Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Επαναλειτουργεί σήμερα το εκκλησάκι του Άγιου Κυρίλλου στο προαύλιο του Royal - Η ιστορία του

Πάτρα: Επαναλειτουργεί σήμερα το εκκλησά...

Ανήμερα της εορτής του

Ένας ιστορικός Ιερός Ναός για την Πάτρα, λειτουργεί και πάλι ανήμερα της εορτής του. Την Παρασκευή 9 Ιουνίου η εκκλησία  γιορτάζει τον Άγιο Κύριλλο και μετά από πολλά χρόνια θα ανοίξει και πάλι και θα φιλοξενήσει πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο ομώνυμος Ιερός Ναός, στο προαύλιο χώρο του Royal Theater (Παλαιό Πτωχοκομείο Πατρών), στην Ακτή Δυμαίων 53.

Η Ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Κυρίλλου είναι ενδιαφέρουσα, σημειολογική και όχι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό της Πάτρας.

Από την ανοικοδόμηση κιόλας του κτηρίου του Πτωχοκομείου Πατρών, το 1905, είχε σχεδιαστεί ειδικά,  από τον μελετητή και αρχιτέκτονα μηχανικό του Δήμου Πατρέων, Γιώργο Λυκούδη, ένα δωμάτιο στο βόρειο μέρος του β’ ορόφου και είχε διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Κύριλλο.

Με αυτό τον τρόπο τιμήθηκε η μνήμη του Μητροπολίτη Πατρών Κυρίλλου, ο οποίος 30 χρόνια νωρίτερα είχε οραματιστεί την ίδρυση του Πτωχοκομείου Πατρών και είχε βάλει τις βάσεις για ένα ίδρυμα πραγματικά πρωτοποριακό, για τα δεδομένα της εποχής.

Για περισσότερα από 60 χρόνια το παρεκκλήσι παρέμεινε στον β’ όροφο του κτηρίου έως το 1968, οπότε ο Μητροπολίτης Πατρών, Κωνσταντίνος, εγκαινίασε τον σημερινό Ιερό Ναό του Αγίου Κυρίλλου, στον περιβάλλοντα χώρο του Πτωχοκομείου Πατρών.

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου, παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Εσπερινός στις 18.00 και την Παρασκευή 9 Ιουνίου η πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τις 07:00 έως τις 10.00.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, μετά την αρτοκλασία, θα ακολουθήσει μπουφές με καφέ και γλυκά, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, στις εγκαταστάσεις της Αλέας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις