Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου «επιστρέφει» στην Πάτρα

Η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου «επιστρέφει»...
Μαρτάτος Tάκης

Υποδύεται στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» για τρεις βραδιές από σήμερα, τον συγκλονιστικό μονόλογο «Ελένη ή ο κανένας»

Τον μονόλογο «Ελένη ή ο Κανένας» που βασίζεται στο μυθιστόρημα της συμπολίτισσας συγγραφέως Ρέας Γαλανάκη θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη 4 Απριλίου και το διήμερο 5 και 6 Απριλίου στις 21.30 στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» η εκλεκτή ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Πρόκειται για τη συγκλονιστική και γεμάτη ανατροπές ιστορία της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου Ελένης Μπούκουρα-Αλταμούρα, ενός υπαρκτού προσώπου που ήταν κόρη του καπετάν Γιάννη Μπούκουρα, μέλους της Φιλικής Εταιρείας και μετέπειτα πρώτου θεατρώνη της Αθήνας.

Η Ελένη Αλταμούρα είχε γεννηθεί το 1821 στο νησί των Σπετσών και το 1848 έφυγε στην Ιταλία όπου και σπούδασε ζωγραφική στη Νάπολη και τη Ρώμη μεταμφιεσμένη σε άνδρα μιας και τότε απαγορευόταν η ακαδημαική μόρφωση στις γυναίκες. Εκεί θα παντρευτεί τον καθηγητή της Φραντσέσκο Ξαβέριο Αλταμούρα και θα αποκτήσουν 3 παιδιά. Όταν εκείνος θα την εγκαταλείψει παίρνοντας μαζί του το ένα τους παιδί το οποίο και δεν θα ξαναδεί, θα αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα μαζί με τα δύο άλλα παιδιά τους, τον Ιωάννη και τη Σοφία. Δυστυχώς η κόρη της θα αποβιώσει σε ηλικία μόλις 18 ετών από φυματίωση ενώ και ο γιος της Ιωάννης, ανερχόμενος ζωγράφος-θαλασσογράφος θα έχει την ίδια κακή μοίρα πεθαίνοντας από φυματίωση το 1878.

Η Ελένη Αλταμούρα μόνη πλέον και δυστυχισμένη απομονώθηκε από τον έξω κόσμο και «έγκλειστη» σχεδόν στην αποθήκη του πατρικού της σπιτιού πέθανε το 1900.
Την παράσταση που ήδη χειροκροτήθηκε στο θέατρο «Άνεσις- Θεατρική Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς» στη Λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα, έχει σκηνοθετήσει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θέμης Μουμουλίδης.

Τη θεατρική μεταφορά υπογράφουν η Αθανασία Γκανά  και ο Θέμης Μουμουλίδης, το σκηνικό και τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκκορού, τη μουσική επιμέλεια η Γεωργία Αλεβιζάκη και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και ο Θέμης Μουμουλίδης είχαν πρωτοανεβάσει το έργο «Ελένη ή ο κανένας» το 2003 στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος μονολόγων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας λαμβάνοντας ιδιαίτερα θετικές κριτικές.

Όπως έγραψε πρόσφατα στη στήλη του στα «Νέα» ο θεατροκριτικός Νίκος Σαρηγιάννης, η ερμηνεία της αυτή ήταν από τους σταθμούς στην πορεία της και πως φέτος, οχτώ χρόνια μετά, επαναλαμβάνει τον ρόλο της Αλταμούρα πιο ώριμη, γεμάτη και πιο έμπειρη. «Εμένα με συγκλόνισε κι όχι μόνον εμένα. Το χειροκρότημα και τα “μπράβο” του κοινού νομίζω πιστοποιούν του λόγου μου το αληθές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου έχει πολλούς δεσμούς με την Πάτρα και νιώθει ευτυχής που ξανάρχεται αυτές τις μέρες για να παίξει στο θέατρο «Απόλλων». Ως γνωστό είχε υποδυθεί την Μιραντολίνα στην «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι το 2005 στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με συμπρωταγωνιστές τους Λεωνίδα Κακούρη και Διονύση Βούλτσο.

Επίσης είχε παίξει στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην «Ψευτουπηρέτρια» του Μαριβώ το 2004 σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με συμπρωταγωνιστές τους Χρήστο Λούλη και Αθηνά Μαξίμου καθώς και στο «Τέλος Καρναβαλιού» του Γκολντόνι το 2006, χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

Η παλαιότερη παράσταση «Ελένη ή ο κανένας» είχε παιχθεί από την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου στην Πάτρα, στο θέατρο Επίκεντρον.

Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» κοστίζουν 11 ευρώ και 9 ευρώ το μειωμένο φοιτητικό και για ανέργους. Η Αλεξάνδρα Σκαελλαροπούλου που πέρυσι υποδύθηκε την κακιά δασκάλα Χριστίνα Κρουσταλλάκη  στο δημοφιλές σήριαλ «Το Νησί» του Mega, βρίσκεται στον καλλιτεχνικό, θεατρικό χώρο κοντά στα τριάντα χρόνια ενώ είναι απόφοιτη της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

Η παράσταση «Ελένη ή ο κανένας» κατάφερε να συγκινήσει το Αθηναικό κοινό. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», «η Ελένη Αλταμούρα είναι μία μορφή που δεν μπορείς να πλησιάσεις εύκολα, θέλει μπαγκάζια ζωής για να ερμηνεύσεις  ένα τέτοιο δυστυχή και μυστηριώδη βίο. Η ιστορία της, η εντιμότητα της και ο αγώνας για τη ελευθερία της γνώσης μας αφορά όλους γιατί βλέπουμε πώς μπορεί να είναι ο Έλληνας, ειδικά τώρα που ξεμείναμε με τα αποκαίδια κάποιων επωνύμων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture