Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Εκδηλώσεις μνήμης και αποκαλυπτήρια πλακών για τους αγωνιστές της δημοκρατίας

Πάτρα: Εκδηλώσεις μνήμης και αποκαλυπτήρ...

Σε δυο σχολείο της Πάτρας που είχαν χρησιμοποιηθεί την περίοδο της χούντας ως τόποι συγκέντρωσης για την προώθηση στην εξορία

Ο Δήμος Πατρέων διοργάνωσε σήμερα, στις 11 το πρωί, στο 26ο - 31ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Σοφίας και στις 12 το μεσημέρι, στο 15ο – 17ο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς, εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι αγωνιστές της δημοκρατίας που το δικτατορικό καθεστώς, τους συγκέντρωσε στα συγκεκριμένα σχολεία για να προωθηθούν στους τόπους εξορίας, έγιναν δε, τα  αποκαλυπτήρια μαρμάρινων πλακών τις οποίες η Αντιδημαρχία Παιδείας εντοίχισε στα δύο Σχολεία για να θυμίζουν το γεγονός και τις διώξεις των αγωνιστών της δημοκρατίας.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Περιόδου 1945 – 1974 «Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη».

 

Στην ομιλία του ο κ. Φίλιας ανέφερε τα εξής:

“Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ μαζί με τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, κοντά στους  ανθρώπους που εξορίστηκαν, που βασανίστηκαν, που αφιέρωσαν  τη ζωή τους στον αγώνα για τη δημοκρατία, στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για έναν κόσμο που θα έχει δικαίωμα στο όνειρο, στην ελεύθερη έκφραση, στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια, στην δημοκρατική διευθέτηση των όποιων διαφορών.

Οι αγωνιστές που είναι σήμερα εδώ μαζί με τους μαθητές μας, είναι η ζώσα ιστορία του τόπου μας. Αποτελούν ζωντανό παράδειγμα για τη νέα γενιά, για εσάς που θα χτίσετε το μέλλον και πρέπει πάνω απ΄ όλα να γνωρίζετε την ιστορία αυτής της χώρας και τις μαύρες σελίδες της.

Γιατί μόνο  όποιος γνωρίζει μπορεί να ορίζει το αύριο με γνώμονα τον ρεαλισμό αλλά και το όνειρο που κάθε νέος άνθρωπος οφείλει να έχει οδηγό του,  ιδίως στις μέρες μας που η ποιότητα της δημοκρατίας μας δοκιμάζεται και  η βία έχει αλλάξει πρόσωπο και έχει γίνει οικονομική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και για τους νέους ανθρώπους.

Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι σε ένα χώρο ιστορικό, όπου στις 21 Απριλίου του  1967, συνελήφθησαν αντιστασιακοί από τα αστυνομικά όργανα της χούντας, κρατήθηκαν και οδηγήθηκαν στην εξορία.

Και είναι μεγάλη η χαρά μου επειδή η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει με την  ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των αντιστασιακών αγωνιστών μας, την τοποθέτηση μαρμάρινων πλακών στο 260  και 310 Δημοτικό Σχολείο Αγίας Σοφίας και στο 15ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς, στη μνήμη όσων συνελήφθησαν και εξορίστηκαν στη Γυάρο.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί αγωνιστές, αγαπητοί μαθητές, η  επέτειος, του πραξικοπήματος των  συνταγματαρχών πρέπει να είναι μια καταγγελία κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, κάθε καθεστώτος ανελευθερίας, αναξιοπρέπειας, και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αγώνας για την δημοκρατία είναι συνεχής και καθημερινός.

Προϋποθέτει την δυνατή συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την συνεχή επαγρύπνηση και πάνω απ΄ όλα τον αγώνα.

Τον αγώνα για να βγει η χώρα μας από την κρίση, να κατακτήσει νέες κορυφές, να κατακτήσει την ουσιαστική δημοκρατία και την κοινωνική ισότητα.

Τελειώνω αυτή τη σύντομη ομιλία μου ευχαριστώντας εκ μέρους των πολιτών της Πάτρας τους αγωνιστές κατά της χούντας των συνταγματαρχών, γιατί αφήνουν παρακαταθήκη στη νέα γενιά το παράδειγμά τους…

Γιατί αποτελούν φωτεινούς σηματοδότες τόλμης, δύναμης, πίστης και πάλης”.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις