Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Και εστιατόριο ο Παρθενώνας

Και εστιατόριο ο Παρθενώνας

του Κυριάκου Σκιαθά

Και εστιατόριο ο Παρθενώνας!

«Διχάστηκε» αυτές τις ημέρες η ελληνική κοινωνία λόγω της απόρριψης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του αιτήματος γνωστού παγκοσμίως οίκου μόδας για τη διοργάνωση fashion show μπροστά από τον Παρθενώνα, την 1η Ιουνίου 2017 με 300 διάσημους προσκεκλημένους απ’ όλο τον κόσμο.

Στη μακραίωνη ιστορία του ο Παρθενώνας άλλαξε αρκετές φορές τη χρηστική του φυσιογνωμία. Την εποχή του Βυζαντίου μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Κατά τη Φραγκοκρατία έγινε καθολικός ναός ενώ την περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως τζαμί και αργότερα σαν τουρκική πυριτιδαποθήκη Στα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Όθωνα για μια ακόμα φορά άλλαξε η χρήση του Παρθενώνα. Το Μάιο του 1854 οι Άγγλο- Γάλλοι, για να πιέσουν τους Έλληνες Μεγαλοϊδεάτες να σταματήσουν τις επαναστατικές τους ενέργειες για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, κατέλαβαν με τα στρατεύματά τους την Αττική γη. Πολλές προσβολές υπέστη τότε η κοινωνία της μικρής Αθήνας από τα κατοχικά στρατεύματα των ξένων Δυνάμεων. Αλλά και μεταξύ των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και του στρατού κατοχής οι σχέσεις ήταν πολύ δύσκολες.

Ο υπουργός Στρατιωτικών Δημήτριος Καλλέργης θέλησε να συμφιλιώσει τα πράγματα κι αποφάσισε να δώσει ένα επίσημο δείπνο στους Άγγλο-Γάλλους συναδέλφους του. Για το δείπνο αυτό ο φιλογάλλος στρατιωτικός επέλεξε ως καταλληλότερο χώρο το ιερό δάπεδο του Παρθενώνα.

«Το παραγγελθέν συμπόσιον του στρατηγού Καλλέργη εγένετο χθές εις την Ακρόπολιν δι’ όλης της επισημότητος…», έγραφε η εφημερίδα «Αθηνά» στις 11 Ιουνίου 1854. Το τραπέζι στο οποίο είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν 250 νοματαίοι, οι περισσότεροι των οποίων ήταν αξιωματικοί του κατοχικού στρατού του Πειραιά, άρχισε ακριβώς στις 4 και τελείωσε στις 10 το βράδυ. Καλεσμένοι του Καλλέργη ήταν ο πρεσβευτής της Αγγλίας μετά της οικογενείας του, ο υπουργός των Εσωτερικών, ο νομάρχης Αττικοβοιωτιάς, ο Διευθυντής Αστυνομίας Αθηνών και Πειραιώς, ο γραμματέας της Νομαρχίας και διάφοροι άλλοι επίσημοι με τις οικογένειές τους. Εκλεκτά φαγητά και γλυκίσματα, όπως και άφθονο κρασί γεύτηκαν οι καλεσμένοι κάτω από τους ήχους της Ελληνικής Στρατιωτικής Μουσικής. Η Δημαρχία πρόσφερε για το φωτισμό της εκδήλωσης χίλιες οκάδες δαδί για τα φανάρια. Προς χάριν του τραπεζιού της συναδέλφωσης φωτίστηκε εκείνη τη νύχτα και η πόλη του Κέκροπα, ενώ ο Παρθενώνας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς μετατράπηκε σε εστιατόριο πολυτελείας για λίγους φραγκοφορεμένους.

Η παρακάτω γκραβούρα απεικονίζει μέλη του άγγλο-γαλλικού στρατού και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να δειπνούν στον Παρθενώνα τον Ιούνιο του 1854. (Πηγή: 1842 – 1885. Ελλάδα, ιστορική, εικονογραφημένη. Μια πλήρης συλλογή ιστορικών, τοπογραφικών και καλλιτεχνικών ντοκουμέντων. Με 280 γκραβούρες εποχής, Αθήνα, Nikolas Books, 1984.)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις