Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το χρονικό του προαναγγελθέντος αδιεξόδου του Τσίπρα

Το χρονικό του προαναγγελθέντος αδιεξόδο...

Του Διονύση Ζακυνθινού

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, αλλά οι εκλογές έχουν ήδη κριθεί. Είναι πια κοινό μυστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, ενώ «φλερτάρει» πλέον και με την αυτοδυναμία.

Εκτιμήσεις και μετρήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής με μια διαφορά που μπορεί να αγγίξει και τις δέκα μονάδες, και με τη Β΄ Αθηνών να δίνει τον τόνο, όπου η συντριβή της Νέας Δημοκρατίας θα θυμίζει την αντίστοιχη της από το ΠΑΣΟΚ το 1981.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Σαμαράς ματαίωσε την τηλεοπτική εμφάνισή του στο Mega. Και από πολλούς, αυτή η κίνηση ερμηνεύτηκε ως ρίξιμο λευκής πετσέτας.

Ωστόσο, αν τα νέα που θα δώσει η κάλπη στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι πανηγυρικά, τα άλλα τα νέα, αυτά που έρχονται από τους απέξω, είναι επιεικώς ανησυχητικά.

Και ναι μεν δικαιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίσουν το βράδυ της Κυριακής και να βγάλουν κορόνες για την ιστορική ήττα της Αριστεράς, αλλά από το πρωί της Δευτέρας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (όπως και οποιαδήποτε κυβέρνηση θα βρισκόταν στη θέση της) θα έλθει αντιμέτωπη με τη Μέρκελ, τον Ντράγκι και τις παρέες τους.

Και τότε θα αρχίσουν να βαράνε τα όργανα, αλλά αντιθέτως με τις φαντασιώσεις του αυριανού πρωθυπουργού, εμάς θα μας χορεύουν οι απέξω και δεν θα τους χορεύουμε εμείς.

Το «αφεντικό» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θέλει να χαλαρώσει το σφίξιμο στην Ευρώπη (εξ ου και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) το ξεκαθάρισε: από τον Ιούλιο και… βλέπουμε θα αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα. Και υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης. Τουτέστιν Μνημόνιο, και ας μην το αποκαλέσει έτσι μια αριστερή κυβέρνηση για σημειολογικούς και ψυχολογικούς λόγους;

Και γιατί ο Ντράγκι μας είπε από τον Ιούλιο και… βλέπουμε; Μα γιατί θα πρέπει να ολοκληρωθεί η περιβόητη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα συνοδευτεί υποχρεωτικά από μέτρα. Είτε θα του αρέσει του Τσίπρα είτε όχι.

Κι αυτό για να πάρουμε τα 7,2 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να πάρουμε τον Δεκέμβριο, χώρια του ότι τον Μάρτιο θα πρέπει να δώσουμε κάποια δισεκατομμυριάκια για να πληρώσουμε ομόλογα που λήγουν.

Συνεπώς, τα πράγματα είναι απλά και… ζόρικα. Η ΕΚΤ μας παίρνει (από τον Ιούλιο και… βλέπουμε) τα ομόλογα, αν βρισκόμαστε σε πρόγραμμα, το οποίο θα έλθει μέσα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, η οποία θα συνεπάγεται νέα μέτρα.

Και, κάπως έτσι, μπαίνει το εύλογο ερώτημα: τι θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που έχει φορτώσει τον κόσμο με εξαγγελίες και με μια άκρατη παροχολογία; Θα πάει σε σύγκρουση με τους ξένους δανειστές μας (από τους οποίους εξαρτόμαστε απόλυτα) ή θα προχωρήσει στην πατροπαράδοτη κωλοτούμπα για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας;

Η δεύτερη επιλογή φαίνεται και η ρεαλιστικότερη, αν και σε μια τέτοια περίπτωση ο Τσίπρας δεν θα έλθει αντιμέτωπος μόνο με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θα τον εμπιστευτεί, περιμένοντας από αυτόν μια άλλη πολιτική, αλλά και με το 1/3 σχεδόν του κόμματος του, και με τους Λαφαζάνηδες να τον περιμένουν στη γωνία.

Ως εκ τούτου, το αδιέξοδο με το οποίο θα βρεθεί ο Τσίπρας την επομένη των εκλογών είναι προφανές, εκτός αν βγάλει κανένα κρυμμένο λαγό από ‘κανα καπέλο, κάτι που μεταξύ μας δεν θεωρώ και πολύ πιθανό.

Οπότε, όπως σχολίαζε και γνωστός αναλυτής τις προάλλες, καλά ξεμπερδέματα!

 

ΣΣ: Σχόλια, αναλύσεις και αναλύσεις του Διονύση Ζακυνθινού μπορείτε να διαβάσετε και στο προσωπικό του μπλοκ: zakpatras.wordpress.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις