"Αυτό που είδα στον κόσμο των τυφλών δεν έχει προηγούμενο"
Στην Πάτρα θα βρεθεί ο γνωστός δημοσιογράφος -συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος καθώς την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 19:30 θα παρουσιάσει στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» το νέο του βιβλίο με τίτλο «Δεκατριά κεριά στο σκοτάδι».« Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στον κόσμο του σκοταδιού, εκεί όπου το φως παίρνει μια νέα διάσταση. Μια ιστορία για τον θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης».
Στα σαράντα δύο του χρόνια ο Αλέξανδρος Παυλής, πολιτικός μηχανικός, βρίσκεται βυθισμένος στην απελπισία της αναδουλειάς και της ανασφάλειας. Αλλά τα μεγάλα του προβλήματα και η σοβαρή κρίση στη μακρόχρονη σχέση του με την Άννα είναι ένα τίποτα μπροστά στο παιχνίδι της μοίρας, αφού από ένα σφοδρό αυτοκινητικό ατύχημα χάνει το φως του. Το σοκ είναι τεράστιο και το σκοτάδι του τον τραβάει στην αυτοκαταστροφή. Κι εκεί που πιστεύει ότι όλα έχουν τελειώσει γι’ αυτόν, ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο, άγνωστο, δύσκολο αλλά και μαγικό. Η δασκάλα του στη γραφή Μπράιγ, η Μαργαρίτα, τυφλή εκ γενετής, τον βοηθάει να σταθεί στα πόδια του. Νιώθει να ξαναγεννιέται. Αλλά και στη νέα του ζωή τα εμπόδια είναι τεράστια. Πάλι η μοίρα σκηνοθετεί κάτι αδιανόητο. Κι εκεί πια θα μιλήσει η δύναμη της ψυχής.
Λίγο πριν την επίσκεψή του στην Πάτρα ο Μένιος Σακελλαρόπουλος μίλησε στο thebest.gr.
Της Κωνσταντίνας Τσίχλα
Ένα χρόνο μετά την παρουσίασή του βιβλίου «Το σημάδι» επιστρέφετε στην Πάτρα για να παρουσιάσετε το νέο σας βιβλίο, με τίτλο «Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι». Έχετε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με την πόλη και φροντίζετε να είναι ανάμεσα στους προορισμούς σας…
Φροντίζω η Πάτρα να είναι πάντα ο πρώτος προορισμός μου μετά την Αθήνα. Θεωρώ ότι είναι... "τα χώματα μου". Οι γονικές μου ρίζες απέχουν μόνο 40 λεπτά και άρα είμαι Αχαιός. Πρόκειται και για ένα χρέος τιμής προς τον υιό που σπουδάζει στην πόλη και βρίσκεται στο τρίτο έτος.
«Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι»… Από τον τίτλο κιόλας «παίρνουμε μια ιδέα»…
Για τα προηγούμενα βιβλία βρέθηκα σε φυλακές, ψυχιατρικές κλινικές , χειρουργεία, αστυνομικά τμήματα, μοναστήρια ακολουθώντας των ήρωα που βιβλίου. Νόμιζα λοιπόν ότι τα είχα δει όλα. Έκανα λάθος. Αυτό που είδα μπαίνοντας στον κόσμο των τυφλών δεν είχει προηγούμενο. Είναι πραγματικά αδιανόητο τι μπορεί να δει κανείς εκεί. Άλλαξα τελείως τη φιλοσοφία της ζωής μου μετά από αυτό.
Πώς προέκυψε η συγγραφή αυτού του βιβλίου;
Ένα μικρόβιο στο αριστερό μου μάτι(που μεταφέρθηκε αμέσως και στο δεξί) με έστειλε στο νοσοκομείο αφού η όραση μου ήταν σχεδόν αδύνατη. Ένας αδενοϊός «έτρωγε» τους κερατοειδείς ,με αποτέλεσμα να μην βλέπω για 17 μέρες. Δεν έβλεπα το παραμικρό και δεν μπορούσα να κάνω το οτιδήποτε. Ήμουν ανήμπορος.
Ακολούθησε έρευνα, επισκέψεις σε νοσοκομεία και στο ΚΕΑΤ. Ήταν συγκλονιστική εμπειρία να βλέπεις παιδιά, ενήλικες που δεν έχουν την όραση τους και παρόλα αυτά ζουν κανονικά. Η πιο συγκλονιστική συγκυρία ήταν η γνωριμία μου με την Μάρθα, μια νεοτυφλωθείσα κοπέλα Η οποία έχασε την όραση της μετά από ένα χειρουργείο. Επτά χρόνια μετά έφτασε να γίνει καθηγήτρια γραφής Μπράιγ.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι που είχατε να αντιμετωπίσετε όλο αυτό το διάστημα συγγραφής του βιβλίου;
Το καθημερινό μου κλάμα. Συνομιλούσα καθημερινά με την Μάρθα, ανθρώπους που θα έμεναν βυθισμένοι στο σκοτάδι. Έβλεπα μικρά παιδάκια που θα παρέμεναν για πάντα τυφλά και αυτό ήταν μια μαχαιριά.Κάτι συγκλονιστικό.
Το βιβλίο συνέπεσε και με μια σημαντική αλλαγή στην επαγγελματική σου ζωή...
Με το που τελείωσα το γράψιμο του βιβλίου ξεκίνησε η περιπέτεια του Mega. Πήρα τρομερή δύναμη από τους ανθρώπους που συνάντησα γράφοντας το βιβλίο. Προσπάθησα να δω τα πράγματα μέσα από τα τυφλά μάτια του Χάρη και της Μάρθας. Όταν σκεφτόμουν τον Χάρη να μου λέει: «Εγώ δεν ξέρω πώς είναι η μητέρα μου, δεν έχω δει την θάλασσα, δεν έχω δει ένα δέντρο» καταλάβαινα οτι δεν έχω δικαίωμα να το «βάζω κάτω».
Συμβαίνει συχνά εκεί που ολοκληρώνετε ένα βιβλίο να έχετε ήδη την ιστορία για το επόμενο…
Πράγματι αυτό είναι αρκετά περίεργο αλλά συμβαίνει. Εκεί που με δυσκολία αποχαιρέτησα τους ήρωες του τελευταίου βιβλίου, σε έναν κόσμο με συγκλονιστικές αλλαγές, βρήκα τους ήρωες του επόμενου. Ζούμε έναν πόλεμο χωρίς σφαίρες όπου αποχαιρετάμε τους ζωντανούς. Και στο επόμενο βιβλίο σίγουρα θα κινηθώ σε μια ιστορία με τρομακτικές δυσκολίες.

Τι θα συμβεί στην παρουσίαση της Παρασκευής;
Θα είναι κάτι διαφορετικό. Θα είναι σίγουρα κάτι δυνατό. Σίγουρα θα υπάρχει συγκίνηση ενώ πιστεύω οτι αρκετοί θα συνηδητοποιήσουν πόσος πόνος υπάρχει γύρω τους.
Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας...
Σε ένα κόσμο βουλιαγμένο στα προβλήματα και τις δυσκολίες, σε έναν κόσμο που δεν βλέπεις πια χαμόγελα δεν πρέπει να σταματάμε να προσπαθούμε. Βήμα- βήμα, μέρα με τη μέρα.΄
"Χάνεται μόνο όποιος χάσει τα όνειρα του".

Λίγα λόγια για τον Μένιο Σακελλαρόπουλο
Δεν ασχολήθηκε με αποτρόπαια εγκλήματα, μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης, παρά μόνο πολύ αργότερα, στα μυθιστορήματά του.
Τον είχε κερδίσει ήδη η δημοσιογραφία, την οποία ταλαιπωρεί επί τριάντα επτά συναπτά έτη. Ξεκίνησε μαθητής λυκείου ακόμα από το Φως, μύρισε το μελάνι στις εφημερίδες Βραδυνή, Έθνος, Ελεύθερος Τύπος, Αθλητική, Sportime, Derby, στα περιοδικά Εικόνες, Nitro, Active, Επίκαιρα, βούτηξε στα ερτζιανά (ΕΡΑ, Sport FM, Sentra FM, SPORT 24) κι από το 1992 είναι στο Mega Channel.
Έκανε τρεις φορές τον γύρο της Ευρώπης, φτάνοντας ως τη Νότια Αφρική, με εκατοντάδες ρεπορτάζ και χιλιάδες βίντεο, όλα με ένα δικό του χρώμα.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ, από τον οποίο έχει βραβευτεί τέσσερις φορές για τηλεοπτικά θέματα. Το μυθιστόρημα ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΚΕΡΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ είναι το δέκατο τρίτο βιβλίο του, και η δεύτερη συνεργασία του με τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
Παραμένει έφηβος και εκρηκτικός, συνεχίζει να ονειρεύεται, να χαμογελάει, να σαρκάζει και να αυτοσαρκάζεται, και πιστεύει στην… άσπρη μέρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr







