Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πώς να φτιάξετε τέλειους κουραμπιέδες και μελομακάρονα

Πώς να φτιάξετε τέλειους κουραμπιέδες κα...

Με την επιμέλεια της Ανδριάνας Φοή

Σήμερα στην στήλη μου φιλοξενώ δύο αγαπημένες συνταγές του κου Νικόλα Νικολακόπουλου, ο οποίος είναι Pastry Chef στην σχολή Le Monde και ερευνητής καινοτομίας των Momix Bars. Έχοντας δοκιμάσει αρκετές συνταγές γνωστών και μη Pastry Chefs, αυτές που σας προτείνω με κάποιες μικρές παραλλαγές, είναι οι αγαπημένες μου και εγγυώνται την απόλυτη επιτυχία.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά ! !

Κουραμπιέδες

  1. ΒΟΥΤΥΡΟ: Το βούτυρο θα πρέπει να είναι από το ψυγείο και όχι λιωμένο ή μαλακό. Χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με την ζάχαρη για να αποκτήσουν οι κουραμπιέδες αφράτη υφή.
  1. ΖΑΧΑΡΗ: Μην βάλετε πολύ ζάχαρη στο μίγμα γιατί θα σφίξουν οι κουραμπιέδες. Χρησιμοποιήστε ζάχαρη άχνη και για το μίγμα για να μην έχει αδιάλυτους σβόλους.
  1. ΒΑΝΙΛΙΑ: Χρησιμοποιήστε λοβό πραγματικής  βανίλιας αντί για σκόνη βανίλιες  για να αρωματίσετε τους κουραμπιέδες σας, το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
  1. ΠΛΑΣΙΜΟ: Αφού βάλουμε τους κουραμπιέδες στην λαμαρίνα τους πατάμε ελαφρώς στο κέντρο με το δάχτυλο έτσι ώστε οι ρωγμές που εμφανίζονται στο ψήσιμο να είναι ακτινωτές και να κρατάνε έτσι περισσότερο την ζάχαρη άχνη.

 

Μελομακάρονα

  1. 1. ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ: Χάριν στο σιμιγδάλι γίνονται συμπαγή δεν σπάνε και αποκτούν μια τραγανή κρούστα.
  1. 2. ΜΕΛΙ: Επίσης  χρησιμοποιήστε πραγματικό  ελληνικό μέλι για το σιρόπι των μελομακάρονων και όχι μίγματα αγνώστου προέλευσης, η διαφορά στην γεύση είναι τεράστια . Καλύτερα μικρότερες ποσότητες και ποιοτικότερες.
  1. 3. ΑΜΜΩΝΙΑ : Δεν διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού γιατί θα χάσει την διογκωτική της ιδιότητα.
  1. 4. ΖΥΜΩΜΑ: ΜΗΝ ΖΥΜΩΝΕΤΕ το μίγμα πολύ ώρα. Ζυμώστε όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν τα υλικά με το αλεύρι και πλάστε αμέσως τα μελομακάρονα για να μη βγάλει η ζύμη λάδι.

Απολαύστε την χαρά του να μοσχοβολάει το σπίτι σας, φτιάχνοντας τα γλυκά σας μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ! ! !

 

 

 

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 40’ – Χρόνος Ψησίματος 25’– Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 40 τεμάχια)

  • 350 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο φρέσκο
  • 130 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 10 γρ. μπείκιν πάουντερ
  • Σποράκια από 2 λοβούς βανίλιας
  • 30 ml ανθόνερο
  • 30 ml κονιάκ
  • 200 γρ. αμύγδαλα ανάλατα ψημένα ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κανέλλα

Για την διακόσμηση

  • 700 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 1 φλ. τσαγιού μείγμα ανθόνερου- κονιάκ
  • Λίγη κανέλλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπάμε στο μίξερ στην αρχή σε μέτρια ταχύτητα (4-5) το βούτυρο, την ζάχαρη, τους σπόρους της βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα ανθόνερου –κονιάκ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στην συνέχεια αυξάνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε για 10’ περίπου, ώσπου να έχουμε ένα αφράτο λευκό μείγμα.

Προσθέτουμε σιγά –σιγά στο μείγμα μας το κοσκινισμένο αλεύρι, το αμύγδαλο και την κανέλλα, χτυπώντας πάντα σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν έχουν ενσωματωθεί όλα τα υλικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170oC στον αέρα.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας σε μικρές μπάλες ή κόβουμε με τα κουπάτ τα επιθυμητά Χριστουγεννιάτικα σχήματα.

Στρώνουμε με λαδόκολλα τα ταψιά του φούρνου μας, τοποθετούμε τους κουραμπιέδες και ψήνουμε για 20’ περίπου μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσό χρώμα.

Τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Τους ψεκάζουμε με το μείγμα ανθόνερου –κονιάκ και αφού τους τοποθετήσουμε στις πιατέλες μας τους πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη.

Tips

Εάν δεν σας αρέσει η γεύση της κανέλλας, μπορείτε να την αφαιρέσετε.

Επίσης, αντί για κονιάκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί λικέρ πορτοκαλιού ή να αντικατασταθεί όλη η ποσότητα με ανθόνερο.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 60’ – Χρόνος Ψησίματος 25’– Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 40 τεμάχια)

Για τη ζύμη

  • 950 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 150 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ καρύδια πολύ ψιλοκομμένα
  • 300 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 50 ml λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • ½ κ.γ. μπαχάρι
  • Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 250 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 150 ml ηλιέλαιο καλής ποιότητας
  • 6 γρ. αμμωνία

Για το σιρόπι

  • 250 ml σιρόπι γλυκόζης
  • 300 ml μέλι πολύ καλής ποιότητας
  • 650 ml νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλλας
  • 6 καρφάκια γαρύφαλλου
  • 3 κόκκους μπαχάρι

Για την διακόσμηση

  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένα καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά μας, εκτός από το μέλι σε μία κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση το μείγμα μας.

Απομακρύνουμε από την φωτιά, προσθέτουμε ανακατεύοντας το μέλι και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για την ζύμη

Σ’  ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με την αμμωνία και το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε και τα καρύδια.

Στο μίξερ αναμειγνύουμε την ζάχαρη άχνη, τον χυμό πορτοκαλιού, το λικέρ, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.

Συνεχίζουμε με τα δύο έλαια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Στο μπολ με το αλεύρι και το σιμιγδάλι, προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα των υγρών.

Ζυμώνουμε πολύ μαλακά με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν τα δύο μείγματα. Δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα γιατί το ζυμάρι μας θα σφίξει.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα ή με κουπάτ Χριστουγεννιάτικα, σε μέγεθος καρυδιού και κάνουμε τα ανάγλυφα σχέδια με το πιρούνι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC στον αέρα.

Στρώνουμε με λαδόκολλα τα ταψιά του φούρνου μας, τοποθετούμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε για 20’ -30’ περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.

Μόλις είναι  έτοιμα τα ρίχνουμε λίγα –λίγα κατ’ ευθείαν στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Δοκιμάζουμε ανάλογα με το πόσο θέλουμε να είναι μελωμένα και τα αφαιρούμε.

Πασπαλίζουμε τις πιατέλες που θα βάλουμε τα μελομακάρονα με καρύδι και τοποθετούμε σε σειρές τα μελομακάρονα αφού τα πασπαλίσουμε ενδιάμεσα και από πάνω με το καρύδι.

Tip

Εάν θέλουμε μπορούμε να τα γεμίσουμε με ένα  μείγμα καρυδιών –αμυγδάλων- φρυγανιάς.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life