Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Έντονη αλιευτική δραστηριότητα στον Πατραϊκό

Έντονη αλιευτική δραστηριότητα στον Πατραϊκό

Της Βαρβάρας Κοζιώρη

Έντονη εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες η αλιευτική δραστηριότητα στον Πατραΐκό κόλπο και συγκεκριμένα στην περιοχή από τα Ροΐτικα μέχρι την Αχαγιά. Και δεν αναφέρομαι τόσο στους ερασιτέχνες ψαράδες με τις μικρές τους βάρκες αν και ας μου επιτραπεί να διατηρώ επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι νόμιμοι.

Αναφέρομαι σε κάτι μεγάλα καΐκια, μάλλον γρι-γρι ημέρας λέγονται, που εμφανίζονται με κάτι τεράστια δίχτυα συνοδευόμενα από μικρότερες βάρκες και σηκώνουν ακόμη και τις πέτρες από το βυθό! Αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο! Εμφανίζονται αυτά τα καΐκια, όλα μαζί κι αρχίζουν και κάνουν τεράστιους κύκλους και σου δίνουν την εντύπωση ότι δεν αφήνουν τίποτα μέσα στη θάλασσα.

Δεν είμαι επαγγελματίας ψαράς. Δεν έχω ποτέ ασχοληθεί με το ψάρεμα. Μιλώ γι’ αυτό που βλέπω να γίνεται έξω από το σπίτι μου κάθε ημέρα. Και μου δημιουργείται η αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με αυτά τα καΐκια κάθε άλλο παρά νόμιμο, δίκαιο και οικολογικά σωστό μπορεί να είναι.

Ρωτήσαμε το Λιμενικό. «Είναι νόμιμα», μας απάντησε! Δεν αντιλέγω. Μπορεί θεωρητικά να είναι νόμιμα να ψαρεύουν αυτή την εποχή. Ελέγχει όμως κανείς τον τρόπο που ψαρεύουν; Είναι δυνατόν να έχουν μείνει καθόλου ψάρια μετά από αυτή τη δραστηριότητά τους; Και είναι νόμιμα να ψαρεύουν σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή; Δεν πρέπει να πέφτω και πολύ έξω γιατί έπεσε στην αντίληψή μου η απαγόρευση αλιείας με γρι-γρι στο Μαλιακό Κόλπο (http://kamena-voyrla-news.blogspot.gr/2011/11/blog-post_6109.html) και κατάλαβα ότι μάλλον έτσι είναι.

Και στο κάτω-κάτω γιατί εμείς να είμαστε υποχρεωμένοι να κολυμπάμε μέσα στη λάσπη που δημιουργούν και αφήνουν πίσω τους με το ανακάτεμα που κάνουν στη θάλασσα; Αν θελήσουμε λασπόλουτρα, ξέρουμε πάρα πολύ καλά που θα πάμε να τα κάνουμε. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Μου δίνουν όμως την εντύπωση ότι δε μας σέβονται.

Ιδιαίτερα αυτό το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που οι παραλίες στην περιοχή μας ήταν γεμάτες από κόσμο που βγήκε λίγο να ξεσκάσει και να ξεχάσει τη φτώχια του και τις στενοχώριες του, μας υποχρέωσαν να κάνουμε λασπόλουτρα, θέλαμε δε θέλαμε!

Εσείς τι λέτε; Δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε οργανωμένα; Να τους αφήσουμε να λυμαίνονται και να καταστρέφουν το φυσικό μας πλούτο χωρίς κανένα περιορισμό; Δε μας φτάνει που έχουμε και τα τεράστια κύματα που δημιουργούνται όταν τα πλοία προσεγγίζουν το λιμάνι και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και υποβαθμίζουν και αλλοιώνουν την ποιότητα του θαλάσσιου νερού και της ζωής μας;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις