Μέρκελ: «Μόνο το χρήμα» δεν θα λύσει το πρόβλημα
«Όχι το ποσόν, αλλά ο χρόνος διάθεσής του, αποτελεί το βασικό ζήτημα σε ό,τι αφορά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, στην τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της συνάντησης για την «Προοπτική της Απασχόλησης των Νέων» που διοργανώθηκε σήμερα στο Βερολίνο, έπειτα από πρόσκληση της Καγκελαρίου, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι όλα όσα προτείνει τώρα η Ευρώπη έχουν χρονική υστέρηση, η οποία αποτελεί, τελικά, το πρόβλημα και αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη της Ελλάδας να διοχετεύσει τα διαθέσιμα κονδύλια στην προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, εξετάζονται προτάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προγράμματα για προχρηματοδότηση και στοχευμένες δράσεις που θα αφορούν στην ουσία του προβλήματος.
Διακήρυξη των υπουργών Εργασίας
Επείγουσα και αποφασιστική δράση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτείται για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία αποτελεί εξέχοντα και άμεσο στόχο, αναφέρεται στη Διακήρυξη που εξέδωσαν οι υπουργοί Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι 28 υπουργοί τονίζουν την ανάγκη να δρομολογηθούν ταχύτατες πρωτοβουλίες, ενώ επισημαίνουν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από πολλές χώρες έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα.
«Οι στόχοι πρέπει να επιδιωχθούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, κυρίως αποκαθιστώντας την κανονική δανειοδότηση και στηρίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς (αυτές οι επιχειρήσεις) είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», τονίζουν οι υπουργοί.
Σε ό,τι αφορά τους τομείς που πρέπει να εστιαστεί η προσοχή των κρατών και των ευρωπαϊκών οργάνων, στη Διακήρυξη γίνεται λόγος για τα εξής:
- να καταστούν απολύτως λειτουργικές η Πρωτοβουλία για τη Νεανική Απασχόληση και η Εγγύηση για τους Νέους ως τον Ιανουάριο του 2014
- να μελετηθούν και να ανταλλαγούν εμπειρίες μεταξύ των κρατών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά μέτρα βραχυπρόθεσμης αποτελεσματικότητας
- να ενισχυθεί η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού
- να βελτιωθεί η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και κατάρτισης και να αξιοποιηθούν σωστά οι διαθέσιμοι πόροι
Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η επαγγελματική κατάρτιση των νέων που δεν ολοκληρώνουν τις βασικές σπουδές τους, ο δανεισμός με ευνοϊκούς όρους, οι μαθητείες σε επιχειρήσεις, η προώθηση της αυτοαπασχόλησης και τα προγράμματα βοήθειας εισόδου στην αγορά εργασίας.
Η διάσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος Ευρωπαίοι ηγέτες, πραγματοποιήθηκε εν μέσω φόβων ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια χαμένη γενιά, καθώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων κάτω των 25 ετών που δεν έχουν δουλειά.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας,κ . Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, κ. Ενρίκο Λέτα και ο ισπανός πρωθυπουργός, κ. Μαριάνο Ραχόι, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμμετείχαν επίσης στη διάσκεψη. Έλαβαν ακόμη μέρος εκπρόσωποι ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και συνδικάτων, καθώς και υπουργοί Εργασίας από περισσότερες από 20 χώρες της Ε.Ε..
Μέρκελ: «Μόνο το χρήμα» δεν θα λύσει το πρόβλημα
«Μόνο το χρήμα» δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας της ευρωπαϊκής νεολαίας, προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα.
Η κα. Μέρκελ προειδοποίησε σε συνέντευξή της ότι το πρόβλημα απαιτεί κάτι περισσότερο από χρήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι «έξυπνες μεταρρυθμίσεις», με στόχο να καταστεί η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη και να ενθαρρυνθεί η κινητικότητα, δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










