Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Όραση και σχολική ετοιμότητα

Όραση και σχολική ετοιμότητα

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ *

Η όραση είναι μία αίσθη­ση που αναπτύσσεται, εκπαιδεύεται και ωριμάζει μέσα από τις εμπειρίες του οργανισμού. Όσες περισσότερες εμπειρίες βιώνουμε, τόσο πιο ολοκλη­ρωμένες γίνονται οι οπτικές δεξιότητες, με αποτέλεσμα να συντελούν σε μία σωστή και λειτουργική όραση που μας επιτρέπει να αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας.

Δεν παραπονιέται ότι δε βλέ­πει!

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ένα μι­κρό παιδί δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς είναι η φυσιολο­γική όραση; Μπορεί να βλέπει θολά σε κάποιες αποστάσεις, ή ακόμα και διπλά όταν κουράζε­ται και να ταλαιπωρείται όταν διαβάζει, χωρίς να μπορεί να το εκφράσει, γιατί απλά δε γνωρί­ζει πώς είναι να βλέπει κανείς λειτουργικά και άνετα!

Μαθησιακές δυσκολίες ή απλά ένα πρόβλημα όρασης; Συμβαίνει συχνά, οι δυσκολίες στην όραση να παρερμηνεύο­νται και να συγχέονται με τις μαθησιακές δυσκολίες, καθώς τα συμπτώματα είναι κοινά (χάνει τη σειρά του όταν δια­βάζει, η ανάγνωση είναι πολύ αργή, κάνει λάθη αντιγραφής από τον πίνακα, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη μελέτη του και στο τέλος τα παρατά­ει). Εάν το παιδί δυσκολεύεται στην αντιγραφή από τον πίνακα ή στην ανάγνωση, μπορεί να εμ­φανίζει μία από τις παρακάτω οπτικές δυσκολίες:

▶ Ανεπάρκεια σύγκλισης

▶ Ανεπάρκεια προσαρμογής

▶ Φτωχή οπτική μνήμη

▶ Φτωχή οφθαλμοκίνηση

Πώς πρέπει να κινηθώ σαν γονιός;

Μετά την καθιερωμένη επίσκε­ψη στον οφθαλμίατρο, κλείστε ένα ραντεβού σε έναν εξειδι­κευμένο συμπεριφοριστικό οπτομέτρη. Αυτό που χρειά­ζεστε, είναι μία ειδική αξιολό­γηση των οπτικών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για το σχολείο. Εφόσον διαπιστωθούν ανεπάρκειες στις οπτικές δεξι­ότητες, μπορεί να διαμορφωθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμ­μα Vision Training, προσαρμο­σμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το Vision Training;

Το Οπτομετρικό Vision Training είναι μία διαδικασία ασκήσε­ων, που πραγματοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους οπτομέτρες και με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού. Απώτερος σκοπός είναι να εκπαιδευτεί ο εγκέφαλος να βλέπει σωστά, ενώ ταυτόχρο­να αναλύει σωστά αυτά που βλέπει. Κατά τη διάρκεια του Vision Training, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες και δίνουμε τα απαραίτητα ερε­θίσματα στο παιδί, ώστε να αποκτηθούν νέες οπτικές δεξιότητες και να ενισχυθούν αυτές που ήδη υπάρχουν, έτσι ώστε να διευκολύνουμε την απαιτητική σχολική καθημερινότητα.

«Όταν αλλάζεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα…τα πράγματα που βλέπεις αλ­λάζουν» (Wayne W. Dyer)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Vision Training ή την οπτομετρική αξιολό­γηση, επικοινωνήστε με την ομάδα μας στην «Οπτική Γω­νία». Ακρωτηρίου 143, Πά­τρα τηλ:2611 122284 e-mail: [email protected] facebook: Οπτική Γωνία

* Η Μαρία Μητροπούλου είναι MSc Οπτικός-Οπτομέτρης

Διαβάστε περισσότερα στο The Best Kid's Diary που κυκλοφόρησε.

OptikiGonia

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being