Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Απολογισμός του Αχαγιώτικου Καρναβαλιού

Απολογισμός του Αχαγιώτικου Καρναβαλιού

"Ρόδα ήταν και ξαναγύρισε"

Από την Καρναβαλική Υποτροπή του Αχαγιώτικου Καρναβαλιού λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση: "Το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 25 Φεβρουαρίου, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Αχαγιώτικου Καρναβαλιού, ολοκληρώνοντας την προσπάθεια αναβίωσής του, η οποία είχε ξεκινήσει από πρόπερσι.

Σε μια ευχάριστη καρναβαλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η φετινή Καρναβαλική Ποδηλατάδα μεταμφιεσμένων, αποκριάτικων αρμάτων και πρωτότυπων ποδηλατικών κατασκευών. που είχαν κοινωνικό, πολιτικό, σατυρικό και οικολογικό χαρακτήρα.

Την παράσταση έκλεψαν οι καρναβαλικές κατασκευές μαζί με τις ιδιαίτερες εμπνεύσεις των μεταμφιεσμένων, οι οποίες χτύπησαν αλύπητα την ΤΡΟΙΚΑ, το ΔΝΤ, το ΕΥΡΩ, τη ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ αλλά προέβαλαν και την αγωνία του απλού πολίτη για τη ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ που δέχεται, τα τεράστια ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ζητήματα που είναι τόσο κοντινά και παραμένουν άλυτα, ατενίζοντας παράλληλα με μια μεγάλη δόση χιούμορ το αβέβαιο μέλλον του.

Το μήνυμα του φετινού Αχαγιώτικου Καρναβαλιού δε θα μπορούσε να ήταν ξεκομμένο από την υπάρχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία. Για το σκοπό αυτό το κεντρικό του θέμα αποτελούσε ο Δούρειος Ίππος, συνοδευόμενος από τον αρχαίο φιλόσοφο Διογένη με το «θρυλικό» Πιθάρι του.

Ο συμβολισμός είναι διττός και ξεκάθαρος. Από τη μια μεριά ο Δούρειος Ίππος, σύμβολο της παταγώδης διάψευσης των προσδοκιών ότι το «απάνεμο» λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προστάτευε μια για πάντα τη χώρα μας από δεινά του παρελθόντος, αλλά και της μεγάλης παγίδας την οποία έκρυβε η συμμετοχή σε μια «συμμαχία», όπου η μόνη προστασία που τελικά παρείχε, ήταν σε τράπεζες και κερδοσκόπους, αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη των λαών.

Από την άλλη μεριά ο Διογένης, διαχρονικό σύμβολο όσων βαδίζουν κόντρα στο ρεύμα και προειδοποιούν για τα επερχόμενα δεινά της φαινομενικής ανάπτυξης και της υλικής ευδαιμονίας με κίνδυνο να καταντήσουν «γραφικοί», όμως προσκρούουν συνεχώς σε κλειστά αυτιά, τα οποία δυστυχώς ανοίγουν όταν το κακό έχει ήδη γίνει.

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από μια ομάδα εθελοντών, από συλλόγους και μη, η οποία ανέλαβε να καθαρίσει και να ξαναστήσει από την αρχή το παλιό καρναβαλικό εργαστήριο (αποθήκες ΑΣΟ). Με ορμητήριο λοιπόν το παλιό καρναβαλικό εργαστήριο και διατηρώντας αναλλοίωτα τα συστατικά της περυσινής πετυχημένης συνταγής ξεκίνησε η φετινή προσπάθεια, ώστε το Αχαγιώτικο Καρναβάλι να διατηρήσει τη δική του υφή, υπόσταση και ξεχωριστή ταυτότητα, δίνοντας έμφαση στις καρναβαλικές κατασκευές.

Το μεγάλο του όπλο παραμένουν οι αξίες της ανιδιοτέλειας και της εθελοντικής προσφοράς, καταπολεμώντας το μικρόβιο της εμπορευματοποίησης του θεσμού, έχοντας την υποστηρικτική συμβολή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και συνεργασία με τον αρμόδιο οργανισμό (Ο.Τ.Α.Δ.).

Οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου με την ΕΝΑΡΞΗ, η οποία λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε τελικά στο παλιό καρναβαλικό εργαστήριο. Εκεί ξεχώρισε ο διαγωνισμός μαγειρικής, όπου μονομάχησαν η ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗ με την καβουρομακαρονάδα της και το επιτελείο του δημάρχου με τη ντοματόσουπά του. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-0 υπέρ της ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ και δεν αφήνει πολλά περιθώρια σχολιασμού.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Παπαγιανοπούλου και ήταν αφιερωμένες στα μικρά παιδιά. Εκεί οι λιλιπούτειοι φίλοι μας είχαν την ευκαιρία να διαγωνιστούν σε παλιές αθλοπαιδιές, χειροτεχνίες και άλλες καρναβαλικές κατασκευές παίζοντας με τα χρώματα, αλλά και να δοκιμάσουν τις ποδηλατικές τους ικανότητες. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και επίδειξη λάτιν χορών από το παιδικό χορευτικό της Σχολής Κατσίκη.

Η ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗ νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους εθελοντές για την τεράστια προσφορά τους, αφού χωρίς την ανιδιοτέλεια και το πάθος τους η ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ θα παρέμενε ένα άπιαστο όνειρο! Αξίζει να αναφερθεί ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή πληρωμάτων από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, έτσι ώστε το εγχείρημα αυτό να αποκτήσει την ευρύτητα που του αρμόζει στα πλαίσια του μεγάλου Καλλικράτειου Δήμου μας.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μόνο με συλλογικότητα, μαζικότητα και αλληλεγγύη, μπορούμε να νικήσουμε την αποξένωση και απομόνωση που θέλουν να μας επιβάλλουν, ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από τη δοκιμασία στην οποία όλοι υποβαλλόμαστε.

΄΄Οι τύραννοι φαίνονται μεγάλοι, όσο εμείς είμαστε γονατιστοί. ΄΄ (Ετιέν ντε λα Μποεσί)

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΑ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ

ΜΕΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ (ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ)

ΚΟΥΝΑΒΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ)

ΜΠΑΧΡΑΣ ΑΚΗΣ (Ο.Τ.Α.Δ.)

ΜΠΑΧΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΑΧΑΓΙΑ 82)

ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ (ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ Γ.Σ. ΔΥΜΗΣ)

ΒΛΑΧΟΣ ΝΙΚΟΣ (ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ Γ.Σ. ΔΥΜΗΣ)

ΒΟΥΡΔΟΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΔΗΘΕΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ)

ΜΠΟΥΧΕΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (ΔΗΘΕΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ)

ΣΚΑΛΤΣΑ ΒΑΣΩ (ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ)

ΤΖΙΑΝΙ (ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ)

ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ)

ΒΛΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ)

ΤΖΕΡΙ (ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ)

ΔΡΙΜΑΛΑ ΜΑΡΙΑ (ΕΚΦΩΝΗΤΡΙΑ)"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture