Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΚΑΛΗ ΣΥΖΥΓΟ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΚΑΛΗ ΣΥΖΥΓΟ&...

Η ταινία από την Σερβία προβάλλεται στα Ster Cinemas της Πάτρας

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας συνεχίζει τις προβολές της και την Καθαρά Δευτέρα 27.2.2017.

Πιο συγκεκριμένα θα προβάλλει στα Στερ/Odeon στη Βέσο Μάρε, στις 18.00, στις 20.15 και στις 22.30 την ταινία «Καλή σύζυγος – Dobra Zena», μια πολυβραβευμένη ταινία από τη Σερβία, η οποία είχε προβληθεί και είχε αφήσει καλές εντυπώσεις στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς στη Γιούτα των ΗΠΑ.

Η Μιλένα, μια μέσης ηλικίας νοικοκυρά και μητέρα, ζει μια τακτοποιημένη ζωή στο Βελιγράδι. Είναι μια ήσυχη σύζυγος μέχρις ότου μια ξεχασμένη βιντεοκασέτα θα ανατρέψει τις βεβαιότητές της και η Μιλένα θα αναγκαστεί να πάρει συνταρακτικές αποφάσεις.

Μια ταινία για τον πόλεμo και τα εγκλήματα κατά πολιτών, που παρατηρεί τις δυσλειτουργικές οικογένειες εκείνων που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα.

Ένα μάθημα για τους ανθρώπους που περνούν την ζωή παριστάνοντας ότι δεν βλέπουν τι συμβαίνει μπροστά τους.

Σκηνοθεσία: Mirjana Karanović

Πρωταγωνιστούν: η ίδια η Mirjana Karanović (Milena) και ο Boris Isaković (Vlada).

Παραγωγή: Snežana Penev

Χώρα: Σερβία, Βοσνία, Κροατία (Έγχρωμη)

Διάρκεια: 94 λεπτά.

Διακρίσεις

•     Eπίσημη συμμετοχή   στο  Sundance Film Festival 2016

•       Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2016

•       Βραβείο Nespresso Audience Award,  ΑrteKino Festival 2016.

•             Βραβείο Best Actress (Mirjana Karanovic) Jury Prize, FEST International Film Festival 2016 – National Program .

•             Βραβείο Best Film Μilutin Colic Award, FEST International Film Festival 2016 – National Program.

•             Βραβείο Golden Arena, Pula Film Festival 2016.

•             Βραβείο «George Gund III Memorial Central & Eastern European Film Competition», Cleveland International Film Festival 2016.

•             Βραβείο FIPRESCI, Motovun Film Festival 2016.

•             Υποψήφια για International Debut Award, Göteborg Film Festival 2016.

Η Μιλένα είναι μια μέσης ηλικίας νοικοκυρά και μητέρα, που ζει μια τακτοποιημένη ζωή στα προάστια του Βελιγραδίου. Είναι αφοσιωμένη στα συζυγικά της καθήκοντα κι όταν δεν έχει πρόβα στην τοπική χορωδία, περιποιείται τον εαυτό της, μαγειρεύει και δεξιώνεται τους φίλους της οικογένειας.

Όμως μια ξεχασμένη βιντεοκασέτα θα ανατρέψει όλες τις βεβαιότητές της και η Μιλένα θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που θα συνταράξουν την ζωή όλων.

Η σκηνοθέτιδα δημιουργεί τον χαρακτήρα της Μιλένα, που βρίσκεται σε μία έντονη ψυχολογική πίεση τόσο σε σχέση με την αλλαγή του σώματος της μέσα στον χρόνο, όσο και από το παράνομο παρελθόν του άντρα της, που μόλις ανακαλύπτει. Η Μιλένα παρουσιάζεται αδύναμη, προσπαθώντας να μην δώσει σημασία στον χρόνο που ξεθωριάζει σιγά – σιγά την ικανότητά της να είναι σεξουαλικά ποθητή, ενώ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την βολική ζωή της μεσοαστούς νοικοκυράς και την ιδιότητα ως καλής συζύγου, να κάνει δηλαδή αυτή τα πάντα για όλους.

Ένα τυχαίο γεγονός, μία ανακάλυψη για το παρελθόν του συζύγου της, την κάνει να επανεξετάσει πως τόσο καιρό παρέμενε τυφλή στις δουλειές του άντρας της με τον στρατό αλλά και να επανεξετάσει ξανά ολόκληρη την ζωή της.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ

«Η ιδέα για την ταινία ΚΑΛΗ ΣΥΖΥΓΟΣ προέρχεται από την πραγματική υπόθεση «Σκορπιός». Το 1995 αποκαλύφθηκε ότι αυτή η ειδική ομάδα της Σέρβικης αστυνομίας συνέλαβε και εκτέλεσε 6 Βόσνιους, εκ των οποίων οι τρεις ήταν ανήλικοι. Η υπόθεση βγήκε στο φως από μια βιντεοκασέτα VHS  στην οποία είχαν καταγραφεί τα πάντα και ήρθε στην δημοσιότητα πολλά χρόνια μετά  το γεγονός.  Στην πορεία αποδείχθηκε ότι όλοι οι εγκληματίες ήταν από το ίδιο χωριό και γνωρίζονταν από τα παιδικά τους χρόνια. Έτσι, ενώ η ιδέα προήλθε από αυτή την αποκάλυψη, ή ίδια η ιστορία χρησιμοποιείται  στην ταινία περισσότερο ως καταλύτης που ωθεί την ηρωίδα να αμφισβητήσει όλα τα δεδομένα της ζωής της μέχρι εκείνη την στιγμή.

Η ΚΑΛΗ ΣΥΖΥΓΟΣ δεν είναι μια ταινία για τον πόλεμο και τα εγκλήματα κατά πολιτών. Παρατηρεί τις δυσλειτουργικές οικογένειες εκείνων που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα. Η ταινία αφηγείται την «αφύπνιση»  της Μιλένας και την έξοδό της από τον «παράδεισο» των προαστίων, στον οποίο έχει βολευτεί. Η ιστορία που θέλω να διηγηθώ είναι στην πραγματικότητα η ιστορία όλων αυτών των συμβιβασμών που κάνουμε, χωρίς ποτέ να σκεφτόμαστε το τίμημα. Είναι η ιστορία όλων αυτών των ανθρώπων,  που περνούν την ζωή παριστάνοντας ότι δεν βλέπουν τι συμβαίνει μπροστά τους, απλώς γιατί δεν συμβαίνει στους ίδιους. Αυτοί που δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν το κακό, φέρουν και οι ίδιοι ευθύνη. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με την αλήθεια».

Η Mirjana Karanović έχιε γεννηθεί το 1957 στο Βελιγράδι, Σερβία (Γιουγκοσλαβία).  Είναι ηθοποιός και η «Καλή σύζυγος» που ξεχώρισε στα Φεστιβάλ όπου παίχθηκε, είναι η 1η σκηνοθετική δουλειά της.

Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία στις Αθηναικές αίθουσες στη διάρκεια της φετινής χειμερινής περιόδου, σε διανομή της Filmtrade.

*Εκ των χορηγών επικοινωνίας των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας είναι το thebest.gr.

Περισσότερα για την ταινία στην επισύναψη και στο site www.cinelesxipatras.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture