Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μια εβδομάδα επιτυχών εκδηλώσεων από το 13ο Γυμνάσιο Πάτρας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ για τους πρόσφυγες

Μια εβδομάδα επιτυχών εκδηλώσεων από το ...

Δείτε ΦΩΤΟ

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εκδηλώσεις και δράσεις που οργάνωσε και πραγματοποίησε την εβδομάδα 15 – 19 Οκτωβρίου 2018, το 13ο Γυμνάσιο Πάτρας, στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Erasmus+ με θέμα: «Μια Εμπειρία Με και Για τους Πρόσφυγες» με τη συμμετοχή 22 φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία) καθώς και 20 μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών του σχολείου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων στον χώρο του σχολείου, στο κέντρο της πόλης και αλλού, που απέσπασε τα ενθουσιώδη σχόλια και τα θερμά συγχαρητήρια των φιλοξενουμένων τόσο για την ποιότητα όσο και για την οργανωτική αρτιότητα.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλάμβανε δράσεις ευαισθητοποίησης τόσο της μαθητικής κοινότητας, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας, επαφές με φορείς εμπλεκόμενους με το προσφυγικό ζήτημα, ανοικτές εκδηλώσεις, συναντήσεις εργασίας και ξεναγήσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • Εκδήλωση υποδοχής των ξένων αντιπροσωπειών στο σχολείο με παρουσίαση χορωδιακών τραγουδιών, παραδοσιακών χορών, χοροθεατρικής δράσης, ανταλλαγή δώρων και παροχή γεύματος που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών του σχολείου.
  • Συναντήσεις εργασίας των παιδαγωγικών ομάδων του προγράμματος
  • Διαδραστική συνάντηση, στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, με δραστηριότητες γνωριμίας, μάθησης και αλληλεπίδρασης Ελλήνων και ξένων μαθητών και μαθητριών της σύμπραξης με ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Στέγη PLUS (+) της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS.
  • Επίσκεψη στο Δημαρχιακό μέγαρο, όπου είχαμε μια εγκάρδια υποδοχή από τον Δήμαρχο που ανέπτυξε τις θέσεις του Δήμου για το προσφυγικό ζήτημα.
  • Υλοποίηση στο χώρο του σχολείου του εργαστηρίου προσομοίωσης «Τα περάσματα», που αποτελεί ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.
  • Επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, στην Achaia Claus,  στο Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στη Ναύπακτο και το κάστρο της ενώ μέσα από ένα πολιτιστικό μονοπάτι έγινε περιήγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πάτρας
  • Μεγάλη ανοιχτή στους πολίτες της Πάτρας εκδήλωση - συζήτηση στην Αγορά Αργύρη, με θέμα την προσφυγική πραγματικότητα στην Ελλάδα,  στην οποία έλαβαν μέρος και κατέθεσαν τις απόψεις και τον προβληματισμό τους εκπρόσωποι από την Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών Πάτρας,  την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Μυρσίνης Ηλείας, την Εκπαίδευση Προσφύγων της Περιφ. Διεύθυνσης Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας, το Κέντρο Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της PRAKSIS ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Πατρέων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας και ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας.
  • Επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μυρσίνη Ηλείας, όπου έγινε ενημέρωση από τον Υπεύθυνο για τον τρόπο λειτουργίας της δομής, τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
  • Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού για τους μαθητές σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό χώρο «οροΠΑΙΔΙΟ»

 

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αυτή και την επόμενη σχολική χρονιά με αντίστοιχες εκπαιδευτικές ανταλλαγές  μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στα σχολεία της Πορτογαλίας και της Γερμανίας.

Για εκτενέστερες πληροφορίες αυτής της σημαντικής  πρωτοβουλίας και δράσης των εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί ειδικά για το πρόγραμμα και στη διεύθυνση https://refugexperience.weebly.com/

 

Η Παιδαγωγική Ομάδα του προγράμματος Erasmus+  του 13ου Γυμνασίου Πάτρας

Γιώτα Τσουκαλά – Γιάννης Βλάχος- Αντωνέλλος Μιχάλης- Παπαδοπούλου Αγγελική- Αντωνοπούλου Χαρά- Παΐζης Παναγιώτης- Γεωργακόπουλος Σταύρος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις