Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τεράστιο πλήγμα για τους εργατικούς της Μέι οι εκλογές στη Βρετανία - Πύρρειος Νίκη χωρίς αυτοδυναμία – ΔΕΙΤΕ LIVE

Τεράστιο πλήγμα για τους εργατικούς της ...

Τα exit poll και τα πρώτα αποτελέσματα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να ζητήσει «καθαρή εντολή» για τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα με τη ροή των αποτελεσμάτων να δείχνει ότι όχι μόνο δεν κερδίζει έδρες το κόμμα της, αλλά ότι χάνει πιθανώς και την αυτοδυναμία του στο κοινοβούλιο.

Tο Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται ότι δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ενισχύουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η Μέι χάνει την απόλυτη πλειοψηφία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Σε δηλώσεις τους στις αντίστοιχες προεκλογικές τους περιφέρειες, η Μέι ανέφερε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, οι Συντηρητικοί θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα της χώρας, ενώ ο Κόρμπιν την κάλεσε να παραιτηθεί.

Σημειώνεται πως τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώνονται αφορούν μικρότερες εκλογικές περιφέρειες που συνήθως ψηφίζουν υπέρ των Εργατικών. Τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες, αστικές εκλογικές περιφέρειες που τείνουν να ψηφίζουν τους Συντηρητικούς αναμένονται σήμερα το πρωί.

00.02 Πρώτοι χωρίς όμως αυτοδυναμία έρχονται οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι σύμφωνα με τα exit poll των εκλογών της Μεγάλης Βρετανίας, που μεταδώθηκαν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με το exit poll σε σύνολο 650 εδρών και ενώ για την αυτοδυναμία χρειάζονται 326, οι Συντηρητικοί φέρονται να λαμβάνουν 314, οι Εργατικοί 266, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα 34 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14.

Τα αποτελέσματα του exit poll:

* Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 314 έδρες

* Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 266 έδρες

* Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος Εθνικισμός -        Κεντροαριστερά): 34 έδρες

* Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 14 έδρες

* Plaid Cymru 3

* Πράσινοι 1

* Λοιποί 18

Από τις γενικές εκλογές εκλέγονται 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.

Οι εκλογές έγιναν πρόωρα και στον αρνητικό απόηχο των πρόσφατων αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, με το ποσοστό των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να μειώνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για άνετη επικράτησή τους.

Προκειμένου να προκύψει μια πλειοψηφική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει θεωρητικά να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρακτικά, το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 323, καθώς το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στις εκλογές του 2015 οι Συντηρητικοί είχαν κεδρίσει 331 έδρες και οι Εργατικοί 232. Δηλαδή το κόμμα της κ. Μέι χάνει 17 έδρες και το κόμμα του κ. Κόρμπιν κερδίζει 34 έδρες. Το αποτέλεσμα αν επιβεβαιωθεί θα είναι ήττα για την Μέι, καθώς έκανε τις πρόωρες εκλογές προσδοκώντας να κερδίσει περισσότερες από 331 ώρες, ώστε να έχει  μια άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Και τελικώς φαίνεται να χάνει την έστω και ισχνή απόλυτη πλειοψηφία που είχε.

Live εικόνα από το Sky News

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις