Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οι Κριτικοί της Ν. Υόρκης επέλεξαν και βράβευσαν τους Ρ. Ρέντφορντ, Κέιτ Μπλάνσετ, "American Hustle" και τον σκηνοθέτη Στιβ Μακουίν του "12 Χρόνια Σκλάβος"

Οι Κριτικοί της Ν. Υόρκης επέλεξαν και β...

Η αναγγελία των βραβείων έγινε χθες 3 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζονται οι απονομές βραβείων και μετά τα Gotham Independent Awards όπου το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας πήρε ο Μάθιου Μακόναχι ως ασθενής του AIDS στο «Dallas Buyers Club» και της καλύτερης ταινίας το «Inside Llewyn Davis» των Αδελφών Κοέν, ήρθε η σειρά της Ένωσης Κριτικών της Ν. Υόρκης να απονείμει τα βραβεία της για τους καλύτερους της κινηματογραφικής χρονιάς του 2013 που τελειώνει σε λίγο.

Η Αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ πιστοποιεί τη δυναμική της και ότι θα είναι το φαβορί της ερχόμενης Οσκαρικής κούρσας καθώς κέρδισε το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την "Blue Jasmine", από την έγκριτη και υψηλού γοήτρου Ένωση Κριτικών της Ν. Υόρκης.

Επίσης ο παλαίμαχος 77χρονος ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ όπως εύστοχα σχολίασε το σάιτ flix.gr, πρέπει να φύγει φέτος με το χρυσό. Ο Ρέντφορντ κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας από τους Κριτικούς της Ν. Υόρκης για τον σιωπηλό ρόλο του ναυαγού ιστιοπλόου στο «Όλα Χάθηκαν – All is Lost» του Τζέι Σι Τσάντορ που συνεχίζεται στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, στην Πάτρα και αξίζει να το δουν όσοι σινεφίλ δεν τα κατάφεραν ως τώρα.

Ακόμα ο Τζάρεντ Λέτο (βραβείο καλύτερης β΄ ανδρικής ερμηνείας από τους Κριτικούς της Ν. Υόρκης) φαντάζει η παραγνωρισμένη (μπροστά στον πολυδιαφημισμένο άθλο του Μάθιου ΜακΚόναχι) στιβαρή δύναμη του «Dallas Buyers Club» ερμηνεύοντας μία τραβεστί. Το flix.gr υπογραμμίζει ακόμα ότι το ανεξάρτητο φιλμ «Fruitvale Station» θα παίξει σε αρκετές πεντάδες (ακόμα κι αν δεν κερδίσει τίποτα) και πως η τολμηρή «Ζωή της Αντέλ» θα τρέχει με ασταμάτητη φόρα μέχρι τα Όσκαρ.

Στο μεταξύ ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Ο. Ράσελ με το «American Hustle» που στην Ελλάδα θα βγει στις αίθουσες στις 9 Ιανουαρίου 2013, κατάφερε να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης των Νεοϋορκέζων σε 3 κατηγορίες, της Καλύτερης Ταινίας, του Σεναρίου και του Β' Γυναικείου ρόλου όπου διακρίθηκε η 23χρονη Τζένιφερ Λόρενς που τον περασμένο Φεβρουάριο κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης α’ γυναικείας ερμηνείας για τον «Οδηγό Αισιοδοξίας» ξανά  του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ.

Μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που κάνει το flix.gr είναι η απουσία από τις βραβεύσεις της Ένωσης της Ν. Υόρκης του Λι Ντάνιελς και του φιλμ «The Butler» ενώ αγνοήθηκε και ο Αλφόνσο Κουαρόν του «Gravity», οι Τζούλια Ρόμπερτς και Μέριλ Στριπ του δραματικού «August Osage County» που θα βγει στις 25/12 στις Αμερικάνικες αίθουσες, ο Τομ Χανκς με τον «Captain Phillips» του, κ.α.

Το βραβείο πάντως της καλύτερης σκηνοθεσίας χάρισε η Ν. Υόρκη στον Στιβ ΜακΚουίν για το φαβορί όπως ακούγεται των ερχόμενων Χρυσών Σφαιρών και Όσκαρ «12 Years a Slave – 12 Χρόνια Σκλάβος».

Απ’ ότι φαίνεται τα μεγάλα φαβορί και οι διαφημιστικές καμπάνιες τύπου for your consideration που έχουν πλημμυρίσει τα κινηματογραφικά έντυπα και σάιτ όπως το Variety και το The Hollywood Reporter, έχουν φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Ακόμα είναι βέβαια πολύ νωρίς.

Eπίσης παραδοσιακά, οι κριτικοί της Νέας Υόρκης δείχνουν μεγαλύτερη τόλμη από ότι τελικά αποφασίζει η Ακαδημία των Όσκαρ. Πέρυσι για παράδειγμα, όπως θυμίζει το δημοσίευμα του flix.gr, είχαν ψηφίσει το «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπιγκελόου με την Τζέσικα Τσαστέιν, για την ιστορία του εντοπισμού και εκτέλεσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. δίνοντάς του μία τεράστια φόρα αρκετά νωρίς, ωστόσο εν τέλει το Όσκαρ της καλύτερης ταινίας πήγε στο υπέροχο «Argo» του Μπεν Άφλεκ.

Tα βραβεία της Ένωσης των Κριτικών της Νέας Υόρκης αναλυτικά:

Καλύτερης Ταινίας: «American Hustle»

Σκηνοθεσίας: Στιβ ΜακΚουίν για το «12 Years a Slave»

Σεναρίου: Ντέιβιντ Ο. Ράσελ για το «American Hustle»

Α' Ανδρικού: Ρόμπερτ Ρέντφορντ για το «Όλα Χάθηκαν»

Α' Γυναικείου: Κέιτ Μπλάνσετ για το «Θλιμμένη Τζάσμιν»

Β' Ανδρικού: Τζάρετ Λέτο για το «Dallas Buyers Club»

Β' Γυναικείου: Τζένιφερ Λόρενς για το «American Hustle»

Φωτογραφίας: Μπρούνο Ντελμπονέλ για το «Inside Llewyn Davis»

Καλύτερο σκηνοθετικό ντεμπούτο: «Fruitvale Station»

Kαλύτερο animation: «The Wind Rises»

Ξενόγλωσσης Ταινίας: «Η Ζωή της Αντέλ»

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: «Οι Ιστορίες της Ζωής μας» της Σάρα Πόλεϊ

Τιμητικό Βραβείο: Φρέντερικ Γουάιζμαν

* Το «Blue is the Warmest Color – Η Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς με την 20χρονη Ελληνογαλλίδα Αντέλ Εξαρχόπουλος (Χρυσός Φοίνικας των Κανών 2013) βραβεύτηκε όπως βλέπουμε στην χθεσινή απονομή των Κριτικών της Ν. Υόρκης, ως η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία της χρονιάς (παίζεται ακόμα στα Ster cinemas, στη Βέσο Μάρε).

Επιμέλεια - Τ. Μαρτάτος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture