Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

ΤΟΜΥ και η ελαφρότητα της σχεδίασης

ΤΟΜΥ και η ελαφρότητα της σχεδίασης

Του Χαράλαμπου Μπονάνου, Πρόεδρος γιατρών ΠΕΔΥ , μέλος τομέα υγείας ΝΔ

Περιμένεις μια μεταρρύθμιση συγκλονιστική , ακούς καινούργιες λέξεις και λες εδώ είμαστε επιτέλους θα χτίσουμε αξιόπιστη πρωτοβάθμια περίθαλψη , νέες φράσεις στο λεξιλόγιο , φάκελος ασθενούς ,προσωπικό προστίθεται άρα το οικοδόμημα της υγείας βρήκε τον μάστορα του .

Έλα όμως που γιατροί που βρίσκονται 30 χρόνια στην περίθαλψη ρωτούν με απλανές βλέμμα , τι είναι αυτά τα ΤΟΜΥ τι θα εξυπηρετήσουν , δεν υπάρχουν ήδη γιατροί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ,εκεί δυστυχώς δεν βρίσκεις απαντήσεις που να πείθουν ,γιατί το επιχείρημα ότι θα φτιάχνουν φακέλους ασθενών οικογενειών κλπ αυτό μπορούσε να γίνει και τώρα με την βοήθεια δυο χειριστών Υπολογιστων και την επίβλεψη ενός γενικού γιατρού.


Το δεύτερο εφεύρημα που ήθελε σύσκεψη εγκεφάλων για να σχηματοποιηθεί σε επιχείρημα λαϊκίστικο και τροφή για τους αφελείς είναι ότι η γειτονιά θα’ χει τον γιατρό της, λες και τώρα οι συνοικίες δεν είναι γεμάτες συμβεβλημένους γιατρούς , συνταγογραφούς χρειάζεται το χρυσό ραβδί του υπουργείου , ή αν το δείτε διαφορετικά δεν ανακάλυψαν την πυρά , διότι το πείραμα αυτό είχε ξαναγίνει με γιατρούς ειδικότητας από το ΙΚΑ το τόσο αδικημένο , τώρα άλλωστε φαίνεται η γύμνια και η αστοχία αυτών που το τορπίλισαν ,και φυσικά έκλεισαν γιατί πι ασθενείς προτιμούσαν ένα οργανωμένο πολυιατρείο.
Αυτή είναι και η μαγική κουβέντα δηλαδή ο ασθενής θέλει να έχει ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση σε ένα πολυιατρείο που δεν θα παραπέμπεται από κτίριο σε κτίριο .


Αυτό το πετυχαίνει το νέο σύστημα ; Όχι βέβαια γιατί γιατρό ειδικότητας δεν θα βρίσκει και αυτό γιατί η ιδεοληπτική επιμονή σε επαναστάσεις με τροχονόμο τον γενικό γιατρό θα στερήσει τον αναξιοπαθούντα από την δυνατότητα να βρίσκει άμεσα γιατρό ειδικότητας και τότε θα αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του που τα διαμερίσματα της έχουν ήδη αδειάσει από τις άγριες φορολογικές απαιτήσεις.


Τι λοιπόν θα απαντήσουμε στους άφωνους γιατρούς του συστήματος και στους προσερχόμενους πολίτες 
Γιατί στο πολυιατρείο για παράδειγμα δεν βρίσκουν νευρολόγο, ενδοκρινολόγο ,ΩΡΛ, πόσο θα αντέξει ο ένας ,νεφρολόγο, δερματολόγο ,ψυχίατρο.

Μάχη δώσαμε να τον έχουμε δυο φορές την εβδομάδα ;
Γιατί ο μαστογράφος παραμένει στα αζήτητα
; Που θα κάνουν μια μαγνητική τομογραφία όταν το μισό έτος είναι χαλασμένος ; Που θα κάνουν ένα ηλεκτρομυογράφημα όταν αυτός παραμένει στο αραχνιασμένο δωμάτιο ποτέ τελικά θα λειτουργήσουν η θα αγοραστούν αξιόπιστα μηχανήματα για την δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη;


Αν κάποιοι απαντήσουν ότι η λύση είναι στον ιδιωτικό τομέα να πάνε προφανώς δεν ζουν στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα αλλά και δεν γνωρίζουν ότι ένα 40% των πολιτών είναι ανασφάλιστοι και μόνο σε δημόσιες δομές μπορούν να έχουν πρόσβαση.


Αν δε στρέψουμε τον ανασφάλιστο στο νοσοκομείο εκεί πλέον η υπομονή του χτυπάει κόκκινο . Εξαμηνιαίες αναμονές είναι ο κανόνας πια και φυσικά βουλιάζουν τριτοβάθμια ιδρύματα να εξυπηρετήσουν πρωτοβάθμιες ανάγκες .

Απλό παράδειγμα , διαθέτουμε ένα φυσικοθεραπευτή για όλη την Αχαΐα , πως θα εξυπηρετηθεί ο πολίτης αυτός που είχε την ατυχία να τον χτυπήσει αλύπητα η οικονομική κρίση; Να πάει στο νοσοκομείο ; Εκεί που δεν έχει;

Μπορώ να αναφέρω και άλλες ιστορίες καθημερινής τρέλας , για την στοματική του περίθαλψη που η επιμονή της πολιτείας να μην εγκρίνει μερικές οδοντοστοιχίες έχει μετατρέψει την στοματική κοιλότητα των πολιτών ισόβαθμη με φωτογραφία των Αλβανών του χοτζα; Ξεδοντιασμένοι που χαμογελούν θυμίζοντας καθεστώτα που τα απέρριψε η ιστορία.

Το συμπέρασμα είναι ότι η μεγάλη ευκαιρία της συνεννόησης για μια αξιόπιστη πρωτοβάθμια περίθαλψη που θα ανακουφίζει τα νοσοκομεία μας χάθηκε στην ιδεοληψία του υπουργείου μας και στην πρεμούρα να διοριστούν στρατιές κολλητών μας και φίλων που θα εξυπηρετήσουν πιθανόν εκλογικούς σκοπούς , κατά τα αλλά ο πολίτης θα συνεχίσει να αναζητά γιατρό ειδικότητας , ο όποιος και αυτός θα είναι χαμένος στα πειράματα της πολιτείας η στην περιφορά της υγειονομικής περιφέρειας να καλύψει το εφημεριακό καθεστώς νοσοκομείων και κέντρων υγείας και όχι τον σκοπό του διορισμού του και κλείνω με έναν αριθμό που δείχνει την αφασία των διοικούντων.


Στο πολυιατρείο 11 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων διορίστηκαν. Και έχουμε απευθυνθεί στην κ Νικολούλη να μας τους βρει σε ποιο γεωγραφικό σημείο βρίσκονται και ποια υγειονομική τρύπα  καλύπτουν σίγουρα όμως δεν είναι παρόντες στην θέση που νόμιζαν ότι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.


Σίγουρα θα επανέλθω γιατί σε λίγο τα περιστατικά και οι ελλείψεις θα συντηρούν αμέτρητες δημοσιογραφικές σελίδες , η θλίψη όμως θα μεγαλώνει καθώς θα γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα πομπώδους μεταρρύθμισης που πήγε στις καλένδες.


Και μην ξεχάσω για αξιοπιστία λόγων και έργων εκεί πια το μάθαμε δεν πιστεύουμε πια εξαγγελίες από 1 Μαρτίου θα λειτουργούσαν 2 ΤΟΜΥ αν τα δείτε τηλεφωνείστε μου.





Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις