Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οι Πολιτιστικές Ομάδες των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πάτρας προβάλλουν το "Κουρδιστό Πορτοκάλι"

Οι Πολιτιστικές Ομάδες των Φοιτητών του ...

Αυτό το Σάββατο στις 21.30, στο στέκι τους, στην οδό Αλ. Υψηλάντου

Δυναμικά ξεκινούν τις προβολές τους οι Πολιτιστικές Ομάδες των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών – Κινηματογραφικό τμήμα αυτό το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στο στέκι τους στην οδό Αλ. Υψηλάντου κοντά στην πλατεία Μαρκάτο, στην Πάτρα.

Στις 21.30 του Σαββάτου θα προβάλλουν μία σουρεαλιστική και τολμηρή ταινία που θεωρείται πλέον «κλασική» και αξεπέραστη στο είδος της, το «Κουρδιστό Πορτοκάλι - A Clockwork Orange» του μεγαλοφυούς Αμερικανού σκηνοθέτη Στάνλει Κιούμπρικ (1928-1999). Πρόκειται για μία κοινωνική ταινία επιστημονικής φαντασίας, παραγωγής του 1971, που είναι βασισμένη πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άντονι Μπέρτζες.

Θεματολογικά, πρόκειται για μια σπουδή πάνω στη βία, τόσο των συμμοριών όσο και του κράτους και του σωφρονιστικού συστήματος. Θεωρήθηκε εξτρεμιστική για την εποχή της και μάλιστα η προβολής της απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες. Ο ίδιος ο Κιούμπρικ, ενοχλημένος από την απαγόρευση, ζήτησε η ταινία του να μην προβληθεί στην Αγγλία παρά μόνο μετά το θάνατό του.

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μια ομάδα νεαρών προβαίνει σε βιαιότητες: βανδαλισμούς, κλοπές, βιασμούς χωρίς λόγο ενώ δείχνει να το διασκεδάζει πολύ. Μετά από ένα ατυχές συμβάν, ο Άλεξ βρίσκεται στη φυλακή όπου διαλέγει να ακολουθήσει ένα νέο σωφρονιστικό πρόγραμμα που επινόησε η κυβέρνηση. Στην ουσία πρόκειται για ένα παβλοφικό πείραμα με πειραματόζωο τον ίδιο.

Η ταινία πραγματεύεται το διχαστικό ερώτημα το οποίο ετίθετο κατά τη δεκαετία του 60 με την ιδιαίτερη έξαρση της βίας, σχετικά με την αντιμετώπιση της. Μέσα από μια άκρως σουρεαλιστική διάσταση ο Κιούμπρικ θέτει στο κοινό της εποχής το ερώτημα αν αξίζει να θυσιαστεί το αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης ακόμα και αν αυτή επιδρά στην έννομη τάξη ή τελικά η ανθρωπότητα πρέπει να οδηγηθεί στην ανάγκη εξάλειψης της βίας ακόμα και αν αυτή επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Η σουρεαλιστική διάθεση μάλιστα του σκηνοθέτη τον οδηγεί κατά τη διάρκεια της ταινίας να χρησιμοποιήσει σχήματα τραγικής ειρωνείας αλλά και να επιδείξει τις τάσεις ρεβανσισμού από τα κατάλοιπα της βίας όπως αυτή προκαλείται από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις μια κοινωνίας, η οποία αδυνατεί να υπερβεί την έννοια της «ψυχολογίας των μαζών» όπως αυτή περιγράφεται από τις φροϋδικές αντιλήψεις.

Στο φιλμ παίζει ο Μάλκολμ Μακ Ντάουελ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο θα μεταφερθεί φέτος και στο ελληνικό θέατρο στη σκηνή της «Αποθήκης», στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture