Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

«Ακέφαλο» το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αναμένοντας το νέο νομοσχέδιο

«Ακέφαλο» το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αναμένοντας τ...

Την ενεργοποίηση του θεάτρου ανακοίνωσε η Νανά Πατρώνη με πρώτη μετάκληση τη «Σίρλει Βαλεντάιν»

Με στόχο να κρατηθεί το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας ενεργό και να έρθει ο κόσμος στο θέατρο, η νέα πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του Θεάτρου, δημοτική σύμβουλος Νανά Πατρώνη παρουσίασε νωρίτερα σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρόγραμμα του προσεχούς τριμήνου που περιλαμβάνει μετακλήσεις, συνεργασίες αλλά και παρουσιάσεις της δουλειάς Πατρινών δημιουργών.

Παρόντες στη συνέντευξη ήσαν και ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου Βασίλης Νικολαίδης καθώς και η γνωστή ηθοποιός Χριστίνα Θεοδωροπούλου που πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Σίρλει Βαλεντάιν» που μετά το επιτυχημένο ανέβασμα της στο Αγρίνιο και την Αθήνα, θα μεταφερθεί στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» το τριήμερο 2-4 Μαρτίου.

Ερωτώμενη για το θέμα ότι το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας βρίσκεται αυτό το διάστημα «ακέφαλο» χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή η κυρία Πατρώνη που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου εδώ και περίπου είκοσι μέρες διευκρίνισε ότι επί του παρόντος δεν μπορούν να προκηρύξουν τη θέση καθώς περιμένουν το καινούριο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ.

«Περιμένουμε να πάει στη Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο ώστε να δούμε το περιεχόμενο του. Υπάρχει η πιθανότητα να ενωθούν για παράδειγμα κάποια ΔΗΠΕΘΕ όπως της Πάτρας με το γειτονικό Αγρίνιο ενώ παράλληλα μπορεί ο θεσμός να πάρει παράταση για τα επόμενα τρία χρόνια με την αρμοδιότητα να περνάει στις εκάστοτε περιφέρειες της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Πατρώνη προσθέτοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει με το μισθό της ως πρέδρος και πως δεν έχει προλάβει να δει και να έχει πλήρη εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη του θεάτρου.

Εκτός από τις μετακλήσεις που είναι τρεις, έχει προγραμματιστεί μία συμπαραγωγή εικαστικού χαρακτήρα στην Αγγλικανική εκκλησία με μία εγκατάσταση-performance του Γιώργου Μαραζιώτη και τουλάχιστον έξι δουλειές Πατρινών δημιουργών που θα παρουσιαστούν στο χρονικό διάστημα έως και το Σεπτέμβριο του 2012.

«Δεχτήκαμε όλους τους Πατρινούς που ήρθαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, τους οποίους και βοηθάμε με ένα ποσό να δείξουν τη  δουλειά τους ενώ το εισιτήριο θα είναι προσιτό ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί και να έρθει στο θέατρο», τόνισε η κυρία Πατρώνη.

Ανάμεσα στους Πατρινούς δημιουργούς συγκαταλέγεται ο σκηνοθέτης της «Χάιντι» Λευτέρης Γιοβανίδης που θα ανεβάσει την παράσταση «Επανασύνδεση» του Ντέιβιντ Μάμετ (23-31 Μαρτίου) αλλά και ο Χρήστος Στρέπκος με την κωμωδία του Frank Geerk «Η Κότα» (20-28 Απριλίου), η Ελένη Μπαλαφούτη με την ομάδα χορού της, ο ηθοποιός Χρήστος Σολωμός, κ.α.

«Φτιάξαμε ένα ευέλικτο, εύκολο και πολύχρωμο πρόγραμμα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό το θέατρο ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από την γκρίζα καθημερινότητα που το περιβάλλει», υπογράμμισε η κυρία Πατρώνη.

ΝΕΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΙΡΛΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΡΚΑ

Για τη «Σίρλει Βαλεντάιν», ένα θρυλικό έργο- μονόλογο που στην Ελλάδα είχε παίξει η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο κ. Νικολαίδης ανέφερε ότι ο Βρετανός συγγραφέας Γουίλι Ράσελ που έχει γράψει και το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» καταφέρνει να περνά καυτά θέματα της καθημερινότητας με απλό τρόπο τα οποία παραμένουν σπαρταριστά... «Στη Σίρλει το θέμα είναι οι λιμνάζουσες σχέσεις ενός ανδρόγυνου. Μπορεί να πρόκειται για μονόλογο με τρεις σκηνές εν τούτοις έχεις την αίσθηση ότι παίζουν δέκα άτομα. Για τη Χριστίνα Θεοδωροπούλου είχαμε μία ιδανική συνεργασία και συνεννόηση, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι είχε αυτή την υποκριτική εμβέλεια που έδειξε, είχε τη διάθεση να τσαλακωθεί επί σκηνής. Γίναμε φίλοι και πραγματικά το προιόν της συνεργασίας μας είναι πια για μένα πολύτιμο. Είναι μία παράσταση που έκανε την πρεμιέρα της στις 16 Δεκεμβρίου, την οποία αγαπώ πολύ», εξέφρασε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαίδης ο οποίος και διατελεί καλλιτεχνικός διευθυντής στο θέατρο του Αγρινίου από το 2007 ενώ στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας είχε συνεργαστεί πέρυσι σκηνοθετώντας το «Λεωφορείο ο πόθος» με τους Κάτια Γέρου και Αλέξανδρο Μπουρδούμη ενώ στο θέατρο «Απόλλων» είχε ανεβάσει και την παράσταση με αποσπάσματα από έργα του Καρόλου Κουν με την Κάτια Γέρου πάλι.

«Το θέατρο Απόλλων είναι από τα ωραιότερα θέατρα που γνωρίζω, ότι έχει παιχθεί εδώ μέσα αναδεικνύεται», τόνισε ο κ. Νικολαίδης ενώ τον ίδιο θαυμασμό για τον «Απόλλωνα» εξέφρασε και η Χριστίνα Θεοδωροπούλου. «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που έρχομαι να παίξω σε αυτό το θέατρο. Έχω δει παραστάσεις εδώ και περισσότερο έρχομαι για τον ίδιο το χώρο του θεάτρου. Πάντα είχα όνειρο να παίξω στο Δημοτικό θέατρο της Πάτρας.

Η Σίρλει Βαλεντάιν είναι ένα έργο που αγαπήσαμε ιδιαίτερα, προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Πρόκειται για μία γυναίκα σε προχωρημένη ηλικία (πλησιάζει τα 50) που βρίσκεται σε αδιέξοδο και ασφυκτιά σε ένα γάμο, με τα δυο της παιδιά να έχουν πια μεγαλώσει και φύγει από κοντά της.

Νιώθει να βαλτώνει και παραμελείται και αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι μέσα από το οποίο θα βγει πιο ώριμη. Το μήνυμα που περνάει είναι ότι αν δεν φτάσεις στον πάτο δεν θα αλλάξεις τίποτα, ξαναβγαίνεις μετά στη ζωή και τη διεκδικείς.

Είναι ένα έργο ειδωμένο με χιούμορ που το παρακολουθείς με χαμόγελο όπου οι γυναίκες θα δουν πολλές στιγμές της καθημερινότητας τους να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους», σημείωσε η κυρία Θεοδωροπούλου η οποία αξίζει να αναφερθεί ότι είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Έθνος» Παναγιώτη Παναγιώτου που κατάγεται από τον Πύργο.

Τα εισιτήρια για την παράσταση «Σίρλει Βαλεντάιν» κοστίζουν 12 ευρώ και 5 ευρώ το φοιτητικό, παιδικό και ανέργους. Οι ώρες παραστάσεων είναι Παρασκευή 2/4 και Σάββατο 3/4 στις 21.30 και την Κυριακή στις 20.00.

Ερωτώμενη από το thebest.gr η κυρία Θεοδωροπούλου για τις δυσκολίες ενός έργου μονολόγου όπως αυτό, είπε ότι δεν αισθάνεται μοναξιά και πως νιώθει ολοένα στη διάρκεια του έργου σαν να έχει κάποιο απέναντι της. Με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης ο Βασίλης Νικολαίδης έκανε μνεία στην σπουδαία Μαίρη Αρώνη η οποία είχε πει ότι παίζοντας στο ραδιόφωνο, απευθύνεσαι στο μικρόφωνο…

Τέλος σε ερώτημα του thebest.gr τόσο η κυρία Πατρώνη όσο και ο κ. Νικολαίδης παραδέχτηκαν ότι οι πρώτες συζητήσεις και προσυνεννοήσεις για την μετάκληση της παράστασης «Σίρλει Βαλεντάιν» είχαν γίνει μετά από σχετική πρόταση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Γιάννη Βόγλη.

Ωστόσο όλες οι μετακλήσεις και συμπαραγωγές που θα γίνουν, υπογράφηκαν τώρα επί θητείας της νέας προέδρου κυρίας Πατρώνη με υπεύθυνη παραγωγής την Τίνα Γιοβάνη.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ «ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ» ΚΑΙ «ΕΛΕΝΗ Η Ο ΚΑΝΕΝΑΣ»

Οι υπόλοιπες δύο παραστάσεις που θα έρθουν στην Πάτρα είναι τα «Ορφανά» του Ντένις Κέλλυ σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου από το Θέατρο του Νέου Κόσμου (12-13 Μαίου) με τους Όμηρο Πουλάκη, Μιχάλη Οικονόμου και Μαρία Κίτσου και το έργο «Ελένη ή ο Κανένας» που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη (4-6 Απριλίου).

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture