Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

EIΔΑΜΕ ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ LA LA LAND - ΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑΜΕ ΚΙ ΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΜΕ ΛΙΓΟ...

EIΔΑΜΕ ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ LA LA LAND - ΓΟΗΤΕΥΤ...

Γεμάτο ρομαντισμό, μουσική, τραγούδια, νεανικό έρωτα και όνειρα, πάει "σφαίρα" για Όσκαρ

Πολλή προσπάθεια, «προνοητικότητα» και λίγο τύχη χρειάζονται για να καταφέρει να δει κάποιος στην Πάτρα το ωραίο μουσικοχορευτικό και άκρως ρομαντικό φιλμ «La La land» του 32χρονου Ντέμιεν Σαζέλ.

Γιατί το λέμε αυτό; Απλά διότι η ταινία παρά τη μεγάλη φήμη της, τις ολόθερμες κριτικές, τις βραβεύσεις της (ήδη με 7 Χρυσές Σφαίρες) και τις μάλλον αρκετές υποψηφιότητες για Όσκαρ που θα συγκεντρώσει, προβάλλεται στην Πάτρα στα Στερ/Odeon στη Βέσο Μάρε, μόλις σε μία αίθουσα, στην 1 που είναι μαζί με την 8 οι μικρότερες των Στερ, χωρητικότητας το πολύ 140 θέσεων.

Λογικό λοιπόν το περασμένο Σάββατο που είναι και μία μέρα που πολλοί συνηθίζουν να πηγαίνουν κινηματογράφο, η προβολή της ταινίας στις 19.00 να είναι sold out. Πολλοί οι απογοητευμένοι σινεφίλ που έφταναν στο γκισέ των εισιτηρίων και δεν μπορούσαν να δουν την ταινία. Το φιλμ απ’ όσο αντιληφθήκαμε, προσελκύει ένα μεγάλο μικτό κοινό όλων των ηλικιών, από νεαρές έφηβες που έρχονται «μπουλούκια» προφανώς για τον 36χρονο ξανθό Καναδό ηθοποιό Ράιαν Γκόσλινγκ, μέχρι ζευγάρια, μαμάδες με τις κόρες τους και μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές.

Γέμισαν ασφυκτικά όλες οι θέσεις έως και οι πιο μπροστά ενώ δεν έλειψαν και οι παρεξηγήσεις του τύπου «καθίσατε στη θέση μου, αν μπορείτε σηκωθείτε» και τα απρόοπτα όπως ένας άλλος σινεφίλ που είχε χάσει το κινητό του και ευτυχώς στο διάλειμμα ψάχνοντας μαζί με άλλους θεατές, εν τέλει το βρήκε.

Για την περιορισμένη αυτή προβολή της ταινίας, έως τώρα, συμπεραίνουμε ότι το κάνει η εταιρεία διανομής Odeon ακολουθώντας το παράδειγμα του σταδιακού ανοίγματος της ταινίας σε ολοένα και περισσότερες αίθουσες εβδομάδα με την εβδομάδα που γίνεται στις ΗΠΑ.

Το «La la land» στη Βόρειο Αμερική έκανε πρεμιέρα στις 9 Δεκεμβρίου 2016 αλλά μόλις το περασμένο τριήμερο 13-15 Ιανουαρίου 2017 που είναι και η αργία του Martin Luther King weekend, άνοιξε σε ευρύ κύκλωμα (σε 1848 αίθουσες) μαζεύοντας πάνω από 14,5 εκατομμύρια δολάρια (μαζί και με της Δευτέρας σύμφωνα με το σάιτ boxofficemojo οι εισπράξεις υπολογίζονται στα 17 εκατομμύρια) ενώ συνολικά από την μέρα που βγήκε στις ΗΠΑ έχει σχεδόν φτάσει τα 80 εκατομμύρια δολάρια συν άλλα 55 εκατομμύρια από τον υπόλοιπο κόσμο όπου και εκεί σαρώνει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο σαββατοκύριακο η όμορφη ταινία πήρε άνετα την πρωτιά με 7,3 εκατομμύρια δολάρια ενώ και στην Ελλάδα κοντεύει πια τα 100.000 εισιτήρια.

Στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες (24/1 ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες των Όσκαρ) το «La la land» θα βγει σε ακόμη περισσότερες αίθουσες.

Η ταινία σε απογειώνει κυριολεκτικά. Στην εναρκτήρια σκηνή του μπορεί να σας θυμίσει κάτι από «West side story» και «Grease» και όσο ρέει και κυλάει πανέμορφα (είναι από τις φορές που λες μία ταινία να μην τελειώσει) θα αναγνωρίσετε πολλές ακόμη σινεφίλ αναφορές και επιρροές από άλλα φιλμ.

Σε μία σκηνή η ηρωίδα της Έμμα Στόουν περπατά σ' ένα πεζοδρόμιο του Λος Άντζελες περνώντας μπροστά από μία χαρακτηριστική ζωγραφική αφίσα με σταρ του Χόλυγουντ όπως την Μέριλιν Μονρόε ή την Κλεοπάτρα - Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Εξάλλου η πλοκή του είναι στον κόσμο του ονείρου και του θεάματος, στο Χόλυγουντ, στο Λος Άντζελες, την πόλη των αστέρων – city of stars, όπως τραγουδούν σε μία από τις πιο ρομαντικές σκηνές της ταινίας οι πρωταγωνιστές Ράιαν Γκόσλινγκ και Έμμα Στόουν που αμφότεροι θα δουν τους εαυτούς τους υποψήφιους ίσως και νικητές στα ερχόμενα Όσκαρ.

Χορεύοντας οι δυο τους μας έφεραν στο νου ζευγάρια των κλασικών Χολυγουντιανών μιούζικαλ όπως τους Φρεντ Αστέρ και Τζίντζερ Ρότζερς ή τον Τζιν Κέλι του «Τραγουδώντας στην βροχή» ενώ το στόρι με τον έρωτα των δύο κάπως αταίριαστων, νεαρών καλλιτεχνών, της Μία που παλεύει από οντισιόν σε οντισιόν να γίνει ηθοποιός και σταρ και του πιανίστα Σεμπάστιαν που λατρεύει την τζαζ, τον Θελόνιους Μονκ και τον Τσάρλι Πάρκερ, προσωπικά μας έφερε στο νου και το κλασικό «Τα καλύτερα μας χρόνια» με τους Στρέιζαντ και Ρέντφορντ.

Θαυμάσια και η σινεφίλ αναφορά στον «Επαναστάτη χωρίς αιτία» με τον Τζέιμς Ντιν, υπέροχο και ευρηματικό όλο το τελευταίο τέταρτο που συγκινεί και αφάνταστα, και δεν υπάρχει περίπτωση ακόμη και οι άνδρες θεατές που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα μουσικοχορευτικά φιλμ, να μην τους αρέσει έστω κάτι από την ταινία.

Και μία ωραία λεπτομέρεια που διαβάσαμε στην Wikipedia. O συνθέτης του μουσικού σκορ του φιλμ (θα σας μείνει στο μυαλό βγαίνοντας από την αίθουσα) Justin Hurwitz ήταν με τον σκηνοθέτη Damien Chazelle συμφοιτητές στο φημισμένο πανεπιστήμιο Harvard University των ΗΠΑ. Έπαιζαν στην ίδια μπάντα και μοιράζονταν και το ίδιο δωμάτιο.

Δείτε το φιλμ με την πρώτη ευκαιρία και τα Στερ/Odeon ας φροντίσουν έστω ν’ αυξήσουν τις ώρες προβολής.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture