο διάστημα τα σκουπίδια του Αιγίου;

Κλείνει από σήμερα ο ΧΥΤΑ Αιγείρας - Που...

Αύριο συζητούνται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει 170 κάτοικοι της Αιγείρας

Το -έστω προσωρινό- κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Αιγείρας λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ώστε να ληφθούν νέα δείγματα από γεώτρηση για να μετρηθούν εκ νέου τα χαρακτηριστικά των υπογείων υδάτων της περιοχής, αποφάσισε ομόφωνα το μεσημέρι της Παρασκευής σε έκτακτη συνεδρίασή της η αρμόδια 4η Διαχειριστική Ενότητα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κατόπιν εισήγησης του προέδρου και δημάρχου Αιγιαλείας κ. Θανάση Παναγόπουλου.

Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας θα κλείσει από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και κατά πολλούς, δεν είναι τυχαίο πως την επόμενη μέρα έχει οριστεί η συζήτηση των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί από 170 και πλέον κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι με νομικές συμβούλους την πρώην Πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και την κα Μαρία Νικολοπούλου, ζητούν το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, για τον οποίο μάλιστα πρόσφατα έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απεφάνθη πως στα υπόγεια ύδατα έχουν παρουσιαστεί αλλοιώσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, την οποία έλαβαν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη (παρόντες ο πρόεδρος κ. Θανάσης Παναγόπουλος και οι κ.κ. Παναγιώτης Μαρινόπουλος, Βασίλειος Τομαράς και Βασίλειος Θ. Χριστόπουλος, απών ο κ. Φάνης Σταυρόπουλος), ο δήμαρχος εισηγήθηκε ως εξής: "Λόγω των καιρικών συνθηκών και το γεγονός ότι πρέπει να ξαναγίνει γεώτρηση και να ληφθούν εκ νέου δείγµατα, εισηγούµαι την προσωρινή αναστολή/λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας από 14-01-2019 έως ότου διερευνηθούν ενδελεχώς οι λόγοι/αιτίες επιβάρυνσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υπόγειων υδάτων και επανέλθουν, κατόπιν ενδεδειγµένων µέτρων και εργασιών, εντός ορίων βάσει της κείµενης νοµοθεσίας."

Στο εύλογο ερώτημα, πού θα εναποτίθενται τα απορρίμματα για όσον καιρό παραμείνει κλειστός ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, η απάντηση που έδωσε στο filodimos.gr μέλος της επιτροπής, είναι πως κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκε πως ισχύουν οι προγραμματικές συμβάσεις με πέντε εντεταλμένους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την εναπόθεση των αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου, δηλαδή σε Ναύπακτο, Αγρίνιο, Βόνιτσα, Μεσολόγγι και Δυτική Αχαΐα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Στην ανακοινωση της Επιτροπής Αγώνα των Κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας οι οποιοι αναφέρονται και σε επικινδυνη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ κατολίσθηση επισημαίνεται:

1.Την Τετάρτη 9 /1  καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας και ορίστηκε η Τρίτη 15/1 ημερομηνία εκδίκασης της προσωρινής διαταγής που ζητήσαμε.

2. Ο Δήμος Αιγιάλειας ενημερώθηκε αρμοδίως για την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων την Πέμπτη 10/1 και την Παρασκευή 11/1 συνεδρίασε εκτάκτως η 4η Διαχειριστική Ενότητα Αχαΐας του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας από τη Δευτέρα 14/1 , μέχρι να διερευνηθούν οι λόγοι μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και επανέλθουν οι μετρήσεις των γεωτρήσεων σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

3. Το Σάββατο 12/1 έγινε μια μεγάλη  κατολίσθηση στον χώρο του ΧΥΤΑ, σε σημείο που εκτελούντο εργασίες για την επέκταση του κυττάρου.  Μετά την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών υδάτων από τη διαφυγή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων υγρών από το ΧΥΤΑ, τον υπερκορεσμό του κυττάρου, τη μη λειτουργία του βιοαερίου, του βιολογικού καθαρισμού κλπ προστίθεται και ο κίνδυνος της άμεσης κατάρρευσής του. Το γεγονός επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι ο χώρος είναι τελείως ακατάλληλος και οι μόνες παρεμβάσεις που επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν είναι προς την κατεύθυνση περιορισμού της ρύπανσης που επιφέρει.

 

4. Η αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ που αποφάσισε η 4η διαχειριστική ενότητα για να εκτελέσει εργασίες περιορισμού της ρύπανσης, είναι μια μεγάλη νίκητου πολύμηνου και πολύπλευρου αγώνα μας. Σε καμία περίπτωση δεν μετριάζει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για την εγκληματική μόλυνση που έχει επιφέρει σε όλη την περιοχή.

 

5. Η Επιτροπή Αγώνα και οι κάτοικοι της Ανατολικής Αγιάλειας απαιτούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ μέχρι να τελεσφορήσει η αίτηση του δήμου για νέα αδειοδότηση. Γι αυτό το λόγο, επιμένει στην κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων και την άμεση εκδίκασή τους, αφού θεωρεί ότι η απόφαση της 4ης διαχειριστικής ενότητας, δεν την καλύπτει, διεκδικώντας αντίστοιχη δικαστική απόφαση.

 

6. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας θα πρέπει  να ελέγξει τον τρόπο διενέργειας των απαιτούμενων νέων γεωτρήσεων,  ώστε να αποφευχθεί η μόνωσή τους με μπετονίτη όπως ο δήμαρχος έχει αναφέρει, καθιστώντας έτσι αδύνατο τον έλεγχο της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

 

7. Η επιτροπή αγώνα, σε συνεννόηση με τις δικηγόρους, επιμένει στην εκδίκαση της Προσωρινής Διαταγής την Τρίτη 15/01/2019 και ώρα 11 το πρωί, και καλεί τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν μαζικά στη δικαστική αίθουσα.

 

8. Την Τετάρτη 16/01/2019 στις 7 το απόγευμα καλεί σε τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας σε λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας με θέμα τις νέες εξελίξεις και τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για το οριστικό κλείσιμο του καρκινογόνου ΧΥΤΑ. Δηλώνουμε αποφασισμένοι σε κάθε περίπτωση να μην επιτρέψουμε την επαναλειτουργία του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις