Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η αφισορύπανση ζει και βασιλεύει και τα πάντα κυριεύει

Η αφισορύπανση ζει και βασιλεύει  και τα...

Του Διονύση Ζακυνθινού

Την παρατηρούσα, ομολογώ, με μεγάλη προσοχή. Σάββατο πρωί, στην πλατεία Τριών Συμμάχων. Δεν πρέπει να ήταν πάνω από είκοσι χρόνων. Το ίδιο και η (κομματική) συντρόφισσα της.

Με επιδέξιους χειρισμούς πήρε μια από τις χαρτονένιες αφίσες τύπου «σάντουιτς» που κρατούσε στο χέρι της και τύλιξε μ’ αυτήν μια από τις κολόνες της πλατείας. Με επίσης επιδέξιο τρόπο πήρε ένα συρραπτικό που είχε μαζί της και κόλλησε τις δύο άκρες της αφίσας που πρόβαλαν το φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια παρατήρησε καλά καλά την αφίσα για να βεβαιωθεί ότι την είχε τοποθετήσει σωστά και μετά κατευθύνθηκε με τη συντρόφισσα της στην επόμενη κολόνα για να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία.

Κοίταζα με ένα ανάμικτο συναίσθημα απορίας και λύπης την αφίσα που με καλούσε να παραστώ στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Και δεν το σημειώνω αυτό γιατί επρόκειτο για μια αφίσα του ΚΚΕ. Το ίδιο συναίσθημα θα ένιωθα εάν η αφίσα προπαγάνδιζε οποιοδήποτε κόμμα, οποιαδήποτε εκδήλωση, είτε κομματική είτε πολιτιστική.

Και για να είμαι ακριβής, την ίδια απέχθεια που μου προκαλούν οι αφίσες του ΚΚΕ, μου προκαλούν και οι αφίσες στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου που προβάλλουν σήμερα την επικείμενη συναυλία της Νατάσας Μποφίλιου, όπως και αυτές που προβάλλουν κατά καιρούς τις διάφορες θεατρικές παραστάσεις.

Γιατί, απλούστατα, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι στην εποχή του Διαδικτύου κάποιοι επιμένουν σε παραδοσιακές αλλά ξεπερασμένες από την εποχή τους μεθόδους διαφήμισης και προπαγάνδας, που επιβαρύνουν από πάνω και το περιβάλλον.

Και το παράδοξο, το ειρωνικό της ιστορίας, είναι ότι πρωταθλητές στην αφισορύπανση, αναδεικνύονται συνήθως τα κόμματα της Αριστεράς και οι δήθεν προοδευτικοί του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών, που υποτίθεται ότι τάσσονται αναφανδόν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πάντως, εκείνο που με λυπεί περισσότερο είναι ότι η κοπέλα που έβαζε τις αφίσες για το φεστιβάλ της ΚΝΕ - πέραν του ότι είναι απολύτως βέβαιο πώς θα είναι φαν του Διαδικτύου - δεν θα επιστρέψει στο ίδιο σημείο μερικές μέρες μετά τη διοργάνωση του για να τις αποκαθηλώσει.

Είναι δεδομένο ότι οι αφίσες θα παραμείνουν εκεί για πολύ καιρό ως υστερόγραφα μιας εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Εάν η προσκείμενη στο ΚΚΕ δημοτική Αρχή έχει αντίθετη άποψη, μπορεί να με διαψεύσει στην πράξη. Θα είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό βήμα για μια πιο καθαρή πόλη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις