Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κοινωνικός Κανιβαλισμός

Κοινωνικός Κανιβαλισμός

Του Γιάννη Λάμπρου

«Η άνοδος της ακροδεξιάς – και συγκεκριμένα της Χρυσής Αυγής – στις τελευταίες εκλογές έκανε πολλούς να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν τόσο ακραίες απόψεις να έχουν τόσους ψηφοφόρους. Για την Αριστερά το ερώτημα αυτό δεν εμπεριείχε τόσο μεγάλη έκπληξη αφού ήταν γνωστό ότι ο εκδημοκρατισμός του κρατικού τομέα ποτέ δεν έγινε, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που εξαγγέλθηκε μετά την πτώση της χούντας.

Ήταν πολύ συνηθισμένο το θέαμα πρόσωπα που επί χούντας βρίσκονταν σε υψηλές θέσεις της δημόσιας διοίκησης να εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικές αλλά ίδιας στάθμης θέσης ακόμα και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Η φυσική παρουσία υποστηρικτών της ακροδεξιάς επταετίας συνοδεύτηκε και από την υιοθέτηση της ίδιας της ακροδεξιάς ρητορείας την τελευταία δεκαετία.

Θα θυμίσουμε στους φίλους της Ιστορίας ότι η ευγονική και οι απόψεις περί φυλετικής ανωτερότητας ήταν πολύ διαδεδομένες σε μεγάλο μέρος του κόσμου πολύ πριν την άνοδο του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη. Έτσι, οι υποστηρικτές του φασιστικού και ναζιστικού κινήματος δεν θεωρούσαν ότι οι απόψεις τους ήταν ακραίες αλλά κομμάτι της διαφωτιστικής λογικής και επιχειρηματολογίας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σήμερα.

Σε τι διαφοροποιείται η πρόταση επίσημων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών – ακόμα και πλωτών ακούστηκε που θα τηρούν λέει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης!! – από την ακροδεξιά προπαγάνδα που στοχοποιεί συλλήβδην όλους τους μετανάστες;

Πού είναι τα όρια μεταξύ των «σοσιαλιστικών» δηλώσεων του Υπουργού Λοβέρδου ότι για τα ελλείμματα στα δημόσια νοσοκομεία φταίνε οι μετανάστες και των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής που διατυμπανίζουν ότι για όλα τα δεινά αυτού του τόπου υπεύθυνοι είναι οι μετανάστες;

Ας μην γελιόμαστε. Ο μέχρι χθες πιστός ψηφοφόρος των αστικών κομμάτων εξουσίας εύκολα καταλήγει μέσα από το βίωμα της οικονομικής κρίσης και το γκρέμισμα του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος στους πιο συνεπείς εκφραστές των ίδιων απόψεων. Ή τουλάχιστον αυτών που δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί στην εξουσία. Γιατί αλίμονο, όταν δοκιμαστούν θα είναι ήδη αργά για να το μετανιώσουν.

Η Γερμανία ακόμα διακατέχεται από τις συλλογικές ενοχές που προκάλεσε ο ναζισμός. Κανένας ναζιστής όμως δεν είχε συνειδητοποιήσει τη δεκαετία του '30 ότι ο ναζισμός θα ήταν υπεύθυνος για μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Έτσι και σήμερα, ελάχιστοι από τους συμπολίτες μας που ψήφισαν Χρυσή Αυγή - ή αστειευόμενοι την υποστηρίζουν – ειδικά η νεολαία, έχουν συναίσθηση ότι η επιλογή αυτή οδηγεί στον κανιβαλισμό. Ελπίζω ότι μέρος τους το συνειδητοποίησαν μετά τα χθεσινά γεγονότα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις