Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μεταφέρεται για 10 Μαίου το ποιητικό αφιέρωμα στον Λιοντάκη

Μεταφέρεται για 10 Μαίου το ποιητικό αφι...

Λόγω των εκλογών το Πολύεδρο τροποποιεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Ημέρες Ποίησης»

Ένα μικρό χρονικό διάλειμμα θα γίνει στον κύκλο εκδηλώσεων «Ημέρες ποίησης» που διοργανώνει το Πολύεδρο. Σε ανακοίνωση του, αναφέρει το Πολύεδρο ότι οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν αυτό το Σάββατο 28 Απριλίου, την Παρασκευή 4 Μαίου και την Πέμπτη 10 Μαΐου 2012 αναβάλλονται λόγω των εθνικών εκλογών.

Στο μεταξύ το λογοτεχνικό αφιέρωμα στον ποιητή Χριστόφορο Λιοντάκη που θα γινόταν αύριο, έχει μεταφερθεί πλέον για το Σάββατο 12 Μαΐου στη 1 το μεσημέρι. Όσο για τις εκδηλώσεις που αφορούν τους Λένα Καλλέργη και Νίκο Σκούτα (4 Μαίου) και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου (10 Μαίου) θα υπάρξει ενημέρωση την ερχόμενη εβδομάδα για το πότε θα πραγματοποιηθούν.

Ο κύκλος  «Ημέρες ποίησης» -Ημέρες γνωριμίας» αφορά την παρουσίαση της λογοτεχνικής δημιουργίας παλαιότερων  και νεότερων ποιητών μέσα από παρουσιάσεις, αναγνώσεις και σχόλια.

Για τον Χριστόφορο Λιοντάκη θα μιλήσουν οι: Τιτίκα Δημητρούλια, κριτικός λογοτεχνίας-μεταφράστρια, επίκ.  καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, Α.Π.Θ. Κωνσταντίνα Σωτηριάδου, ψυχίατρος και Διονύσης Χαλκωματάς, φιλόλογος

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας Δικαίου στο Παρίσι. Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή «Το τέλος του τοπίου». Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά.

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Ανάμεσα στα έργα του είναι τα ποιητικά: «Υπόγειο Γκαράζ», Αθήνα, Κέδρος, 1978, «Ο Μινώταυρος μετακομίζει», Αθήνα, Καστανιώτης, 1982, «Ο ροδώνας με τους χωροφύλακες», Αθήνα, Καστανιώτης, 1988, «Με το φως», Αθήνα, Καστανιώτης, 1999 και «Στο τέρμα της πλάνης», Καστανιώτης, 2010. Από Πεζά έχουν κυκλοφορήσει το «Νυχτερινό γυμναστήριο», Καστανιώτης, 1993 και από Δοκίμια το: «Αθηναϊκό μειδίαμα», Γαβριηλίδης, 2009.

Ένα δείγμα γραφής του από την ποιητική του συλλογή «Στο τέρμα της πλάνης» είναι το εξής.

«Νηστεύοντας το περιττό»

Ληθοκτόνο άρωμα της μουσμουλιάς που μες στην ποταμιά με ξαναφέρνεις εκεί στο δροσερό βάθος, όπου ανθίζεις.

Στις ευφρόσυνες ψιχάλες του Νοεμβρίου ανθισμένη αντίστιξη με τα πεσμένα φύλλα ανάμεσα στο τραγούδι του αηδονιού και του βατράχου.

Στη χάρη της Μεσοσπορίτισσας- τα Εισόδιά Της στο ναό και του σταριού στο χώμα.

Τα αγκομαχητά των βοδιών και το λαχάνιασμα του σπορέα

Μπερδεύονται με τις συγχορδίες του πράσινου και της ώχρας. Προκήρυξη σωτηρίας το ουράνιο τόξο. Ακουμπά στο σύνορο του οργωμένου και κυκλώνει τον ελαιώνα. Νηστεύοντας το περιττό από την πόρτα του τυχαίου ξαναμπαίνω στους παιδικούς παραπόταμους.

Στο κρησφύγετο της εφηβείας μου. Τότε που ακόμη όλα παίζονταν στην αχλύ των αινιγμάτων που ο κυλιόμενος λίθος τους πάντα μέσα μου παλιννοστεί.

Μόνο που τώρα ξέρω πως μάλλον δεν υπάρχει λύση. Μα και να υπάρχει, δεν τη θέλω.

Μου φτάνει το άρωμά σου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture