Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

«Κ. Π. Καβάφης: Απ’ έξω και τραγουδιστά», μία μουσικοποιητική εκδήλωση με την σφραγίδα του "Πληρώματος 94" και της "Γέφυρας ΑΕ"

«Κ. Π. Καβάφης: Απ’ έξω και τραγουδιστά»...

Αυτό το σαββατοκύριακο στο Επίκεντρο+ - Πρόκειται για μία παράσταση φαινόμενο της Ομάδας Καβάφης του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από το Πατρινό κοινό η μουσικοποιητική εκδήλωση που είναι εμπνευσμένη από την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, η οποία θα φιλοξενηθεί για δύο βραδιές, στην Πάτρα, στην σκηνή του Επίκεντρο+, στην οδό Αγίου Διονυσίου και Νόρμαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μουσικοποιητική παράσταση αποτελεί την 1η εκδήλωση όσων θα γίνουν στο πλαίσιο του εορτασμού της δεκαετηρίδας της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», από το καλοκαίρι του 2004 που όπως όλοι θυμόμαστε είχε μεγαλειωδώς εγκαινιαστεί το σπουδαίο αυτό έργο που ένωσε την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα.

Την εκδήλωση παρουσιάζει το «Πλήρωμα 94», αξιοποιώντας και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής που είναι η 21η Ιουνίου.

Το Πατρινό κοινό λοιπόν θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία πολυταξιδεμένη είναι αλήθεια, παραγωγή της «Ομάδας Καβάφη» του Πολιτιστικού Συλλόγου της Άνω Σύρου, με τίτλο «Κ. Π. Καβάφης: Απ’ έξω και τραγουδιστά», που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο «Επίκεντρο+» της Πάτρας, αυτό το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 στις 22:30.

Όπως ανέφερε ο Πέτρος Ψωμάς από το Πλήρωμα 94 στο thebest.gr, ο βασικός κορμός της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει 11 μελοποιημένα ποιήματα του δημιουργού της "Ϊθάκης", είκοσι απαγγελίες ποιημάτων του καθώς και αφηγήσεις για τον Καβάφη ενώ η ομάδα του Πληρώματος 94 θα συμπληρώσει την εκδήλωση με ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι που θα αφορά στον Καβάφη και την Πάτρα και κυρίως το διάστημα που ο Αλεξανδρινός ποιητής είχε περάσει και ζήσει στην Πάτρα.

Το 2013 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τον θάνατο του Καβάφη αλλά και 150 από την γέννηση του. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είχε γεννηθεί στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έφυγε από την ζωή το 1933. Αποτελεί μία σπουδαία μορφή των Ελληνικών γραμμάτων και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της σύγχρονης εποχής.

Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια και σε ποιήματά του μιλά για αυτήν, γι' αυτό και αναφέρεται συχνά ως «ο Αλεξανδρινός». Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και δημόσιος υπάλληλος. Δημοσίευσε 154 ποιήματα, ενώ δεκάδες άλλα παρέμειναν ως προσχέδια. Το σημαντικότερο έργο του το δημιούργησε μετά την ηλικία των 40 ετών. Για τον Καβάφη είχε γυρίσει μία χαρακτηριστική κινηματογραφική ταινία ο Γιάννης Σμαραγδής με πρωταγωνιστή στον ομώνυμο ρόλο, τον ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό.

Η «ψυχή» της 15μελούς «Ομάδας Καβάφη» είναι ο Μπάμπης Κουλούρας. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ομάδας, ο Μπάμπης Κουλούρας είναι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Δημοσιογράφος - Διευθυντής Προγράμματος της Αιγαίο Τηλεόρασης, του Δημοτικού καναλιού, επικεφαλής της Ομάδας Καβάφης και της πολυταξιδεμένης παράστασης «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ - Απ' Έξω και τραγουδιστά», την οποία και έχει σκηνοθετήσει και επιμεληθεί τα κείμενά της.

Έχει γεννηθεί και ζει στη Σύρο. Από τα παιδικά του χρόνια αγάπησα την ποίηση του Καβάφη. «Όταν απαγγέλω Καβάφη με διακατέχει μια ανείπωτη αίσθηση, είναι σα να γεννάω από το βαθύτερο είναι μου κάθε λέξη του ποιήματός του.

Όλη μου αυτή την αγάπη για τον Καβάφη την ''μετακύλησα'' και στους φίλους μου, που σήμερα αποτελούν την Ομάδα Καβάφης του Π.Σ. ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ. Πρόκειται για εξαιρετικούς ανθρώπους και μουσικούς που χωρίς αυτούς δεν θα τολμούσα την πραγματοποίηση της παράστασής μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αισθάνομαι υπερήφανος που η ομάδα μας, μία από την Σύρο, της Ελληνικής Περιφέρειας, έχει ταξιδέψει τον Καβάφη, έναν από τους σπουδαιότερους ποιητές του κόσμου, σε τόσο πολλούς τόπους.

Είχα πάντα την επιθυμία να κάνω ένα αφιέρωμα στον Αλεξανδρινό ποιητή. Η επιθυμία αυτή έγινε πραγματικότητα το 2006 όταν και ξεκίνησε η ''περιπέτεια'' της Ομάδας Καβάφης στο γραφικό χωριό Κίνι της Σύρου, όπου δώσαμε την πρώτη παράστασή μας υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου στις 9-8-2006. Πάνω από 500 άνθρωποι ήρθαν ν' ακούσουν για τον Καβάφη. Τα σχόλια και οι κρίσεις ήταν πάνω από κάθε προσδοκία.

Ο γνωστός δημοσιογράφος και πνευματικός άνθρωπος Γιώργος Σαββίδης, που παρακολούθησε την παράστασή μας, έγραψε στην εφημερίδα Απογευματινή της Κυριακής στις 3-9-2006, “για μένα ήταν η πιο ολοκληρωμένη βραδιά που έχω παρακολουθήσει για το μεγάλο Αλεξανδρινό'”. Τι ήταν να το γράψει αυτό ο μεγαλόθυμος δημοσιογράφος; καβαλήσαμε παρευθύς το καλάμι και εξορμήσαμε για να ζητήσουμε ''τους επαίνους των Δήμων και των Σοφιστών τα δύσκολα και τ'ανεκτίμητα εύγε''», αναφέρει ο ίδιος στην ιστοσελίδα - blog της Ομάδας.

Είναι άξιο αναφοράς ότι η συγκεκριμένη παράσταση μετά από πρόσκληση του Ελληνικού Ιδρύματος Αλεξάνδρειας και του Κέντρου Τεχνών Αλεξάνδρειας ανέβηκε στις 13 Απριλίου του 2007 στο «Σπίτι του Καβάφη» στην οδό Λέψιους και στις 14 Απριλίου στο Κέντρο Τεχνών Αλεξάνδρειας ενώ στις 11 Οκτωβρίου του 2009 η παράσταση παρουσιάστηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μέχρι και σήμερα η ομάδα μας έχει δώσει περισσότερες από 45 παραστάσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο και το όμορφο αυτόταξίδι συνεχίζεται...

Στην παράστασή όπως αναφέρει ο Μπάμπης Κουλούρας, ακούγονται 11 τραγούδια σε στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή και σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, Δήμου Μούτση, Σωκράτη Μάλαμα, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Χρήστου Νικολόπουλου, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, και Μπάμπη Κουλούρα.

Δέκα τραγούδια ερμηνεύει με τη μοναδική της φωνή η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και ένα τραγούδι ο ίδιος ο Μπάμπης Κουλούρας.  Τα τραγούδια συνοδεύουν οι μουσικοί Νίκος Ρούσσος πιάνο, Ζαννής Μαραγκός κιθάρα, Βαγγέλλης Αραγιάννης μπάσο, Αντώνης Κονσολάκης μαντολίνο, Νίκος Απέργης φυσαρμόνικα - ακορντεόν, Μάκης Πρίντεζης κιθάρα, Σοφία Σερέφογλου φλάουτο, Κατερίνα Βαρδούση βιολί και Νίκος Μανίκας κρουστά.

Η Νικολέττα Ρούσσου αφηγείται στιγμές από τη ζωή του ποιητή, σχόλια και κριτικές για το έργο του. Ενδιάμεσα απαγγέλλονται 20 ποιήματα του Αλεξανδρινού δημιουργού, διαφορετικά κάθε φορά.

Η παράστασή διαρκεί μιάμιση ώρα περίπου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι άνθρωποι της «Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης» σημειώνουν χαρακτηριστικά στο έντυπο της παράστασης.

«Από τη ρύμη του κοινοβουλευτικού λόγου του Χαρίλαου Τρικούπη το 1889 και μέχρι που πιάσαμε δουλειά το 1997, πολυάριθμες ήταν οι φορές που το όραμα είχε αποπλεύσει για την «Ιθάκη». Γιορτάζουμε φέτος δέκα χρόνια από τότε που έφτασε για πρώτη φορά στον προορισμό του. Και επειδή ήταν «μακρύς ο δρόμος», του έπρεπε η τιμή να γιορταστεί με Καβάφη».

Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στήριξε τη ζεύξη πολιτισμού που ενώνει το «Πλήρωμα 94» και την «Ομάδα Καβάφη», με την επιθυμία να αναδειχθεί το πολύτιμο κεφάλαιο που αποτελούν για το πολιτιστικό προϊόν της Δυτικής Ελλάδας και άλλων ελληνικών τόπων, όλες οι παρόμοιες ομάδες ψυχωμένων μερακλήδων ανθρώπων.

Το ξεχωριστό καλλιτεχνικό πρόγραμμα των δύο βραδιών περιλαμβάνει ποιήματα του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή, τα οποία θα παρουσιαστούν από μία δεκάδα μουσικών, άλλα σε απαγγελία και άλλα μελοποιημένα. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από την κινηματογραφική ταινία «Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή.

Η «Ομάδα Καβάφης» (του Πολιτιστικού Οργανισμού Άνω Σύρου) περιοδεύει εδώ και 8 χρόνια με τη συγκεκριμένη παράσταση, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού (όπως Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Βρυξέλλες, Ελσίνκι, Στοκχόλμη, Παρίσι, Γρανάδα, κ.α.).

«Ο ερχομός στην Πάτρα ήταν ένα ακριβό μας όνειρο» λέει ο επικεφαλής της ομάδας, Μπάμπης Κουλούρας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και τη χαρά του σχήματος που θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την καλλιτεχνική δουλειά του για πρώτη φορά μπροστά στο Πατρινό κοινό.

Η εκδήλωση αποτελεί τη συμμετοχή της Πάτρας στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2014», καθώς από φέτος το «Πλήρωμα 94» αποτελεί τον αποκλειστικό συνεργάτη στην Πάτρα της εταιρίας Μ.Ε.Σ.Ο. που διοργανώνει αυτόν τον ετήσιο θεσμό και συντονίζει τις σχετικές δράσεις πανελλαδικά.

Χάρη στην υποστήριξη της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. η είσοδος και τις δύο ημέρες θα είναι ελεύθερη για το κοινό και όπως διευκρινίζουν οι διοργανωτές θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, βάση χρόνου προσέλευσης στο θέατρο.

Xορηγός επικοινωνίας και των δύο βραδιών είναι το ενημερωτικό portal thebest.gr.

Η "ψυχή" της Ομάδας Καβάφη της Άνω Σύρου, Μπάμπης Κουλούρας.

Η "ψυχή" της Ομάδας Καβάφη της...

Η "ψυχή" της Ομάδας Καβάφη της Άνω Σύρου, Μπάμπης Κουλούρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture