Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ: Ο Σόιμπλε μου είχε αποκαλύψει το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ: Ο Σό...

Τι γράφει στο βιβλίο του «Stress Test», που μόλις κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αποκαλύπτει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του πως η Ευρώπη είχε έτοιμο το σχέδιο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του το είχε ανακοινώσει.

Στο βιβλίο του «Stress Test», που μόλις κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τίμοθι Γκάιτνερ αναφέρει πως η συζήτηση είχε γίνει στα τέλη Ιουλίου του 2012, σε γεύμα που είχαν οι δύο υπουργοί στο νησί Σιλτ στη Βόρεια Θάλασσα. Τότε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του είπε πως «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Ελληνες από την Ευρωζώνη ήταν μια πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική». Οπως εξηγεί, η ιδέα του Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη και η Ευρώπη θα προχωρούσε σε ισχυρότερο τείχος προστασίας. «Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γκάιτνερ και σημειώνει ότι, μόλις επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, μετέφερε στον πρόεδρο Ομπάμα τη βαθιά ανησυχία του για τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Ο πρώην υπουργός αναφέρει επίσης πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ζητήσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον για να υποχρεωθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε παραίτηση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην ανατροπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το φθινόπωρο του 2011, όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ. Οι εξωτερικές πιέσεις, στις οποίες ο Γκάιτνερ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, οδήγησαν τελικά στις 11 Νοεμβρίου 2011 στην παραίτηση του Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει ότι συνέστησε στους Ευρωπαίους να μην αφήσουν την κρίση να ξεφύγει από τον έλεγχο. «Αν ήθελαν να συνεχίσουν να πατούν την Ελλάδα στον λαιμό, έπρεπε παράλληλα να καθησυχάσουν τις αγορές ότι δεν θα επέτρεπαν την πτώχευση κρατών και την κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος».

Τα όσα γράφει ο Γκάιτνερ στο βιβλίο «Stress Test» συμπληρώνουν τις αποκαλύψεις του Αμερικανού συγγραφέα Αλαν Φρίντμαν, σχετικά με τις κρούσεις που είχαν γίνει στον τεχνοκράτη Μόντι για πρωθυπουργοποίηση, ήδη από το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις