Παρών στη συνάντηση της ΕΑΣ Πατρών με την Κατερίνα Μπατζελή
Στη συνάντηση που είχαν σήμερα (Τετάρτη) το πρωί στην Αθήνα με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, εκπρόσωποι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας για την αδιάθετη παραγωγή οίνου, συμμετείχε ο Αχαιός βουλευτής, Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
Την ΕΑΣ Πατρών εκπροσώπησαν, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Φίλιππος Γριτσώνης και ο αντιπρόεδρος, Μιχάλης Σαφάκας.
Όπως έγινε γνωστό, η ποσότητα οίνου που παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες της ΕΑΣ Πατρών ανέρχεται σε 12.500 τόνους, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα, κυρίως, οικονομικά.
Οι αποθήκες της Ένωσης είναι γεμάτες από τις αδιάθετες ποσότητες κρασιού, με αποτέλεσμα οι χώροι να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη νέα παραγωγή που ξεκινά σε περίπου δέκα ημέρες.
Η Υπουργός επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόβλημα και δεσμεύτηκε πως σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων για να διατεθεί η συγκεκριμένη ποσότητα οίνου, η οποία είτε μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία της ειδικής απόσταξης, είτε να διοχετευτεί στην αγορά με χαμηλότερες τιμές.
Ο Αχαιός βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση της κας Μπατζελή, ωστόσο στην τοποθέτησή του επικέντρωσε σε τρία βασικά ζητήματα, και συγκεκριμένα, στην ανάγκη ενεργοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» οίνου, στην εξασφάλιση της ποιότητας του ντόπιου προϊόντος και στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, ώστε να ζητούν ελληνικά προϊόντα.
«Είναι επιτακτική η ανάγκη να λειτουργήσουν άμεσα οι μηχανισμοί ελέγχου, ώστε οι εισαγόμενες ποσότητες κρασιού να μην ελληνοποιούνται. Αυτή τη στιγμή ποσότητες κρασιού αμφιβόλου ποιότητας και παραγωγής από την Χιλή και την Τυνησία διατίθενται μέσω των ελληνικών εστιατορίων και καταστημάτων εστίασης, χωρίς να γίνεται γνωστή η προέλευσή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ελληνική παραγωγή οίνου να παραμένει αδιάθετη. Στην κατεύθυνση όμως αυτή μπορούν να βοηθήσουν και οι καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει όταν παραγγέλνουν χύμα κρασί να απαιτούν να είναι ελληνικό. Τέλος, πρέπει και οι παραγωγοί να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά προϊόντα εξασφαλίζοντας την ποιότητα των τοπικών προϊόντα και οι Ενώσεις να διαχειριστούν το προϊόν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσουν αγορές πώλησης και συμφέρουσες τιμές για να μπορούν να ανταποκριθούν με ικανοποιητικές τιμές στους παραγωγούς», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και προσέθεσε πως το εργαλείο στήριξης των αγροτικών προϊόντων είναι υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις.
Όπως αποφασίστηκε αύριο (Πέμπτη) θα γίνει νέα σύσκεψη στο Υπουργείο με την παρουσία και στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










