Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: 27 χορευτικά και 20 πάγκοι ανθοπωλών φέτος στα Ψηλαλώνια

Πάτρα: 27 χορευτικά και 20 πάγκοι ανθοπω...
Μαρτάτος Tάκης

Οι εκδηλώσεις της Γιορτής της Πρωτομαγιάς θα απλωθούν σε όλη την πόλη υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Τομέα Αντώνης Σκιαθάς

Για άλλη μία χρονιά ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς από το Δήμο Πατρέων θα συνδυαστεί με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού που είναι η 29η Απριλίου και όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Αντώνης Σκιαθάς, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, στόχος και φέτος είναι «να εξακτινώσουμε τη γιορτή σε όλη την πόλη και να συνομιλήσουμε με όλους τους πολίτες».

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η πλατεία των Υψηλών Αλωνίων στο κάτω μέρος της οποίας θα στηθούν όπως επιτάσσει το έθιμο οι πάγκοι των ανθοπωλών απ’ όπου θα περνά ο κόσμος για να πάρει λουλούδια ή μαγιάτικα στεφάνια και να «πιάσει το Μάη».

Όπως ανέφερε ο κ. Σκιαθάς φέτος θα στηθούν 20 πάγκοι που θα δοθούν σε ανθοπώλες της περιοχής. Στα δύο πατάρια που θα έχουν στηθεί στην πλατεία, την Δευτέρα 30 Απριλίου παραμονή της Πρωτομαγιάς, στις 20.00 θα ξεκινήσει η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από συνολικά 27 χορευτικά συγκροτήματα και συλλόγους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Όπως εξήγησε ο Χρήστος Γιαννόπουλος, υπεύθυνος του χορευτικού του Δήμου Πατρέων, κάθε συγκρότημα θα κάνει ένα 10λεπτο πρόγραμμα ενώ από τα εντυπωσιακά στοιχεία αναμένεται να είναι η παρέλαση των χορευτικών ομάδων που θα ξεκινήσει από την πλατεία Όλγας στις 18.30 και εν συνεχεία θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κολοκοτρώνη, Ρήγα Φεραίου, Δημητρίου Γούναρη, Αθανασίου Διάκου, πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Οι χορευτικές ομάδες που θα λάβουν μέρος είναι ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, ο Χορευτικός Λαογραφικός όμιλος Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης), το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Λευκαδίων-Η Φανερωμένη, η Χορευτική ομάδα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Πανεπιστημίου Πατρών, ο χορευτικός όμιλος Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών, ο χορευτικός όμιλος Γηροκομείου, ο χορευτικός σύλλογος Δασκάλων και νηπιαγωγών Πάτρας, ο χορευτικός σύλλογος Κεφαλλήνων, η Πρόοδος-Χορευτικός σύλλογος Αμπελοκήπων, ο σύλλογος των Αιτωλοακαρνάνων, ο χορευτικός Φυσιολατρικός Σύνδεσμός Πατρών, Ο Λαογραφικός Χορευτικός όμιλος Πατρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπεγουλακίου «Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαγαιίκων και το χορευτικό σωματείο Τριταίας, ο εκπολιτιστικός σύλλογος Νεάπολης, το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας, ο Σύλλογος Αγ. Αθανασίου Κρήνης, ο Ελλήνων χορός, το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Κυπρίων Αχαΐας, το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Πάτρας, οι Πολιτιστικές ομάδες φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών, το Σωματείο Φάρος Ποντίων, ο Πολιτιστικός σύλλογος Τέρψης, οι Ακρίτες του Αιγαίου και το χορευτικό του Πνευματικού Καλλιτεχνικού Κέντρου του Δήμου Πατρέων που θα παρουσιάσει χορούς από την Κύθνο και την Ανατολική Ρωμυλία.

Όπως είπε ο κ. Σκιαθάς, η δυναμική της γιορτής και συνάντησης των χορευτικών είναι μεγάλη και εξελίσσεται σε έναν σημαντικό θεσμό της πόλης.

Ακόμα οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς θα περιλαμβάνουν παρουσίαση street yoga από το Hatja Yoga Studio στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 30/4 στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και στις 17.00 με 18.00 στα Ψηλαλώνια.

Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του στούντιο Κωνσταντίνα Κλαδίτη και Δημήτρης Ντι Μπέλο, στόχος τους μέσα από το δρώμενο τους είναι να δώσουν στους Πατρινούς μία ενέργεια κόντρα στην στενοχώρια, τη θλίψη και τη πίεση που βιώνουμε όλοι μέσα από την πνευματική ανάταση και σωματική υγεία και ευεξία της γιόγκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβολικό ποσό που θα μαζευτεί από τους πολίτες στο τέλος του δρώμενου θα διατεθεί στην Κιβωτό της Αγάπης όπου φιλοξενούνται παιδιά με σύνδρομο ντάουν και πνευματικά καθυστερημένα.

Επίσης στα Ψηλαλώνια θα γίνονται άνθινες κατασκευές και δράσεις για τα παιδιά ενώ στην πέργκολα στα Ψηλαλώνια θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «θαλασσογραφίες» που διοργανώνουν η ΟΙΚΙΠΑ και η ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ με 150 φωτογραφίες (71 συμμετοχές) που επιλέγησαν ανάμεσα σε 682.

Μετά τα χορευτικά συγκροτήματα στα Ψηλαλώνια τη σκυτάλη θα πάρει το συγκρότημα του Σταύρου Δημόπουλου ενώ στην πλατεία Ελευθερίας θα υπάρχει ξεχωριστή συναυλία που διοργανώνεται από τον Παμμικρασιατικό σύνδεσμό και υποστηρίζεται από το Δήμο Πατρέων.

Στο δε Ρίο, στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού οι πρόσκοποι από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ θα κάνουν μία εκδήλωση αφιερωμένη στην πρωτομαγιά δημιουργώντας μαγιάτικα στεφάνια ενώ στην Οβρυά στην Πλατεία Ντελβέ με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου της Μεσσάτιδας στις 21.00 της Δευτέρας 30/4 θα ξεκινήσει εκδήλωση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά με μουσική, χορούς και την πρωτότυπη κατασκευή της μεγαλύτερης άνθινης Ελληνικής σημαίας. Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο ήταν και ο βοηθός Δημάρχου και πρόεδρος του Οργανισμού για το καρναβάλι Χαράλαμπος Καρκούλιας και ο πρόεδρος της ΟΙΚΙΠΑ.

Τέλος ο κ. Σκιαθάς αναφέρθηκε και στη σημαντική υποστήριξη του αντιδημάρχου Γιώργου Σιγαλού, τόσο με την διεύθυνση πρασίνου, όσο και με την διεύθυνση αυτεπιστασίας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture