Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Δαμάτης και Κουβαρδάς, οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Δαμάτης και Κουβαρδάς, οι πρώτοι ενδιαφε...
Μαρτάτος Tάκης

Τουλάχιστον άλλες 6 αιτήσεις αναμένεται να κατατεθούν αύριο που λήγει η προθεσμία για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή

Αύριο Παρασκευή 30 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την κενή θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας και το ενδιαφέρον απ’ όσο μάθαμε είναι μεγάλο. Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr η πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Νανά Πατρώνη, μέχρι σήμερα επίσημα έχουν κατατεθεί 2 αιτήσεις από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Κοραή Δαμάτη και από τον επίσης ηθοποιό και σκηνοθέτη Σπύρο Κουβαρδά.

Την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί που έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναμένεται αύριο να υποβάλλουν και εγγράφως την αίτηση τους. Όπως μας αποκάλυψε η κυρία Πατρώνη, περιμένουν τουλάχιστον 5-6 αιτήσεις την τελευταία μέρα χωρίς να αποκλείεται ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι.

«Ανεπίσημα έχουν επικοινωνήσει πολλοί και έχουν ζητήσει προφορικά να τους δώσουμε πληροφορίες και διευκρινίσεις, ωστόσο μέχρι σήμερα επίσημα έχουμε λάβει μόνο δύο αιτήσεις αυτές των κυρίων Κοραή Δαμάτη και Σπύρου Κουβαρδά», τόνισε η κυρία Πατρώνη. Η ίδια κρατά την αισιοδοξία της ότι το αργότερο μέχρι τέλος Μαίου του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής αν και οι εθνικές εκλογές που επίκειται να γίνουν, μπορεί να πάνε όπως είπε, τα πράγματα πίσω.

Ένα άλλο εμπόδιο επίσης είναι η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο και έχει την ευθύνη των ΔΗΠΕΘΕ. Πάντως όπως μας διευκρίνισε η κυρία Πατρώνη, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων μόλις συγκεντρωθούν θα αποσταλούν στο Υπουργείο Πολιτισμού που είναι υπεύθυνο και αρμόδιο για την διαδικασία ενώ τον τελευταίο λόγο της αξιολόγησης και επιλογής θα τον έχει το Διοικητικό συμβούλιο του θέατρου. Έτσι τουλάχιστον είχε γίνει τόσο στην περίπτωση της επιλογής της Λυδίας Κονιόρδου όσο και του Γιάννη Βόγλη.

Ο Κοραής Δαμάτης είναι ιδιαίτερα γνωστός στους θεατρόφιλους. Έχει γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια και έχει σπουδάσει θέατρο και χορό. Οι τελευταίες του θεατρικές δουλειές ήταν στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» στην οδό Σατωβριάνδου στην Αθήνα, η πολιτική σάτιρα και αλληγορία «Η Αυλή» ενός Ιταλού συγγραφέα όπου σκηνοθετούσε και έπαιζε μαζί με του Όθωνα Μεταξά και Γιάννη Δρίτσα και οι «Καρέκλες καταστρώματος» όπου μάλιστα έπαιζε και η Πατρινής καταγωγής ηθοποιός Χαρά Κεφαλά. Ο Κοραής Δαμάτης έχει σκηνοθετήσει και στο Εθνικό Θέατρο έργα όπως την «Τρελή του Σαγιώ» με την Αντιγόνη Βαλάκου το 2003, το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» με τη Μαρία Ναυπλιώτου, τις «Νεφέλες» με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο και Γιώργο Λέφα, κ.α.

Ο Σπύρος Κουβαρδάς έχει γεννηθεί στη Λάρισα το 1955 και έχει τελειώσει την Σχολή Πειραϊκού Συνδέσμου ενώ στον θεατρικό χώρο βρίσκεται από το 1980. Έχει παίξει για περίπου δεκαπέντε χρόνια σε παραστάσεις του Εθνικού Θέατρου και έχει μελετήσει και ασχοληθεί εκτενώς με το αρχαίο ελληνικό δράμα. Έχει ακόμη συνεργαστεί με την Επτανησιακή Σκηνή Λευκάδας, το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, το Ασκητικό Θέατρο και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και με θιάσους του ελεύθερου θεάτρου ενώ τα τελευταία 7-8 χρόνια ζει μόνιμα στην Πάτρα όπου και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά. Στην Πάτρα ανέλαβε για 5 χρόνια τη θεατρική σκηνή του Πολυχώρου «Πολιτεία» στα Παλαιά Σφαγεία στην Ακτή Δυμαίων όπου σκηνοθέτησε με επιτυχία αξιόλογες παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, όπως: «Τα μαξιλάρια της Ουρανούπολης», «Ο Μιχάλης ο σφυρίχτρας», «Ο Φατς και ο Σβου» κ.ά. Παράλληλα δίδαξε υποκριτική σε σεμινάρια που οργανώθηκαν από τη ΝΕΛΕ Αχαϊας.
Ο Σπύρος Κουβαρδάς έχει συνεργαστεί με τους θιάσους του Κώστα Καζάκου, της Κάτιας Δανδουλάκη, της Κάρμεν Ρουγγέρη και με σκηνοθέτες όπως οι Κώστας Μπάκας, Νίκος Χαραλάμπους, Γιώργος Μιχαηλίδης, Αλέξης Σολωμός, Μίνως Βολανάκης, Διαγόρας Χρονόπουλος, Λευτέρης Βογιατζής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture