Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες και τις αντιφάσεις τους

Εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες και τις αν...

Του Νίκου Κατσουγκράκη

Δεν περνά μέρα που η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που να μην αυτοδιαψεύδεται και αυτοαναιρείται και να μην επιβεβαιώνει το πόσο εγκλωβισμένη είναι στις ιδεοληψίες της.

Τελευταίο κατορθώματά της είναι η διαδικασία επιλογής διευθυντών στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιαςεκπαίδευσης που είχε σαν αποκορύφωμα την συνέντευξη από τα συμβούλια επιλογής. Αφού προχώρησαν στην συγκρότηση αυτών των συμβουλίων δίχως προκήρυξη διόρισαν  ως μέλη άτομα μεμικρή προϋπηρεσία και δίχως τυπικά προσόντα και στοιχειώδεις γνώσεις για το διοικητικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Τα ανυπόληπτα αυτά συμβούλια προχώρησαν στην διαδικασία με «χειρουργικό τρόπο», προκειμένου να πριμοδοτήσουν τους ελάχιστους, είναι αλήθεια, φίλους τους. Έτσι, αν και επαίρονταν ότι θα σεβαστούν τη γνώμη των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει και επίσημα ο υπουργός Παιδείας, το τήρησαν κατά το δοκούν. Έτσι εκπαιδευτικοί που δεν είχαν την αποδοχή των συναδέλφων τους αρίστευσαν (!), ενώ αυτοί που είχαν την καθολική αποδοχή ψαλιδίστηκαν. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει αναβρασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα, οργή και απογοήτευση και καμιά εμπιστοσύνη στα όργανα διοίκησης της εκπαίδευσης, δεδομένου ότι  έμπειροι διευθυντές σχολείων που βαθμολογήθηκαν στην συνέντευξη με χαμηλή βαθμολογία θα είναι αυτοί που το Σεπτέμβριο θα καλεστούν να στηρίξουν το διοικητικό έργο στα σχολεία και να καλύψουν τις ανεπάρκειες της ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής.

Ο Τομέας Παιδείας της ΝΟΔΕ Αχαΐας αισθάνεται  την ανάγκη να συγχαρεί τους επιλεγέντες διευθυντές των σχολείων του Νομού μας και να τους ευχηθεί καλή δύναμη στο έργο τους μέσα στο δυσχερές περιβάλλον που καλούνται να εργαστούν.

Και ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα. Το νέο  ΠΔ 79/2017για την "Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολειών", που ήρθε να αντικαταστήσει το ξεπερασμένο  ΠΔ 201/1998 και το περίμενε η εκπαιδευτική κοινότητα. Και αντί να επιλύσει δυσλειτουργίες και κενά, όπως πχ πότε θα συνεδριάζει ο Σύλλογος Διδασκόντων των σχολείων ανήγαγε ως κύριο θέμα την επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών, καταργώντας ως κριτήριο επιλογής τους την βαθμολογία! Πλέον η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου θα πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Επίσης το νέο ΠΔ καταργεί την έπαρση της σημαίας όπως προβλεπόταν!

​Αυτό το μένος τους για την αριστεία είναι πρωτοφανές, αλλά δεν εκπλήσσει τους εκπαιδευτικούς που στο χώρο τους γνωρίζουν ποιοι είναι θιασώτες αυτής της λογικής και γιατί. Ποιοι είναι υπέρμαχοι του εξισωτισμού προς τα κάτω στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού. Για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το μήνυμα που δίνουν στη νέα γενιά είναι ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικός αγώνας για την επιτυχία και την καταξίωση, αλλά τύχη. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα της μετριότητας και της ημιμάθειας και όχι το αξιακότρίπτυχο της αριστείας, της φιλομάθειας και της αξιοκρατίας.

Όσον αφορά τώρα γενικότερα τον νεοψηφισθέντα νόμο για την εκπαίδευση σημειώνουμε, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, υπάρχουν αυτήν την στιγμή επτά βουλευτές που τώρα ξήλωσαν με την ψήφο τους τον νόμο που είχαν οι ίδιοι ψηφίσει πριν από έξι χρόνια (το νόμο Διαμαντοπούλου δλδ)!Συγκεκριμένα η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η Έλενα Κουντουρά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, άνηκαν στους 255 βουλευτές που είχαν ψηφίσει τον νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου.  Αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα προκειμένου να κρατηθούν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους.

Αφήνουμε τους κυβερνώντες, που διάγουν τις τελευταίες μέρες τους, στην εξουσία στην οργή και την κρίση της κοινωνίας μας που θα εκφραστεί σύντομα και θα είναι εφιάλτης γι’ αυτούς.

Άραγε υπάρχουν ακόμη κάποιοι που τους εμπιστεύονται και τους στηρίζουν;

 

Ο Τομέαρχης Παιδείας της ΝΟΔΕ Αχαΐας

 

Νίκος Κατσουγκράκης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις