Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κέντρα ξένων γλωσσών vs ιδιαίτερα μαθήματα

Κέντρα ξένων γλωσσών vs ιδιαίτερα μαθήματα

Του Δημήτρη Κουνιάκη

Παρακολουθώ στωικά εδώ και κάποιους μήνες τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας μας να κάνουν την παγκόσμια πρωτοτυπία του να φορολογήσουν την εκπαίδευση με ΦΠΑ 23%.

Παρεμπιπτόντως, η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στον πλανήτη που φορολογεί την εκπαίδευση μετά το Μπαγκλαντές με ΦΠΑ 7%.....!!!!

Παρακολουθώ όμως παράλληλα έντρομος και γεμάτος ανησυχία τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ συναδέλφων αλλά και την κήρυξη ενός «εμφύλιου πολέμου»...μεταξύ ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών κι αυτών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα.

Μετά λοιπόν από 20 έτη παρουσίας στην εκπαίδευση και ειδικότερα στην Ξενόγλωσση Εκπαίδευση και έχοντας την Δ/νση δύο Κέντρων Ξένων Γλωσσών στην Πάτρα θα ήθελα να παραθέσω τα εξής συμπεράσματα αλλά και στοιχεία.

Σε μία χώρα πτωχευμένη και που ουσιαστικά λειτουργεί μόνο ΜΙΑ πηγή εισοδήματος στην χώρα -αυτή του τουρισμού- και αυτό γιατί οι πολιτικοί μας δεν έχουν βρει ακόμα τρόπο να επηρεάσουν τον καιρό, να βουλιάξουν τα νησιά μας και να αλλάξουν το χρώμα των θαλασσών μας.

Σε μια χώρα όπου ακόμα και ανοργάνωτος ο τουρισμός είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας για την χώρα, όπου η γλωσσομάθεια –ανύπαρκτη, απούσα  κι αδόμητη στην Δημόσια εκπαίδευση- αποτελεί το μόνο μέσο για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου των παιδιών μας (σπουδών, χρήση διαδικτύου, επικοινωνίας και βασική δεξιότητα στον τομέα του τουρισμού).

Ακριβώς λοιπόν την ώρα που τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, πολλά δε από τα οποία όχι μόνο διδάσκουν ξένες γλώσσες αλλά δίνουν στους μαθητές δεξιότητες χρήσιμες, ζωτικές για την επαγγελματική τους κατάρτιση, την ώρα που τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών έχουν υποκαταστήσει το «Κράτος Πρόνοιας» κάνοντας δωρεάν μαθήματα σε άπορες οικογένειες, έρχεται το κράτος να προσθέσει ΦΠΑ 23% για να μπορούμε να τρώμε εισαγόμενο μοσχαράκι Γαλλίας, όταν μειώνοντας τον συντελεστή ΦΠΑ στο εισαγόμενο μοσχαράκι από 23% στο 13%, φορολόγησαν την εκπαίδευση ως αντισταθμιστικό μέτρο.

Διότι δεν μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερο μοσχαράκι Γαλλίας, αλλά μπορούμε να κλείσουμε εκατοντάδες κέντρα Ξένων Γλωσσών, να προσθέσουμε λίγους ακόμα ανέργους, να χαθούν εργοδοτικές εισφορές και να οδηγήσουμε χιλιάδες μαθητές στην «αγκαλιά» των ιδιαίτερων μαθημάτων, όπου κακά τα ψέματα, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν κόβουν αποδείξεις και αποτελούν εστία «μαύρου εισοδήματος» εδώ και χρόνια.

Τέλος, τα «ιδιαίτερα» μαθήματα στην χώρα μας δεν είναι δα και κάτι καινούργιο.

Αυτό όμως που έχει αλλάξει και έχει εξελιχθεί είναι η ίδια η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικές μέθοδοι. Από που να ξεκινήσω άραγε; Από την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ψυχολογίας που τονίζει την αναγκαιότητα της εκμάθησης και εκπαίδευσης σε σχολική αίθουσα κι όχι στην κρεβατοκάμαρα ή το σαλόνι; Να αναφέρω ότι τα μαθήματα γίνονται πια με τη χρήση διαδραστικών πινάκων, ότι τα κέντρα ξένων γλωσσών διαρκώς και καθημερινά αξιολογούνται; Σταματάω εδώ. Αρνούμαι να προχωρήσω παραπέρα στην υποστήριξη των ΚΞΓ και των πλεονεκτημάτων τους έναντι των ιδιαιτέρων διότι αρνούμαι να αποδείξω το αυτονόητο.

Κι όμως αναγκάσετε τον κόσμο να στραφεί στην επιλογή του «μαύρου ιδιαίτερου» μην μπορώντας να αντέξει το 23% .

Συγχαρητήρια στο κράτος που δεν μπορεί να δει πέρα από την μύτη του και πάει να οδηγήσει άλλο ένα κλάδο στον αφανισμό.

Για τους γονείς έχω να πω ότι η μεγαλύτερη επένδυση γνώσεων των παιδιών σας είναι τα Αγγλικά και οι άλλες ξένες γλώσσες. Κι εσείς κάτω από την πίεση των καιρών διαλέξατε την πιο «φθηνή» λύση.....Όσο για τους συναδέλφους που αποφασίσανε να «ξεπουληθούνε» απορροφώντας το ΦΠΑ, προσφέροντας γόμες, τσάντες και CD για να προσελκύσετε κόσμο....λυπάμαι, ότι σπείρατε θα το βρείτε παρακάτω. Όσοι δεν καταφέρατε να πείσετε την ΑΞΙΑ της εκπαιδευτικής σας προσφοράς και τις ΑΞΙΕΣ σας,  να κάνετε και κληρώσεις για ηλεκτρικές συσκευές....!!!

Εγώ και κάποιοι άλλοι θα παραμείνουμε πιστοί στο ότι προσφέρουμε παιδεία, αντιπροσωπεύουμε αρχές και ιδανικά και δίνουμε στους μαθητές μας, στα παιδιά μας, δεξιότητες, εφόδια και οράματα για να βγούνε οπλισμένα στον επαγγελματικό στίβο, στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Αξιολογούμαστε καθημερινά από τις τοπικές κοινωνίες, τους γονείς και τους μαθητές μας για ότι προσφέρουμε και ότι κάνουμε σε επίπεδο εκπαιδευτικό, μορφωτικό, κοινωνικό και ψυχολογικό.

Εύχομαι σε όλους καλή τύχη....Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής ....We are our choices..!!!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις