Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Λιθογραφείον

Πάτρα: «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονε...

Ο Διαχρονικός Λόγος ενός Μεγάλου Έλληνα για το Σήμερα

O λόγος του Μακρυγιάννη, για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Λιθογραφείον, 26 και 27 Ιανουαρίου 2016

Ο Θανάσης Σαράντος εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε και παρουσιάζει τα «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα»

«Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο Μακρυγιάννης, ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την "απελέκητη γραφή" του.

Με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος παρουσιάζει την παράσταση που ανέβηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα και στην γενέτειρα του ήρωα, στο Κροκύλειο Φωκίδος.

Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα», είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θα θελήσει να την ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται.

Μια συγκλονιστική παράσταση, μάθημα ιστορίας, για όλους και ειδικά για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, μια και παρουσιάζει με ιδανικό τρόπο τμήματα της διδακτέας τους ύλης

"... Ἀπὸ ὅλα αὐτά, καϊμένη πατρίδα, δὲν θὰ σωθοῦνε τὰ δεινά σου, ὅτι σιδερώνουν τὴν ἀρετὴ ἐκεῖνοι ὁποῦ σὲ κυβερνοῦσαν καὶ σὲ κυβερνοῦν, καὶ τώρα κατατρέχουν τὸ δίκαιον καὶ τὴν ἀλήθειαν καὶ μὲ ψέματα θέλουν καὶ μὲ σπιγούνους νὰ σὲ λευτερώσουνε, μήτε τώρα εἶσαι καλά, μήτε διὰ τὰ μέλλοντά σου, μὲ τοὺς ἀνθρώπους ὁποῦ σὲ τριγυρίζουν, πολιτικούς καὶ σπιγούνους..."

Σημείωμα σκηνοθέτη Θανάση Σαράντου

«Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη "ελίτ" που ανερυθρίαστα βαφτίζει "παρωχημένες εμμονές" τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που "γι' αυτά πολεμήσαμε".

Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ' όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας.

Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες πολιτικούς της εποχής του, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Έζησε την άκρα αχαριστία και είχε τέλος πικρό, με τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα να είναι μια καταδίκη "εις θάνατον" και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια.

Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας». "Ο διαχρονικός λόγος ενός μεγάλου Έλληνα ακούγεται  επίκαιρος όσο ποτέ σήμερα".

Τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» είναι μια παράσταση που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες!

Σκηνοθεσία-διασκευή-ερμηνεία-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσική επί σκηνής: Στέλιος Βαρβέρης (πολίτικη λύρα, ούτι, σάζι, μπουζούκι, γιαλί ταμπούρ)

Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης

Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης

Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς

«Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα»

Τρίτη 26 & Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ώρα έναρξης: 21.30

Διάρκεια: 70΄

Είσοδος: 12€ και 8€ μειωμένο

Θέατρο Λιθογραφείον

Μαιζώνος 172 και Τριών Ναυάρχων

κρατήσεις Τηλ.: 2610 32 8394 και με μήνυμα στην σελίδα του θεάτρου στο facebook

Θανάσης Σαράντος- Βιογραφικό:

Ο Θανάσης Σαράντος σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και στο Watermill Center του Robert Wilson , Αγγλική φιλολογία και σκηνοθεσία κινηματογράφου στην New York Film Academy .

Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το Θέατρο Τέχνης, το Θεσσαλικό Θέατρο, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, το θίασο της Αλίκης Βουγιουκλάκη , το θέατρο Μεταξουργείο της Άννας Βαγενά, το θέατρο Εμπρός του Τάσου Μπαντή, το Μέγαρο Μουσικής και το Φεστιβάλ Αθηνών κ.α.

Επίσης έπαιξε σε τηλεοπτικές σειρές και σε ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές ταινίες. Ως σκηνοθέτης έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Από Μηχανής Θέατρο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ιδρυτής της εταιρείας θεάτρου «ηθικόν ακμαιότατον» έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, «Ο Άσχημος» και «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ, «Όνειρο στο Κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Αναζήτηση Εργασίας» του Μισέλ Βιναβέρ, «Απομνημονεύματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη κ. α.

Το 2009 σκηνοθετεί, διασκευάζει για το θέατρο και ερμηνεύει το διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος» , που παρουσιάζεται για 6 συνεχείς χρονιές (2009-2015) σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και σε πάνω από 250 παραστάσεις.

Τον Οκτώβριο του 2015 ο Θανάσης Σαράντος συμμετέχει με το δυναμικό του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο ανέβασμα του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η ζωή του Γαλιλαίου», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture