Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Για την παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα» που θα δούμε από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Για την παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα» που...

Η μετάβαση από την φεουδαρχία στην μοναρχία

Στις 18 Νοεμβρίου, στην πόλη της Πάτρας θα δοθεί η παράσταση Φουντεοβεχουνα (προβατοπηγή), του συγγραφέα, Λόπε Ντε Βέγα από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.  Η παράσταση γράφτηκε το 1614 και εκδόθηκε το 1618, το ιστορικό πλαίσιο που κινείται, είναι η Ισπανία του 15ου αιώνα και η μετάβαση από την φεουδαρχία στην μοναρχία.

Το έργο, αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός και αρχική πηγή του είναι το χρονικό του 1572 του Fray Fransisco De Rades.

Η φουέντεοβεχούνα, απ' όπου και το όνομα του έργου και που κατά λέξη σημαίνει Προβατοπηγή, βρίσκεται 70 χλμ. Βορειοδυτικά της πόλης Κόρντοβα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Ήταν ένα ειρηνικό χωριό, μέχρι την στιγμή που εμφανίστηκε ένας δυνάστης διοικητής, ο οποίος με κάθε τρόπο ποδοπατούσε την τιμή και την υπόληψη των κατοίκων.

Ο λαός όμως, της Φουέντεοβεχούνα, δεν άντεξε για πολύ την κακή συμπεριφορά του αδίστακτου διοικητή,. Όλοι μαζί άνδρες γυναίκες ξεσηκώθηκαν αγανακτισμένοι από την τυρρηνική συμπεριφορά του και τον σκότωσαν. Αυτή  η ομαδική εκδίκηση, η δολοφονία του διοικητή που έκανε κατάχρηση της εξουσίας του, βίαζε τα κορίτσια και σκότωνε όποιον ήθελε, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, ανάγκασε τον βασιλιά Φερδινάνδο να στείλει δικαστή-ανακριτή στο χωριό

να ανακρίνει τους κατοίκους της μικρής αυτής πόλης.

Στην πόλη όμως, έχουν πάρει μια γενναία απόφαση, δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένα ένοχος, το σύνολο είναι ο ένοχος, στην ερώτηση του δικαστή ποιός σκότωσε τον διοικητή;  Η απάντηση είναι μια, η Φουέντεοβεχούνα το έκανε.

H πολιτική διάσταση του έργου, είναι η φεουδαρχία εναντίον της μοναρχίας, ενώ η κοινωνική διάσταση είναι η τυραννική εξουσία του φεουδαρχικού συστήματος στο πρόσωπο του διοικητή,  τέλος τίθεται και το ζήτημα τιμής με τις ταξικές και φυλετικές διαστάσεις του.

Δυο λόγια για τον συγγραφέα.....

Ο  συγγραφέας Λόπε Ντε Βέγα  γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1562 στην Μαδρίτη  και πέθανε τον Αύγουστο του 1635. Υπήρξε ο παραγωγικότερος Ισπανός συγγραφέας, και μία ρεαλιστική αποτίμηση για το έργο του, είναι γύρω στα 800 έργα, από αυτά έχουν σωθεί 331 και αποδίδονται σε αυτόν άλλα 200. Είχε εντυπωσιακή ζωή, κατατάχτηκε στη Αήττητη Αρμάδα το 1588, εκτέλεσε  χρέη γραμματέα κάποιου ευγενούς, ασχολήθηκε με πάμπολλες δουλειές και μετά από αρκετές ερωτικές ιστορίες, χειροτονήθηκε ιερέας το 1614.

Είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς την ποιότητα του έργου του, εξαιτίας της ποσότητας του, στα έργα του διακρίνεται η καλοσχεδιασμένη δράση που διατηρεί το σασπένς, οι χαρακτήρες των έργων του εκπροσωπούν όλες τις κοινωνικές τάξεις και οι διάλογοι του είναι φυσικοί και ζωντανοί και υμνούν την ποικιλία της ζωής, ο Λόπε Ντε Βέγα, υπήρξε αναμφισβήτητα ο δημοφιλέστερος συγγραφέας της εποχής του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ

Φουεντεοβεχουνα, Λοπε Ντε Βεγα μετάφραση επιμέλεια Καίτη Κάστρο

Ιστορία του θεάτρου, ΟCAR BROCKETT. FRANKLIN HILDY

Δημήτριος Ζαπάντης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture