Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Κηδεύτηκε χθες ο Ηλείος μελετητής και καθηγητής της Βυζαντινής μουσικής Λ. Αγγελόπουλος - Εκ των μαθητών του και ο Πατρινός Παναγιώτης Ανδριόπουλος

Κηδεύτηκε χθες ο Ηλείος μελετητής και κα...

Η κηδεία του έγινε στο ναό της Αγ. Ειρήνης στην Αιόλου όπου ο εκλιπών έψαλλε για πολλά χρόνια

Συγκίνηση και στην Πάτρα προξένησε η δυσάρεστη είδηση ότι ο κορυφαίος μελετητής, δάσκαλος και ερμηνευτής της Βυζαντινής μουσικής παράδοσης Λυκούργος Αγγελόπουλος, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή 18 Μαΐου 2014, στα 73 του χρόνια.

Όπως γράφει το σάιτ musicpaper.gr, ο διαπρεπής καλλιτέχνης, που είχε γεννηθεί στον Πύργο Ηλείας το 1941, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Βυζαντινή μουσική δίπλα στην μεγάλη μορφή του χώρου, τον Σίμωνα Καρά. Ήταν πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης, ιδρυτής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας ενώ είχε διατελέσει και καθηγητής Βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών και στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Νίκος Σκαλκώτας».

Επίσης, υπήρξε διευθυντής στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής των Ιερών Μητροπόλεων Ηλείας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Φθιώτιδος και συνεργάτης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τις εκπομπές «Εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί Ύμνοι» (1978-1982) και «Από την Ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση».

Παράλληλα ο Λυκούργος Αγγελόπουλος συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του Marcel Pérès και στο Ensemble Organum του ιδίου, με το οποίο είχε ηχογραφήσει 8 μουσικούς κύκλους.

Το 1994, πριν δηλαδή είκοσι χρόνια είχε τιμηθεί με το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έχει επίσης λάβει τιμητική διάκριση από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και από την Εκκλησία της Φιλανδίας ενώ το 2006 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Αποστόλου Παύλου.

Το τελευταίο αντίο του «είπαν» συγγενείς, μαθητές, συνεργάτες και φίλοι, την χθεσινή Τετάρτη 21 Μαΐου 2014, στις 11.30, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης, πρώτης Μητρόπολης Αθηνών.

Εκ των μαθητών του και μετέπειτα συνεργατών του Λυκούργου Αγγελόπουλου στο Βυζαντινό χορωδιακό του σχήμα ήταν και ο Πατρινός θεολόγος και μουσικολόγος Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Όπως ανέφερε συγκινημένος ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος στην εφημερίδα Καθημερινή, «ο Λ. Αγγελόπουλος πορεύτηκε την ιδιωτική οδό του με απόλυτη συνέπεια στις αρχές του και με σπάνια ανιδιοτέλεια. Μοναδικό μέλημά του η προσφορά». Ο π. Ανδριόπουλος είναι μέλος από το 1991 της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου ενώ έχει ψάλλει και στον ναό της Αγ. Ειρήνης στην Αιόλου.

Για 32 χρόνια, κάθε Κυριακή, νέοι ψαλτάδες τον είχαν κορυφαίο άρχοντα στον ναό της Αγίας Ειρήνης να τους καθοδηγεί σε άγνωστους δρόμους. Ήταν γοητευτικός δάσκαλος, με χιούμορ, αλλά και απαιτητικός ως προς την ερμηνεία της βυζαντινής μουσικής. Μέλημά του ήταν η ακριβής τήρηση του τυπικού σε όλες τις ακολουθίες. Βυζαντινό μέλος και λειτουργική τάξη, που αναβίωναν λησμονημένες για τις ενορίες διατάξεις του μοναχικού τυπικού, ήταν τα δύο στοιχεία που συνέβαλαν στον μετασχηματισμό της Αγίας Ειρήνης.

Ο χαρισματικός αυτός άνθρωπος ήταν αποδεκτός απ’ όλους, από το Αγιορείτικο κοινό μέχρι τους ανθρώπους της Αθήνας που γέμιζαν ασφυκτικά τον ναό για να ακούσουν την υπέροχη φωνή του, όπως έγραψε η εφημερίδα Καθημερινή.

Αναφερόμενος στην απώλεια του Λυκούργου Αγγελόπουλου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Μια ολόκληρη ζωή, τη ζωή του, ο Λυκούργος Αγγελόπουλος την αφιέρωσε στην υπεράσπιση και προβολή σε ολόκληρο τον κόσμο μιας σπουδαίας Ελληνικής παράδοσης. Υπήρξε μύστης της Βυζαντινής μας μουσικής, ακούραστος και γενναιόδωρος δάσκαλος που ανέδειξε άξιους συνεχιστές, ενώ συνεργάστηκε δημιουργικά με σημαντικούς συνθέτες, συμβάλλοντας στο μπόλιασμα της νεότερης Ελληνικής μουσικής με στοιχεία της Βυζαντινής παράδοσης.

Υπήρξε ακόμη ένας άνθρωπος απροσποίητης σεμνότητας, άνθρωπος των χαμηλών τόνων και της υψηλής προσφοράς. Θερμά συλλυπούμαι τους οικείους του».

*Τέλος να αναφέρουμε ότι η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου είχε κατά το παρελθόν πραγματοποιήσει συναυλίες και στην Πάτρα.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture