Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Απόψε ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής

Απόψε ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής

Γεμάτοι θα είναι το βράδυ οι ιεροί ναοί όπου στο τέλος της ακολουθίας θα ακουστεί το «Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή»

Πλήθος κόσμου αναμένεται απόψε Μεγάλη Τρίτη να πλημμυρίσει τους ιερούς ναούς της Μεγάλης Τρίτης όπου ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης ενώ το τελευταίο τροπάριο στην ιερά ακολουθία είναι αυτό της υμνογράφου Κασσιανής, της ευσεβούς και λόγιας ποιήτριας του Βυζαντίου. Το συγκινητικό τροπάριο λέει τα εξής λόγια, «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή, την σην αισθομένη θεότητα, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη, μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει...»

Η μοναχή Κασσιανή, ή Κασσία, ή Εικασία, γεννήθηκε περίπου στα 810 μ.Χ στην Κωνσταντινούπολη και έζησε στα χρόνια του βασιλιά Θεόφιλου (829-842 μ. Χ.) ενώ συμμετείχε και στην αντίσταση κατά των εικονομάχων. Η πένα της ήταν απαράμιλλη και έμεινε στην ιστορία ως η πλέον επιφανής γυναίκα μελωδός στο Βυζάντιο.

Κατά την Μεγάλη Τρίτη η Εκκλησία επιτελεί την ανάμνηση της περί των δέκα παρθένων γνωστής παραβολής του Κυρίου. Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να είναι έτοιμοι για να υποδεχθούν, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών, τον ουράνιο Νυμφίο, τον Κύριον Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία. Επίσης η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να καλλιεργήσουν και να αυξήσουν τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός.
Ο Κύριός, ο Ιησούς Χριστός, όταν ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα και πλησίαζε προς το εκούσιο Πάθος, έλεγε στους μαθητές Του ορισμένες παραβολές για να τους προετοιμάσει. Μερικές, μάλιστα, τις έλεγε για να καυτηριάσει και να χτυπήσει τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους. Μια από αυτές, των δέκα παρθένων, την είπε για να παρακινήσει μεν όλους προς την ελεημοσύνη, αλλά και να διδάξει όλους να είναι έτοιμοι πριν προλάβει το τέλος του θανάτου.

Σχετικά με την Οσία Κασσιανή πριν γίνει μοναχή, ήταν ανάμεσα στις παρθένες ευγενικής καταγωγής που συνάντησε ο νεαρός Αυτοκράτορας Θεόφιλος για να επιλέξει ανάμεσά τους την μέλλουσα σύζυγό του. Θαμπωμένος από την ομορφιά της Κασσιανής ο Θεόφιλος την πλησίασε και της είπε, «ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» (δηλαδή ότι από τη γυναίκα πηγάζουν τα κακά πράγματα) έχοντας υπόψη του το προπατορικό αμάρτημα της Εύας. Ωστόσο η Κασσιανή ετοιμόλογη και θαρραλέα του απήντησε ότι «αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείτω» (αλλά και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλά) έχοντας στο νου της την Υπεραγία Παναγία. Όπως αναφέρει η ιστορική θρησκευτική παράδοση ο εγωισμός του Θεόφιλου «τραυματίστηκε» από αυτήν την απάντηση με αποτέλεσμα να την απορρίψει και να επιλέξει τη Θεοδώρα για σύζυγο του.

Η Κασσιανή στη συνέχεια πήρε την απόφαση να αποτραβηχτεί από τον κόσμο και λέγεται ότι το 843 μ. Χ. ίδρυσε ένα κοινόβιο στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης του οποίου έγινε η πρώτη ηγουμένη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις