Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Μια νηφάλια προσέγγιση της Επανάστασης του 1821" - Εκδήλωση την Τετάρτη της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

"Μια νηφάλια προσέγγιση της Επανάστ...

Ομιλητής θα είναι ο Αχαιός Ανδρέας Φ. Ζαϊμης, τέως Υφυπουργός οικονομικών & εξωτερικών

Ο Ανδρέας Ζαϊμης πρώην υπουργός και απ' ευθείας απόγονος του προκρίτου της Αχαϊας Ανδρέου Ζαϊμη, που πρωταγωνίστησε στην Επανάσταση του 1821 στην Πάτρα και τα Καλάβρυτα θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στις 19.30 το απόγευμα, η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου στον χώρο του Εθνολογικού Μουσείου (στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, 6ος όροφος) στην πλ. Γεωργίου, στην Πάτρα.

Θέμα της ομιλίας του θα είναι "Μια νηφάλια προσέγγιση της Επανάστασης του 1821".  Ο Ανδρέας Ζαϊμης θα αναφερθεί και σε γεγονότα που αφορούν την δράση της οικογενείας Ζαϊμη στα χρόνια της Επανάστασης.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου Χρήστος Μούλιας παρουσιάζοντας δράσεις που θα λάβουν χώρα για να τιμηθεί η 195η επέτειος της Κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Εξ άλλου μέλη της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας ντυμένοι με τις φουστανέλες τους και ζωσμένοι με αυθεντικά όπλα της Επανάστασης του 1821 το πρωί της 25ης Μαρτίου, θα εκκλησιαστούν στην Ιερά Μονή Γηροκομείου. Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας θα σχηματιστεί πομπή και με επικεφαλής τον ηγούμενο της μονής π. Συμεών Χατζή θα μεταβούν στον χώρο, όπου έχει τοποθετηθεί  αναμνηστική στήλη για τον Νικόλαο Καραχάλιο, σημαιοφόρο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, που διακρίθηκε στην μάχη του Γηροκομειού το 1822 για να του αποδώσουν τιμή.

Ακολούθως θα μεταβούν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο ίδιο σημείο, όπου πριν από 195 χρόνια οι ξεσηκωμένοι Πατρινοί ορκίστηκαν για Ελευθερία ή Θάνατο, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και θα καταθέσουν στεφάνι, στην αναθηματική στήλη με την προκήρυξη των Προκρίτων της Αχαίας προς τα Έθνη.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, στους στόχους της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας είναι η καθιέρωση της σημαίας του Ανδρέου Λόντου, (την οποία κρατούσε κατά την είσοδο του στην Πάτρα μαζί με το στρατιωτικό σώμα που ο ίδιος συντηρούσε) ως σημαίας της πόλεως των Πατρών. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει με τις σημαίες της Επανάστασης που έχουν η Ύδρα, οι Σπέτσες , τα Ψαρά, κλπ.

Να σημειωθεί πως στην σημαία αυτή (που ήταν κόκκινη με ένα μαύρο σταυρό στο μέσον της μίας πλευράς) ορκίστηκαν τα παλληκάρια της Πάτρας από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Στην συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Χρήστος Μούλιας πρόεδρος του ΔΣ της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, ο Θεόδωρος Κωτσάκης Έφορος του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου, ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος Επιμελητής του Εθνολογικού Μουσείου και  η δημοσιογράφος Γωγώ Καραλή Γραμματέας του ΔΣ της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας.

Το Εθνολογικό Μουσείο Πατρών θα είναι ανοικτό σήμερα και αύριο το πρωί 10.00 με 12.00 για να το επισκεφθούν όσοι το επιθυμούν. Επισκέψεις στο Μουσείο οργανώνονται κατόπιν συνεννοήσεως με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

*Οι φωτό είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture