Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Δύο χιλιάδες Πατρινοί έσπευσαν και είδαν το πρώτο τετραήμερο προβολής της, την "Μικρά Αγγλία" του Παντελή Βούλγαρη

Δύο χιλιάδες Πατρινοί έσπευσαν και είδαν...

Πρόκειται για μία πολύ φροντισμένη κινηματογραφική παραγωγή γυρισμένη στην Άνδρο, που ξεχωρίζει για την ανθρώπινη ματιά του σκηνοθέτη

Καλά αλλά όχι εντυπωσιακά ξεκίνησε την πορεία της στις Πατρινές αίθουσες από την περασμένη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, η νέα αξιόλογη κινηματογραφική ταινία του 73χρονου σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία».

Το φιλμ που προβάλλεται σε 3 αίθουσες των Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, προσέλκυσε το πρώτο τετραήμερο του (5-8 Δεκεμβρίου 2013) κοντά τους 2.000 θεατές και πήγε καλύτερα από όλες τις νέες ταινίες που κυκλοφόρησαν ενώ κατάφερε να επισκιάσει και τα blockbuster φιλμ όπως το «Αγώνες Πείνας, Φωτιά» ή το «Thor 2» που προβάλλονται εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο υπεύθυνος των Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε, στην Πάτρα, Αλέξης Μπιτούνης, είναι μία ταινία που ήδη τράβηξε το λίγο μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό και είναι σίγουρα ότι στην πορεία θα κρατηθεί και θα κάνει κι άλλα εισιτήρια.

Η «Μικρά Αγγλία» όπου συμπαραγωγός είναι το OTEtv, είναι γεγονός ότι έκανε πρεμιέρα σε μεγάλο αριθμό αιθουσών πανελλαδικά από την εταιρεία διανομής Feelgood (σε πάνω από 100) καθώς οι εμπορικές προσδοκίες είναι υψηλές. Ωστόσο τα δεδομένα της εποχής λόγω και της κρίσης έχουν αλλάξει και ο αριθμός που είχαν πιάσει οι «Νύφες», η συγκινητική ταινία του Βούλγαρη που είχε παιχθεί στα τέλη του 2004 και είχε μάλιστα τιμηθεί και με 10 Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, μοιάζει λίγο δύσκολο να επιτευχθεί (οι «Νύφες» με τον Ντέμιαν Λιούις, την Βικτώρια Χαραλαμπίδου και την συγκινητική μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, είχαν κόψει κοντά στα 800.000 εισιτήρια).

Η «Μικρά Αγγλία» που πραγματικά ξεχωρίζει για την πλούσια και φροντισμένη παραγωγή της και τις πολύ καλές ερμηνείες (ο Π. Βούλγαρης ξέρει να διαλέγει και να κατευθύνει τους ηθοποιούς του) είναι μία ταινία που γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Άνδρο με εξαιρετική διεύθυνση φωτογραφίας από τον Σίμο Σακερτζή που αποτυπώνει το υποβλητικό Αιγαιοπελαγίτικο τοπίο της ανεμοδαρμένης Άνδρου αν και οι χρωματικοί τόνοι στην πλειονότητα τους είναι γκρίζοι (τα ηλιόλουστα πλάνα είναι λίγα).

Το στόρι (σενάριο) έγραψε η σύζυγος του Παντελή Βούλγαρη Ιωάννα Καρυστιάνη βασιζόμενη στο λογοτεχνικό υλικό του μυθιστορήματος της που είχε κυκλοφορήσει πριν από 17 περίπου χρόνια και αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό.

Μάλιστα το βιβλίο είχε παρουσιαστεί στην Πάτρα σε εκδήλωση τότε του βιβλιοπωλείου Μεθενίτη και με ομιλήτρια εκτός από την Ιωάννα Καρυστιάνη, την σκηνοθέτιδα Ευανθία Στιβανάκη.

Η «Μικρά Αγγλία» ως φιλμ περιγράφει μία σπαρακτική ιστορία, της έρωτα της Όρσα για τον Σπύρο Μαλταμπέ, ο οποίος στη συνέχεια παντρεύεται την μικρότερη αδελφή της Μόσχα (Μοσχούλα) χωρίς αυτή να γνωρίζει το παρελθόν. Η Όρσα κάτω από την πίεση της δεσποτικής μητέρας της (εξαιρετική η Αννέζα Παπαδοπούλου, μία θεατρική κατά βάση ηθοποιός) αναγκάζεται να παντρευτεί τον Πλοίαρχο Νίκο Βατοκούζη που είναι αποκατεστημένος οικονομικά και να ζήσει στο ισόγειο του δίπατου σπιτιού ενώ στον πάνω όροφο (απ’ όπου ακούγονται τα πάντα λόγω του σανιδένιου ταβανιού) θα μείνουν μετά τον γάμο τους η Μόσχα και ο Σπύρος.

Στην περίοδο όμως του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και με τον Σπύρο πλούσιο πλέον πλοιοκτήτη του βαποριού με το όνομα «Μικρά Αγγλία», οι εύθραυστες ισορροπίες θα ανατραπούν και τα κρυμμένα πάθη και μυστικά θα έρθουν στην επιφάνεια.

Δεν σας αποκαλύπτουμε περισσότερα καθώς αξίζει να δείτε την δραματική ανατροπή που γίνεται όπου η συγκεκριμένη σκηνή είναι και από τις καλύτερες και πιο φορτισμένες της ταινίας.

Τα δύο νέα κορίτσια που επωμίστηκαν τους ρόλους της Όρσας και της Μόσχας παίζουν με θαυμαστή ωριμότητα (η Πηνελόπη Τσιλίκα και η Σοφία Κόκκαλη αντίστοιχα). Γοητευτικός και τρυφερός κερδίζει τις εντυπώσεις και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου ως Σπύρος Μαλταμπές (τον είδε ο Βούλγαρης και τον διάλεξε από την ταινία «Παράδεισος» του Πατρινού σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη) ενώ πιο χαμηλού προφίλ είναι η ερμηνεία του Μάξιμου Μουμούρη ως Βατοκούζης.

Συγκινητική είναι η παρουσία και ερμηνεία του Χρήστου Καλαβρούζου από τον γειτονικό νομό της Αιτωλοακαρνανίας, στο ρόλο του γηραιού θείου Αιμίλιου Μαλταμπέ (η υπέροχη πραγματικά βαθιά φωνή του Καλαβρούζου είναι υποβλητική) ενώ αξιοπρόσεκτη είναι και η παρουσία του Βασίλη Βασιλάκη ως του πατέρα των κοριτσιών Σάββα που επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στα καράβια, από την Αργεντινή όπου αφήνει μία κρυφή δεύτερη σύζυγο κι ένα παιδί, για να βγει στην σύνταξη στην Άνδρο αλλά και να δει το σπιτικό του να διαλύεται και να ρημάζει.

Κρίμα που η σπουδαία ηθοποιός Ειρήνη Ιγγλέση δεν είχε μεγαλύτερο ρόλο (υποδύεται την γιαγιά) και δεν αξιοποιήθηκε περισσότερο εν αντιθέσει με την Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη που ξεχωρίζει στο ρόλο της υπεύθυνης της πλοιοκτήτριας εταιρείας στο νησί κι η οποία έχει τον άχαρο ρόλο να μεταφέρει κάθε τόσο τα άσχημα μαντάτα του πνιγμού των ναυτικών του νησιού στις οικογένειες τους.

Ο Βούλγαρης περιγράφει αναλυτικά την κοινωνική ατμόσφαιρα και περίγυρο όπου πρωτοστατούν οι γυναίκες που όπως μονολογούν ουσιαστικά παντρεύτηκαν φωτογραφίες, μιας και οι άνδρες τους τις έχουν αφήσει μόνες, λείποντας ολοένα στα καράβια που δουλεύουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Η «Μικρά Αγγλία» είναι συμπερασματικά μία αξιοπρεπής ταινία με την ευαισθησία και ανθρωπιά που διακρίνει την φιλμογραφία του Παντελή Βούλγαρη.

Ωστόσο η εξοντωτική σχεδόν διάρκεια (159 λεπτά) σε συνδυασμό με μία σε σημεία φλυαρία, μειώνουν την δυναμική της ταινίας που κατά την άποψη μας καταφέρνει να αγγίξει τον θεατή, να του χαρίσει εικόνες που κρατά στο μυαλό και την καρδιά του αλλά δεν τον συγκινεί μέχρι δακρύων.

Το φινάλε στις «Νύφες» είχε φέρει αυθόρμητα δάκρυα στα μάτια, κάτι που δεν μοιάζει να συμβαίνει εδώ.

Σε κάθε περίπτωση είναι μία ταινία που αξίζει να δείτε.

Την μουσική της έγραψε η νεαρή Κατερίνα Πολέμη.

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας είχε δοθεί στο Παλλάς στην οδό Βουκουρεστίου, την περασμένη εβδομάδα.

TΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

*Οι φωτό της πρεμιέρας είναι από την ιστοσελίδα της ταινίας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture