Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Aτομική, αναδρομική έκθεση του Τάκη Βαρελά θα εγκαινιαστεί στην Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας

Aτομική, αναδρομική έκθεση του Τάκη Βαρε...

Στις 18/2/2015 στις 19.30 το βράδυ

Aυτή την Δευτέρα 16/2/2015 στις 11.30 το πρωί ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Βασίλης Θωμόπουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θα παραθέσουν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Μαιζώνος 110) με αφορμή την πραγματοποίηση των εγκαινίων της ατομικής αναδρομικού χαρακτήρα έκθεσης του Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά, με τίτλο “Mετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ”.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών και θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 19.30 ενώ θα διαρκέσει έως το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015.

Προλογίζοντας το μονόγραμμα της έκθεσης ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, σημειώνει μεταξύ άλλων. «Μέσα στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, η αισθητική καλλιέργεια δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για το λαό μας. Η ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου, με την αληθινή, την κοινωνικά «χρήσιμη» τέχνη, με ό,τι προοδευτικό και ζωντανό διαθέτει η καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή, είναι απαραίτητη.

Θέλουμε να κάνουμε γνωστή την τέχνη που αναγνωρίζει τη συμβολή του εργάτη και του εργαζόμενου στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Να δούμε τον άνθρωπο, ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑ, που οι εξουσίες οι εκμεταλλευτικές κρατούν στην απαξίωση και τη φτώχεια. Να τον τιμήσουμε. Αυτό επιδιώκουν και τα έργα της έκθεσης».

Το εικαστικό έργο του Τάκη Βαρελά, παρουσιάζεται σε τρεις ενότητες, οι οποίες συνδιαλέγονται μεταξύ τους, αναδεικνύοντας την σχέση των ανθρώπων με την εργασία, τη δημιουργία, τον μόχθο και το βάσανο τους.

Με στόχο μία «ζωντανή» τέχνη, ο δημιουργός μιλά για τον «πολίτη του μόχθου», την καθημερινότητα, την αγωνία και τον αγώνα του. Έργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακρυλικό και λάδι, «χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς», όπως σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Χρίστος Σκαλκώτος «αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα».

Στην πρώτη ενότητα, όπως αναφέρει ανάρτηση του 902.gr, το άσπρο και το μαύρο οδηγεί τα «γιομάτα κούραση και ικανοποίηση» χέρια των ανθρώπων της αγροτικής γης, «όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ’ τα βουνά… πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα», όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γιώργος Μπίμης. Εδώ, οι «Θεριστές», «Η σπορά», η «Συγκομιδή»… συναντούν τα έργα της σειράς «Μάζεμα της ελιάς». Ακολουθούν «κραυγές από πέτρα… φωνές της ψυχής…», με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου.

Την έκθεση ολοκληρώνει μία μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης, συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση», «»Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης», τη σειρά με το «»Πέραμα» αλλά και στο εμβληματικό έργο «Μαζί».

«Τέχνη που αντανακλά», όπως σημειώνει ο Βασίλης Θωμόπουλος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού –Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων, «την κοινωνική πραγματικότητα εμπνέεται από το μόχθο του λαού και για το λαό, τέχνη που ιστορεί την αλήθεια και που δίνει αξία στον πραγματικό δημιουργό του κόσμου».

*Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις με τίτλο «Τα Σάββατα του Πολιτισμού» τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο μέσα στη Δημοτική Πινακοθήκη αλλά και στην Βιβλιοθήκη (Μαιζώνος 110).

Η πρώτη παράλληλη εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 στις 19.30 στην Δημοτική Πινακοθήκη όπου η διεθνούς φήμης κιθαρίστρια Εύα Φάμπα, θα ταξιδέψει το κοινό μέσα από έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Δημήτρη Φάμπα, κ.α.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι,

Τρίτη - Παρασκευή:8:30πμ έως 2:30μμ & Σάββατο: 10πμ έως 2μμ.

Κυριακή & Δευτέρα κλειστά.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture