Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΣΟΚΑΡΕΙ Ο ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΜΕ ΤΟ "ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΛΑΦΙΟΥ" ΣΤΗ 2η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΑΝΘΕΟΝ

ΣΟΚΑΡΕΙ Ο ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΜΕ ΤΟ "ΘΑΝΑΤΟ ΤΟ...

Μήπως όμως ήρθε η ώρα ο 44χρονος σκηνοθέτης να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό;

Ο 44χρονος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος έχει εξελιχθεί πολύ και σίγουρα είναι μεγάλο επίτευγμα να έχει πλέον στις ταινίες του, ηθοποιούς του επιπέδου και του διεθνούς βεληνεκούς όπως η 50χρονη αλαβάστρινη σταρ Νικόλ Κίντμαν και ο γοητευτικός Ιρλανδός ηθοποιός Κόλιν Φάρελ, ο οποίος μάλιστα συνεργάστηκε για 2η φορά με τον Λάνθιμο, μετά τον «Αστακό» και στον «Θάνατο του ιερού ελαφιού».

Το «The Killing of a sacred deer – Ο Θάνατος του ιερού ελαφιού» που χάρισε στον Λάνθιμο και στον Ευθύμη Φιλίππου το βραβείο σεναρίου στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, προβάλλεται από την Πέμπτη 16/11/2017 στην 2η αίθουσα του Πάνθεον στην Πάτρα (διανομή από την Feelgood).

Είναι ένα φιλμ που ήδη έχουν «αγκαλιάσει» οι σινεφίλ (τις πρώτες 2 εβδομάδες προβολής του σε 8 μόνο αίθουσες πλησίασε τα 25.000 εισιτήρια). Είναι ένα περίεργο φιλμ – awkward (μία λέξη που ακούγεται αρκετά στην ταινία) στο πνεύμα που ο Γιώργος Λάνθιμος μας έχει συνηθίσει από τον «πρωτόγνωρο» και πολύ επιτυχημένο «Κυνόδοντα».

Ο Λάνθιμος καταφέρνει κι εδώ στο «Θάνατο του ιερού ελαφιού» να μας σοκάρει μ’ ένα παράξενο στόρι που έχει μέσα εφήβους, εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς υπό τους ήχους ύμνων στον Χριστό, παραλύσεις κάτω άκρων, μάτια που στάζουν αίμα, καραμπίνες και θυσίες!

Οι ερμηνείες των ηθοποιών ιδίως του 41χρονου Κόλιν Φάρελ ως γιατρού χειρουργού – καρδιολόγου με υπέροχα χέρια και με μούσι στο πρόσωπο αλλά και της Νικόλ Κίντμαν που ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Λάνθιμου ακόμη και σε «άβολες» σκηνές, καθώς και του εκνευριστικού πιτσιρικά (στο ρόλο ο 25χρονος Μπάρυ Κιόγκαν) ξεχωρίζουν. Η όλη ατμόσφαιρα είναι επίτηδες ψυχρή και με μία έντονη δόση ανησυχίας, εξάλλου μεγάλο μέρος της ταινίας εκτυλίσσεται σ’ ένα πεντακάθαρο, μεγάλο νοσοκομείο ή στην σχεδόν απομονωμένη έπαυλη του ζεύγους  Φάρελ – Κίντμαν, και οι εκπλήξεις όσο κυλάει η ταινία δεν λείπουν φτάνοντας ωστόσο σ’ ένα φινάλε απόλυτα ακραίο χωρίς λογική εξήγηση.

Άραγε ο Λάνθιμος με τον αινιγματικό πιτσιρικά που έχει εισβάλλει στη ζωή του γιατρού – Φάρελ και στην οικογένεια του, ήθελε να προσδώσει και μεταφυσικά στοιχεία ή απλά και μόνο το μεταφορικό αίσθημα και νόημα της αυθυποβολής και αυτοδικίας.

Οι σκηνές ωστόσο με τα δύο παιδιά να σέρνονται (δεν αποκαλύπτουμε περισσότερα) είναι χωρίς αμφιβολία ενοχλητικές και ξεπερνούν τα όρια του «παράξενου», εκκεντρικού ή όπως αλλιώς μπορούμε να το ονομάσουμε. Ενδεχομένως κάποιοι θεατές με αναπηρία να μην αντέξουν να δουν την συγκεκριμένη ταινία και σκηνές, ειδικά καθώς το στόρι αφορά και παιδιά!

Εδώ ίσως εξηγούνται και κάποιες ηχηρές αποδοκιμασίες που εκφράστηκαν και πολυσυζητήθηκαν μετά την προβολή της ταινίας στις Κάννες τον περασμένο Μάιο.

Επίσης κάποια επίσης τολμηρά στοιχεία του φιλμ σαν κάπου να τα έχουμε ξαναδεί. Ο σύντομος διάλογος π.χ. του Κόλιν Φάρελ προς τον μικρό του γιο περί…αυνανισμού μας θύμισε το Ανεξάρτητο Αμερικάνικο φιλμ «Happiness» του Τοντ Σόλονζ προ 20ετίας.

Ο Γιώργος Λάνθιμος επαναλαμβάνουμε, έχει ανέβει πλέον επίπεδο. Οι ταινίες του από πλευράς παραγωγής και ατμόσφαιρας ξεχωρίζουν όπως έγινε και με τον αινιγματικό και σοκαριστικό «Θάνατο του ιερού ελαφιού» αλλά μήπως έφτασε η ώρα να δοκιμαστεί σε κάτι άλλο;

*Σε μία μόνο σκηνή εμφανίζεται και η 41χρονη ηθοποιός Αλίσια Σίλβερστοουν.

*Οι ώρες προβολής του φιλμ στην 2η αίθουσα του Πάνθεον στη Γούναρη και Κανακάρη είναι 19.30 και 21.45.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture