Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ένας σημαντικός Γάλλος Ελληνιστής συγγραφέας, ο Ολιβιέ Ντελόρμ έρχεται στην Πάτρα

Ένας σημαντικός Γάλλος Ελληνιστής συγγρα...

Μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Γαλλόφωνων Αχαΐας

Μία ξεχωριστή εκδήλωση ετοιμάζει ο Σύνδεσμος Γαλλόφωνων Αχαΐας που είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2009 στην Πάτρα, με στόχο την μετάδοση της γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού και την ανάπτυξη αλληλεγγύης και κοινωνικών δεσμών μεταξύ των διαφόρων γαλλόφωνων και γαλλόφιλων πληθυσμών της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, ο Σύνδεσμος Γαλλόφωνων της Πάτρας έχει προσκαλέσει να έρθει στην Πάτρα στις 12 Ιουνίου 2015 ο διακεκριμένος Γάλλος συγγραφέας Ολιβιέ Ντελόρμ – Olivier Delorme, ο οποίος θα παρουσιάσει και θα μιλήσει για το 3τομο ιστορικό βιβλίο του «La Grèce et les Balkans. Du Ve siècle à nos jours - Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια, από τον 5ο αιώνα έως σήμερα» που κυκλοφορεί από τις Γαλλικές εκδόσεις Gallimard.

Πρόκειται για ένα βιβλίο – τριλογία ενός σημαντικού ιστορικού μελετητή και ελληνιστή συγγραφέα, του Ολιβιέ Ντελόρμ. Ένα συνολικό έργο 2.000 σελίδων που σύμφωνα με τον ιδρυτή του έγκριτου ιστορικού περιοδικού "Herodote" Αντρέ Λαρανέ, θα αποτελέσει "ορόσημο και έργο αναφοράς" για την ιστορία των Βαλκανίων.

Ο Ντελόρμ πριν λίγο καιρό μέσα στον Μάιο βρέθηκε και στην Θεσσαλονίκη λαβαίνοντας μέρος στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της συμπρωτεύουσας. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε και μία εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο «Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια υπό το βλέμμα ενός Γάλλου ιστορικού» με τη συμμετοχή του Olivier Delorme και του Ιωάννη Μουρέλου.

Ο Ντελόρμ για να ολοκληρώσει το σπουδαίο αυτό έργο χρειάστηκε πάνω από 5 χρόνια μελέτης, έρευνας και συγγραφής.

Ο 1ος τόμος αναφέρεται στην περίοδο από τον 5ο έως τον 18ο αιώνα, στο Βυζάντιο και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Επίσης περιγράφει και επεξηγεί τα γεγονότα της περιόδου από το 1804 έως το 1904, με τις εθνικές επαναστάσεις στα Βαλκάνια με κύριο σκοπό την ανεξαρτησία, και την ανάδειξη των εθνών-κρατών.

Ο 2ος τόμος ξεκινάει από το 1909, εξιστορεί την Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου, τους Βαλκανικούς πολέμους και φτάνει έως την Γερμανική κατοχή και τον Εμφύλιο ενώ ο τρίτος τόμος του βιβλίου επικεντρώνεται στην περίοδο από το 1955 έως σήμερα.

Στην εκδήλωση που θα γίνει στην Πάτρα θα συμπράξει και το βιβλιοπωλείο 38 μοίρες και 14 λεπτά των Ανδρέα Τσιλίρα και Λεωνίδα Πανόπουλου που βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο Βαγγέλης Πολίτης, που θα μιλήσει στην εκδήλωση μαζί με τον Χρήστο Μούλια, επίκειται σύντομα και η ελληνική έκδοση του σημαντικού αυτού βιβλίου για την Ελλάδα και την «πυριταδαποθήκη» της Ευρώπης όπως έχουν χαρακτηριστεί τα Βαλκάνια.

*Ο 57χρονος συγγραφέας είναι παθιασμένος με την Ελλάδα όπως γράφει η Wikipedia (απ’ όπου και η φωτό) και μάλιστα ζει ανάμεσα σε Παρίσι και την Νίσυρο στα Δωδεκάνησα.

*Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο «Χασομέρι» στην άνω πόλη.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture