Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια, ο συγγραφέας και σεναριογράφος του τρομακτικού «Εξορκιστή», Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι

Έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια, ο συ...

Είχε τιμηθεί και με Όσκαρ για την ταινία στην απονομή του 1974

Σε ηλικία 89 ετών, έφυγε ο συγγραφέας και σεναριογράφος της θρυλικής ταινίας τρόμου, «Ο Εξορκιστής» του 1973 καθώς και σκηνοθέτης του σίκουελ «The Exorcist III» αλλά και του cult θρίλερ «The Ninth Configuration» Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι.

Υπήρξε ο εμπνευστής ενός από τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες που γνώρισε ποτέ το σινεμά και το σινεφίλ κοινό. Το θλιβερό νέο της εκδημίας του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι που πέθανε Παρασκευή και 13, του Ιανουαρίου 2017, σε ηλικία 89 ετών, το ανακοίνωσε πρώτος ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή, Γουίλιαμ Φρίντκιν, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, όπως αναφέρει η ανάρτηση του flix.gr.

Το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπλάτι πρωτοεκδόθηκε το 1970 και γνώρισε τεράστια επιτυχία, παραμένοντας για 57 εβδομάδες στη λίστα των best seller των New York Times, πριν μεταφερθεί στο σινεμά, το 1973, από τον Γουίλιαμ Φρίντκιν, σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα.

Το φιλμ συνάντησε αντίστοιχα ιλιγγιώδη ανταπόκριση στο box office, αλλά και πρωτοφανή αποδοχή στα βραβεία Όσκαρ, όπου προτάθηκε για οκτώ βραβεία (ανάμεσά τους και για καλύτερη ταινία, πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού για μια ταινία τρόμου), για να κερδίσει τελικά δύο (2), μεταξύ των οποίων και για το διασκευασμένο σενάριο του ίδιου του Μπλάτι.

Ο Μπλάτι είχε εμπειρία ως σεναριογράφος ήδη και πριν από τον θρίαμβο του «Εξορκιστή» (δουλεύοντας μάλιστα ακόμα και σε κωμωδίες του Μπλέικ Εντουαρντς!), όμως μετά απ’ αυτόν θα δοκίμαζε τις δυνάμεις τους και στη σκηνοθεσία, διασκευάζοντας πάντα δικά του έργα.

Πρώτη του απόπειρα ήταν το παντελώς αταξινόμητο «The Ninth Configuration» (1980), ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, σχεδόν σουρεαλιστικό θρίλερ, που εκτυλίσσεται σχεδόν εξολοκλήρου σε ένα άσυλο ανιάτων για παροπλισμένους στρατιώτες και το οποίο αποδείχθηκε τόσο αλλόκοτο που απέτυχε παταγωδώς στα ταμεία, για να αποκτήσει χρόνια αργότερα cult status.

Το 1990, ο Μπλάτι θα σκηνοθετούσε τη συνέχεια του «Εξορκιστή», βασιζόμενος στο μυθιστόρημά του, «Legion», το οποίο και αποτέλεσε την πρώτη ύλη για το «The Exorcist III». Η ταινία συνάντησε, ωστόσο, πολλαπλές παρεμβάσεις από τους παραγωγούς και το στούντιο, και μόλις πέρυσι κυκλοφόρησε σε μια director's cut εκδοχή που περιλάμβανε υλικό το οποίο μέχρι πρότινος θεωρείτο χαμένο, πλησιάζοντας έτσι περισσότερο στο αρχικό όραμα του δημιουργού της και διατηρώντας τον τίτλο του βιβλίου.

Πηγή: flix.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture