Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

/

Τώρα για την Πάτρα: "Ο Δήμος ήταν Παρών στηρίζοντας τους συμπολίτες που είχαν ανάγκη"

Τώρα για την Πάτρα: "Ο Δήμος ήταν Π...

Στις κοινωνικές δομές που ανέπτυξε η δημοτική αρχή αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος τύπου της παράταξης

Στην κοινωνική πολιτική που εφάρμοσε η δημοτική αρχή αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου της παράταξης "Τώρα για την Πάτρα" Κώστας Κριετσιώτης:

Η τρόικα και το μνημόνιο  οδήγησαν χιλιάδες συμπολίτες μας στη φτώχεια και την ανέχεια, αυξάνοντας δραματικά  τις ανάγκες χιλιάδων νοικοκυριών. Η δημοτική αρχή ήταν ΠΑΡΟΥΣΑ και έθεσε από την πρώτη στιγμή ως πρώτιστη ανάγκη τη στήριξη και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου, εν μέσω οικονομικής κρίσης και κοινωνικής απομόνωσης. Η αναδιάρθρωση του κοινωνικού προσώπου του Δήμου, αποτέλεσε και αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δημάρχου Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά.

 

Ήταν επιλογή μας να είμαστε ΠΑΡΟΝΤΕΣ και με τα χρήματα που εξασφαλίσαμε από το νοικοκύρεμα του Δήμου να στηρίξουμε την κοινωνική πολιτική. Μεταξύ άλλων προβλημάτων της καθημερινότητας και του άδειου στομαχιού ενός παιδιού, ή του φαρμάκου ενός ανασφάλιστου ασθενή, δώσαμε προτεραιότητα στο άδειο στομάχι του παιδιού και τον ανασφάλιστο.

 

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου δεν μπορούσε να περιορίζεται αποκλειστικά σε δράσεις φιλανθρωπίας, έπρεπε να εκσυγχρονιστεί και να αλλάξει χαρακτήρα. Απαιτήθηκαν από την πρώτη στιγμή λειτουργικές δομές, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση, κατά το δυνατόν, των συνθηκών διαβίωσης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

 

Αποτέλεσμα στα τριάμισι αυτά χρόνια ο Δήμος να είναι ΠΑΡΩΝ, δημιουργώντας δομές που ποτέ δεν είχε. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά τις σημαντικότερες:

 

  • Αναβαθμίσαμε  την Τράπεζα Τροφίμων σε Κοινωνικό Παντοπωλείο. Αυξήσαμε την παροχή βοήθειας από 450 οικογένειες που ήταν όταν παραλάβαμε το 2010, σε 1400 σήμερα, ενώ στα άμεσα σχέδιά μας είναι η περεταίρω ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Παράλληλα, ενεργοποιήσαμε εθελοντές και συλλέγουμε τρόφιμα από το υστέρημα ιδιωτών και επιχειρήσεις της περιοχής, οργανώσαμε εθελοντικές δράσεις για συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων, ενεργοποιώντας πολίτες και εθελοντικές οργανώσεις   προκειμένου η βοήθεια να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.

  • Δημιουργήσαμε Δημοτική Ιματιοθήκη, αξιοποιώντας εγκαταλειμμένο δημοτικό ακίνητο τον Δεκέμβριο του 2011, η οποία λειτουργεί με τους εθελοντές της Ομάδας «Ε». Η προσπάθεια αυτή  γιγαντώθηκε και στην περιφέρεια, αφού δημιουργήθηκαν άλλα δύο παραρτήματα της ιματιοθήκης στο Ρίο και την Παραλία, ενώ ετοιμάζεται και νέο στην Οβρυά. Ωφελούνται πάνω από 1500 άπορες οικογένειες της Πάτρας, ενώ εξυπηρετεί και κάθε έκτατο περιστατικό, ό,τι ώρα και μέρα χρειαστεί. Σε αυτή την προσπάθεια αρωγοί στάθηκαν και πάλι οι συμπολίτες μας με τις προσφορές τους, αλλά και επιχειρήσεις της περιοχής.

 

  • Δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Ιατρείο, αξιοποιώντας και σε αυτή την περίπτωση εγκαταλειμμένο δημοτικό ακίνητο. Στην προσπάθεια αυτή στάθηκαν στο πλευρό του Δήμου η 6η Υ.ΠΕ., ο Ιατρικός Σύλλογος, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και πολλοί ιδιώτες γιατροί. Μάλιστα,  μέχρι σήμερα το κοινωνικό ιατρείο έχει παράσχει τις υπηρεσίες του σε πάνω από 6000 συνδημότες μας. Παράλληλα, αναπτύξαμε τα 3 δημοτικά ιατρεία που στεγάζονται στα ΚΑΠΗ, στελεχωμένα από εθελοντές γιατρούς για πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το 2013 δέχτηκαν πάνω από 9000 επισκέψεις, εντελώς δωρεάν.

 

  • Μία από τις σοβαρότερες νέες δομές, όμως, αποτελεί το Κοινωνικό Φαρμακείο. Και πάλι σε εγκαταλειμμένο δημοτικό ακίνητο δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2012 το φαρμακείο, ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί η ουσιαστική συμβολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας. Λειτουργεί  με εθελοντές Φαρμακοποιούς 3 φορές την εβδομάδα και εξυπηρετεί άπορους και ανασφάλιστους συνδημότες μας. Η επάρκεια σε φάρμακα είναι υψηλή χάρη στην μεγάλη προσφορά των δημοτών, των φαρμακοποιών και φαρμακευτικών εταιριών. Στόχος είναι να μην μένει κανένας άπορος ή ανασφάλιστος χωρίς φάρμακα, ενώ στο φαρμακείο έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα πάνω από 5.000 συνταγές.

 

  • Συνεχίσαμε παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν από τις κυβερνητικές πολιτικές το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Ο Δήμος Πατρέων στηρίζει τη δομή παρά τα οικονομικά προβλήματα και την έλλειψη προσωπικού. Πάνω από 600 περιστατικά εξυπηρετούνται καθημερινά, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εκτός επιδότησης.

 

  • Η Πάτρα της κρίσης, όμως, απέκτησε και περίπου 20 καταγεγραμμένους αστέγους. Για αυτούς μισθώσαμε δωμάτια τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Παράλληλα, δημιουργήσαμε ομάδα άμεσης παρέμβασης από κοινωνικούς λειτουργούς για να τους φροντίσουν, ενώ στα άμεσα σχέδια της Δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ξενώνα αστέγων στα πρότυπα μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων.

 

  • Δημιουργήσαμε μέσω πόρων που εξασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ τον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Ο ξενώνας έχει στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό και  ήδη λειτουργεί, φιλοξενώντας στους χώρους του περίπου 20 γυναίκες με τα παιδιά τους.

 

  • Μία από τις σοβαρές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν και η Παροχή Συσσιτίου σε συνδημότες μας που το έχουν ανάγκη, κάτι που έγινε επίσης με χρήματα μέσω ΕΣΠΑ. Η δομή παρέχει υπηρεσίες συσσιτίου σε περίπου 150 απόρους συμπολίτες μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ γεύματα δίδονται επίσης τις Κυριακές, τις ημέρες των Εορτών και τις αργίες. Έως σήμερα έχουν προσφερθεί συνολικά 28.000 μεσημεριανά γεύματα.

 

  • Ακόμα μία δομή που δημιουργήθηκε μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι το Οικοτροφείο για Νοητικά Πάσχοντες. Το έργο αφορά την κατασκευή - ανέγερση και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού για τη λειτουργία ενός τετραώροφου κτιρίου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ατόμων με νοητική υστέρηση. Το έργο, είναι προϋπολογισμού περίπου 4 εκ. ευρώ  και η διάρκεια ολοκλήρωσής του, 18 μήνες. Οι εργασίες για την κατασκευή του έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

  • Ο Δήμος διοργάνωσε κοινωνικά φροντιστήρια σε παιδιά απόρων. Μιλάμε για φροντιστήρια ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, δράση από την οποία ωφελήθηκαν 150 παιδιά δημοτικού και  440 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Για την υλοποίησή του έχει δημιουργηθεί Δίκτυο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πατρέων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου και ΕΛΜΕ. Παράλληλα, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αναλάβαμε πρωτοβουλία συγκέντρωσης σχολικών ειδών  που μοιράστηκαν σε άπορους μαθητές.

 

  • Εντείναμε τη συνεργασία μας με τους έμπορους των λαϊκών αγορών, των εμπόρων της Λαχαναγοράς, των εμπόρων της Ιχθυόσκαλας, των μικροπωλητών και όλες τις επιχειρήσεις της πόλης, προκειμένου να προσφέρονται τρόφιμα και ρούχα στις κοινωνικές δομές του δήμου.

 

  • Μία ακόμα δομή είναι αυτή της Τράπεζας Χρόνου, η οποία παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες ανταλλαγής προϊόντων και αγαθών μεταξύ συμπολιτών μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οικονομικής κρίσης. Στην ιστοσελίδα της δομής Τράπεζας Χρόνου αναρτήθηκαν συνολικά 135 αγγελίες και εκτελέσθηκαν συνολικά 207 συναλλαγές και ανταλλαγές προϊόντων και αγαθών. Η Δομή της Τράπεζας Χρόνου, ξεκίνησε την λειτουργία της τον Μάρτιο του 2013.

 

Στο πλούσια αυτό έργο μας συνέβαλε αποφασιστικά η ομάδα εθελοντών του Δήμου Πατρέων, η ομάδα «Ε», την οποία και ευχαριστούμε δημοσίως. Από τους 450 εθελοντές που συμμετείχαν μόνο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, τους αυξήσαμε με συστηματική δουλειά σε 700 και πλέον στελεχώνουν και στηρίζουν όλες μας τις κοινωνικές δομές και το δίκτυο αλληλεγγύης, όπως το κοινωνικό φροντιστήριο και το συσσίτιο.

Επίσης, δημοσίως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και τις εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής, για τη συμβολή τους και την υποστήριξή τους στην υλοποίηση του κοινωνικού μας προγράμματος.

Τέλος, ο Δήμος στήριξε και στηρίζει τις δομές πρόνοιας που ήρθαν από τη Νομαρχία μετά την κατάργησή της. Αποτέλεσμα, τα άτομα αυτά να στηρίζονται και από μία ομπρέλα ανθρωπιάς που έχει δημιουργηθεί, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές του Δήμου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Εκλογές 2014