Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Περισσότεροι υποψήφιοι… λιγότερες θέσεις φέτος

Περισσότεροι υποψήφιοι… λιγότερες θέσεις φέτος

Άρθρο του Κυριάκου Σκιαθά, Σύμβουλος εκπαίδευσης φροντιστηρίων ΟΡΑΜΑ/18Plus

Τα στατιστικά στοιχεία των αιτήσεων-δηλώσεων των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας δείχνουν ότι φέτος συμμετείχε στις εξετάσεις μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων.

Ο τελικός αριθμός αιτήσεων συμμετοχής για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ το 2016 έφτασε τις 82.895 μαζί με τους 3.455 υποψηφίους που ζήτησαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα. Για τα ΕΠΑΛ το 2017 ο αριθμός των υποψηφίων είναι 19.021 έναντι 17.803 το 2016 (2.578 με το παλαιό σύστημα).

Σ’ όλα τα μαθήματα επιλογής των ΓΕΛ το πλήθος των δηλώσεων είναι μεγαλύτερο από πέρυσι. Στοιχείο που αποτελεί ένα επιπρόσθετο παράγοντα για τη διακύμανση των φετινών βάσεων εισαγωγής.

Στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Μαθηματικά Γ.Π.) και στην Ιστορία Γ.Π. παρατηρείται ασυνήθιστη αύξηση δηλώσεων. Ιδιαίτερα στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής έχουμε σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των δηλώσεων σε ποσοστό 96,89%, 5.522 περισσότερες δηλώσεις από πέρυσι. Ένα φαινόμενο που ερμηνεύεται με την επιθυμία των υποψηφίων των ανθρωπιστικών σπουδών να ανοίξουν το 4ο επιστημονικό πεδίο προσδοκώντας να εξασφαλίσουν πιο εύκολα την πρόσβαση σε κάποια σχολή αυτού του πεδίου. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των υποψηφίων σ’ αυτό το πεδίο θα διαφοροποιήσει τις βάσεις των τμημάτων του.

Οι αποκλειστικοί όμως υποψήφιοι (αυτοί που εξετάστηκαν σ’ ένα μάθημα επιλογής) του 1ου, 2ου, 3ου και 5ου πεδίου όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα είναι λιγότεροι.

Τη φετινή χρονιά οι περισσότεροι υποψήφιοι των ΓΕΛ επέλεξαν να εξεταστούν και σε δεύτερο μάθημα επιλογής για να έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο τμήματα από δύο επιστημονικά πεδία.

Πολύ υψηλά ποσοστά, που απεικονίζουν με τον καλύτερο τρόπο την προετοιμασία που ακολούθησαν για τις Πανελλαδικές του 2017 οι περισσότεροι υποψήφιοι. Η επιλογή των υποψήφιων να εξεταστούν σε δύο μαθήματα επιλογής (δηλαδή 5 Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα) αναδεικνύεται  σε κίνηση στρατηγικής σημασίας στη σκακιέρα των εξετάσεων, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως σωσίβιο για τις μεσαίες και τις χαμηλές βαθμολογίες. Σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα οι περισσότερες επιλογές σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο υπακούουν στη λογική της εντοπιότητας και σίγουρα ανακουφίζουν τον οικογενειακό οικονομικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση η δήλωση για εξέταση σε δύο μαθήματα επιλογής λειτουργεί εξισορροπητικά στο δίπολο των Πανελλαδικών 2017 που είναι: περισσότεροι υποψήφιοι 85.908 (έναντι 82.895 το 2016) λιγότερες θέσεις εισακτέων 69.490 έναντι 69.985 την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις