Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Στο «περίμενε» χιλιάδες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση στα προγράμματα ενίσχυσης – Γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες

Στο «περίμενε» χιλιάδες Μικρομεσαίες επι...
Βγενόπουλος Φάνης

Κονδύλια υπάρχουν και αξιολογητές, αλλά…

Με το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται σε συνθήκες capital control και τη ρευστότητα να δίνεται με το «σταγονόμετρο», η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης αποτελεί ζήτημα «ζωής και θανάτου». Χιλιάδες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους, αλλά και νέοι που θέλουν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση, έχουν προσφύγει στα εργαλεία του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ωστόσο, υπάρχουν διαχρονικά, σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις  στις προσκλήσεις των προγραμμάτων, την αξιολόγηση των προτάσεων και την έναρξη υλοποίησης των εγκεκριμένων σχεδίων.

Χαρακτηριστικό, πρόσφατο παράδειγμα, τα προγράμματα ενίσχυσης Τουρισμού και Μεταποίησης. Τα προγράμματα έκλεισαν τον Ιούνιο του 2016 και σύμφωνα με τα όσα είχαν ειπωθεί εκ μέρους του Υπουργείου, μέχρι το τέλους του 2016 θα είχαν προχωρήσει οι αξιολογήσεις των προτάσεων και θα είχε ανοίξει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος.

Όμως, μέχρι τώρα τα η διαδικασία φαίνεται να έχει «παγώσει» καθώς, τίποτα δεν έχει γίνει.

Το γεγονός προκαλεί εντύπωση σε παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι είναι γνώστες της κατάστασης, καθώς όπως εξηγούν στο thebest.gr, δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος που να δικαιολογεί την καθυστέρηση.

Και αυτό διότι, τα κονδύλια των χρηματοδοτήσεων του προγράμματος είναι εξασφαλισμένα. Κατά συνέπεια, η διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει και να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες Μικρομεσαίοι που έχουν υποβάλλει πρόταση στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, η καθυστέρηση ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει δοθεί βάρος στην επιτυχία του νέου αναπτυξιακού, με αποτέλεσμα να έχουν μπει σε «δεύτερη μοίρα» τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

«Το γεγονός ότι δεν ανοίγει ο δεύτερος κύκλος των προγραμμάτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, καθώς υπάρχουν και οι πόροι και οι διαδικασίες  αξιολόγησης για να προχωρήσει η διαδικασία. Ενδεχομένως, περιμένουν να τελειώσει ο νέος αναπτυξιακός για να φανεί η απαιτούμενη κινητικότητα», σημείωνε χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς που ξέρει καλά τον χώρο των προγραμμάτων.

Ανεξάρτητα από την αιτία, οι καθυστερήσεις αποτελούν «κληρονομιά» των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, από την οποία και η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει μπορέσει ακόμη να απαλλαγεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο αναπτυξιακός νόμος, όπου ο μέσος όρος της διαδικασίας ελέγχου των αιτήσεων ελέγχου και πληρωμών να ξεπερνά ακόμα τα δυο χρόνια!

Με δυο λόγια όταν κάνεις την επένδυση δεν ξέρεις πότε θα γίνει ο έλεγχος, πότε θα πάρεις την επιδότηση και με ποιον τρόπο, καθώς ο τρόπος καταβολής των χρημάτων αλλάζουν…

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά