ΟΙΚΙΠΑ: «Επανακαθορισμός ορίων» ή πλήρης κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών;

Κοινωνία

Η περαιτέρω κατεδάφιση των μαύρων Βουνών μπορεί να γίνει δεκτή;

12/10/2018 06:40

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε επίσης
Θρηνεί το Νεοχώρι– Πέθαναν δύο πρώτα ξαδέρφια μέσα σε λίγες ημέρες- O ένας σε τροχαίο σήμερα τα ξημερώματα- ΦΩΤΟ Νεκρή και μια 29χρονη
Θρηνεί το Νεοχώρι– Πέθαναν δύο πρώτα ξαδέρφια μέσα σε λίγες ημέρες- O ένας σε τροχαίο σήμερα τα ξημερώματα- ΦΩΤΟ
Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Αυτοδυναμία για την Άννα Μαστοράκου- ΔΕΙΤΕ τα αποτελέσματα- "Είναι νίκη της ιατρικής κοινότητας"Πάνω από 1.000 άτομα προσήλθαν στις κάλπες
Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Αυτοδυναμία για την Άννα Μαστοράκου- ΔΕΙΤΕ τα αποτελέσματα- "Είναι νίκη της ιατρικής κοινότητας"
 Πάτρα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο 49χρονος Παναγιώτης ΑθανασόπουλοςΣήμερα η κηδεία του
Πάτρα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο 49χρονος Παναγιώτης Αθανασόπουλος
ΟΙΚΙΠΑ: «Επανακαθορισμός ορίων» ή πλήρης κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών; Η περαιτέρω κατεδάφιση των μαύρων Βουνών μπορεί να γίνει δεκτή;
 

Όπως αναφέρει η ΟΙΚΙΠΑ η ορατή προοπτική να αρχίσει, μετά την γνωστή τετραετή στασιμότητα, το μεγάλο έργο του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας - Πύργου, επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της προμήθειας των εκατομμυρίων κυβικών αδρανών υλικών τα οποία το έργο αυτό (και άλλα εν εξελίξει όπως μικρότεροι δρόμοι και το Φράγμα Πείρου) θα απαιτήσουν τα προσεχή χρόνια.

Και ποιος θα μας τα δώσει; Φυσικά, η εύκολη και φθηνή λύση, τα Λατομεία Αράξου.

Ήδη, Ο Ν. Ροπόκης, στέλεχος της «Λατομικής», είπε  στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αχαΐας, ότι  χρειάζεται “επανακαθορισμός της λατομικής ζώνης του Αράξου”, γιατί δεν θα φτάσουν τα υλικά που βγάζει πέραν της διετίας.

Η θέση αυτή αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά τόσο από το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Αλεξόπουλο.

Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: η λατομική ζώνη Αράξου, περικλείεται εντός της Α’ ζώνης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς και σύμφωνα με την ΚΥΑ, βάσει της οποίας αυτό ιδρύθηκε, ορίζεται ότι έπρεπε να κλείσει από το ...2011.

Οφείλουμε επομένως να έχουμε, χωρίς αυταπάτες, υπόψη ότι η νέα ορολογία “επανακαθορισμός των ορίων της λατομικής ζώνης”  είναι στην πράξη, πρόταση  πλήρους ή περίπου κατεδάφισης των Μαύρων Βουνών, αναπόσπαστου τμήματος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς.

Οφείλουμε να θυμίσουμε όμως ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν εγκαίρως προειδοποιήσει και προτείνει εναλλακτικές λύσεις, μόνο που οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης  της σημερινής, τις απέρριψαν, εμμένοντας στις συνεχείς παρατάσεις, με επίκληση λόγων, μεταξύ  άλλων και ...περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Ήδη από το 2014, προτάθηκε εγγράφως από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η μείωση των αποστάσεων από οικισμούς, κατά τα πρότυπα των νησιών του Αιγαίου, για να ανευρεθούν λατομικές ζώνες περιοχές όπου μελέτες κατέγραψαν δυσχέρεια χωροθέτησης νέων λατομικών περιοχών, όπως η Αχαΐα. Η πρόταση υποστηρίχθηκε διαχρονικά και θερμά  και από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας και από την περιφερειακή παράταξη “Οικολογική Δυτική Ελλάδα”, οι οποίες έκαναν, μεταξύ άλλων ενεργειών, και γραπτές και τεκμηριωμένες προτάσεις προς τον αρμόδιο υπουργό κατά τη συζήτηση, το καλοκαίρι του 2017, της νέας νομοθεσίας για τη λατομική δραστηριότητα, αλλά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης τις απέρριψε.

Όμως η παράταση λειτουργίας των Λατομείων Αράξου (έχουμε χάσει το μέτρημα ποια κατά σειρά) λήγει το τέλος του 2020, ήτοι, τι θέλει να πει η “Λατομική” για μετά το πέρας της διετίας; Μετά το πέρας διετίας η Λατομική ζώνη, που έπρεπε να έχει κλείσει από το 2011, οφείλει να ΚΛΕΙΣΕΙ. Το λέει ο νόμος, επομένως άλλων παπάδων ευαγγέλιο είναι το τι θα γίνει με τα αδρανή για τον αυτοκινητόδρομο (και όχι μόνο).

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε, και το δηλώνουμε ΕΓΚΑΙΡΑ, ακόμη και τώρα:

Το ζήτημα της προμήθειας αδρανών για τον αυτοκινητόδρομο, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες δεν επιτρέπεται να επιλυθεί εις βάρος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς, αναπόσπαστο στοιχείο του οποίου είναι τα Μαύρα Βουνά.

Μια ακόμη παράταση μαζί με επέκταση της λατομικής δραστηριότητας εκεί, θα συνιστά γελοιοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, από τον οικολογικό χώρο τουλάχιστον.

Λύσεις που να αντιμετωπίζουν το σύνολο των αναγκών της Αχαΐας σε αδρανή πρέπει να βρεθούν και να γνωστοποιηθούν αναλυτικά και δημόσια. Η ανακύκλωση των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων οφείλει να είναι μέρος αυτών.

Η περαιτέρω κατεδάφιση των μαύρων Βουνών θα είναι μια ακόμη μεγάλη ντροπή και δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 12/10/2018 06:40

Τυπώθηκε: 16/10/2018 07:20

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/503110

thebest.gr © 2018


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια είναι η 'Αννα Μαστοράκου, που έκανε ρεκόρ ψήφων και η παράταξή της πήρε αυτοδυναμία, στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών Ποια είναι η 'Αννα Μαστοράκου, που έκανε ρεκόρ ψήφων και η παράταξή της πήρε αυτοδυναμία, στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών
Θρηνεί το Νεοχώρι– Πέθαναν δύο πρώτα ξαδέρφια μέσα σε λίγες ημέρες- O ένας σε τροχαίο σήμερα τα ξημερώματα- ΦΩΤΟ Θρηνεί το Νεοχώρι– Πέθαναν δύο πρώτα ξαδέρφια μέσα σε λίγες ημέρες- O ένας σε τροχαίο σήμερα τα ξημερώματα- ΦΩΤΟ
Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Αυτοδυναμία για την Άννα Μαστοράκου- ΔΕΙΤΕ τα αποτελέσματα- "Είναι νίκη της ιατρικής κοινότητας" Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Αυτοδυναμία για την Άννα Μαστοράκου- ΔΕΙΤΕ τα αποτελέσματα- "Είναι νίκη της ιατρικής κοινότητας"
Ποιοι εκλέγονται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών - Συνεχίζεται και σήμερα η καταμέτρηση Ποιοι εκλέγονται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών - Συνεχίζεται και σήμερα η καταμέτρηση
Παντρεύτηκε η Φωτεινή Δάρρα - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Παντρεύτηκε η Φωτεινή Δάρρα - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
 Πάτρα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο 49χρονος Παναγιώτης Αθανασόπουλος Πάτρα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο 49χρονος Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Η κόρη της Εβελίνας Παπούλια τραγουδά και κόβει την ανάσα με την ομορφιά της... Η κόρη της Εβελίνας Παπούλια τραγουδά και κόβει την ανάσα με την ομορφιά της...
Tον γιο τους Ανδρέα βάπτισαν ο Θάνος και η Ευγενία Δούρου Tον γιο τους Ανδρέα βάπτισαν ο Θάνος και η Ευγενία Δούρου
Πελετίδης κατά Νικολόπουλου για τη βίλα στα Αραχωβίτικα: «Ως εδώ με τα ψέματα και την πολιτική αλητεία» Πελετίδης κατά Νικολόπουλου για τη βίλα στα Αραχωβίτικα: «Ως εδώ με τα ψέματα και την πολιτική αλητεία»
Πώς πέθανε τελικά ο Μπακάρι Χέντερσον; Τι κατέθεσε σήμερα η ιατροδικαστής της Πάτρας Αγγελική Τσιόλα Πώς πέθανε τελικά ο Μπακάρι Χέντερσον; Τι κατέθεσε σήμερα η ιατροδικαστής της Πάτρας Αγγελική Τσιόλα